用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!!
樓主: lawlijean
go

KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!! [複製鏈接]

Re: KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!!

ChiChiPaPa,

記得以上未有津校公佈學生之banding時,佢常將幾家名津校讚到天上有地下無咁。後來佢知道St Mary, 喇叭,MCS都係得55%band1,即刻改口:有40%band1己算好校,50%的己是超級好校。

所以,以佢嘅standard來說,宣道、SFA、九龍塘、禮賢等小學,是超超超級好校。入到超超超級好校,己算有福氣,排名次一點,又有咩所謂哎。

另外,我不認為他會睇BK,他是家長之救星,這么多年来,不断指點家長,家長之淺見,他又怎會睇呢?另外,女拔之羽毛球隊,這幾年來都給SFA騎住,如果佢睇阿Ben之淺見而得到靈感的,那麽?SFA不是排在女拔之頭嗎?

理論上,佢所知嘅唔會比家長多,但人地假假地都係褲校,佢點講你點聽啦!

其實各人有心中都有對各校之排名,又不用管別人怎麼說.

講真,如果你個小朋友是女而女拔收,你又會覺得女拔banding高定SFA. 有喇叭收,重會選宣道、SFA、九龍塘、禮賢等小學.

有人覺得課程深是好校     功課多是好.
請家長睇吓,小孩不笨...
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

醒目開學勳章 王國長老

Totally agree! 最適合小朋友既, 就係最好既學校   
既然無一個official公開既排行榜/banding資料, 又何必咁執著!
15分 寫道:
其實各人有心中都有對各校之排名,又不用管別人怎麼說.

講真,如果你個小朋友是女而女拔收,你又會覺得女拔banding高定SFA. 有喇叭收,重會選宣道、SFA、九龍塘、禮賢等小學.

有人覺得課程深是好校     功課多是好.
請家長睇吓,小孩不笨...

I dare to say if any parents have this mindset to choose the schools for their children, only a word - 笨!

[quote]有人覺得課程深是好校   功課多是好.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

gigi2:

gigi2 寫道:
I dare to say if any parents have this mindset to choose the schools for their children, only a word - 笨!

[quote]有人覺得課程深是好校   功課多是好.

本人絕對認同 Ben 2003.
雖然抽中本區第一志願. 但覺得 KTS 是優質私校. 而中學校 網好些. 中學派位很好. 學習風氣好, 小朋友十分喜歡學校環境 .. 等. 故放棄了津校及多間私校而選擇了KTS. 當然, 我是收集了很多各方資料而诀定的. 相信不會有人只因一 , 二人之說話而盲目相信的.

本人相反很多謝Ben 2003 所提供之資料, 使我更清楚KTS 而作此選擇.

agree!

phoebe-lily 寫道:
本人絕對認同 Ben 2003.
雖然抽中本區第一志願. 但覺得 KTS 是優質私校. 而中學校 網好些. 中學派位很好. 學習風氣好, 小朋友十分喜歡學校環境 .. 等. 故放棄了津校及多間私校而選擇了KTS. 當然, 我是收集了很多各方資料而诀定的. 相信不會有人只因一 , 二人之說話而盲目相信的.

本人相反很多謝Ben 2003 所提供之資料, 使我更清楚KTS 而作此選擇.

deleted

對!!
KTS 故然有一大批支持它的家長. 其他人實不應多加指點.
KTS 之家長實在十分錫他們的小朋友. willing to 培養, 支持/ 緊張他們的學業等. 本人及poon-fan 便是很好証明. 否則聽到要交學費都唔想啦!! 當然, 我是以小朋友能有一個快樂的小學生活作首要consider.
相信 KTS 以后在學業及各方面, 會更創佳積.

各KTS 家長共同努力 !!

P.s : Ben 2003, 已問過你. 我担心妹妹不能一同入讀.會不會有此情況呢?? 不知會是什麼原因多 ?? 可能的話, 請提供多些資料. 謝謝.

我都放棄了 KTS 及 SFA 學位, 抽到 St Mary, 有中學直上才是我首要考慮。  

我囝囝同家姐個囝囝仲有同事個囡囡都放棄左kts, 所以都應該有位, 想報讀既家長唔好放棄
仲有面試時, 我地d小朋友都係不約而同只interview了約6-7mins 只問了簡單個位+-數, 小朋友亦有用手指計, 家姐囝囝仲唔識用英文答老師, 但一樣考到, 所以kts唔難考, 加油   

以41綱,我相信很多人會以宣道來比九龍塘,雖然九龍塘環境較好,我最終揀了宣道。

其實我同pooh_fant個case差不多。我之前已用盡了方法及找到人士幫我入間很多人都排隊搶住入嘅小學,而考kts都無預備d乜野,只係考到後即管問吓人呢間學校嘅事,但由網上到朋友及吾多識嘅人得返來都只有一個字"好"。結果只有聽老公話,放棄我一直恨到口水流嘅津校。天意

8/6晚看該校網頁,明明見到有候補學位,仲話9/6截止,19/6前約見之類,我還print了出來,重想第二日請假去交表,臨出門前打電話去問,職員話冇呢回事,然後再看該校網頁的確改了,一晚之間竟然改了,奇怪!

八掛問吓,甚麽夢寐以求津校?  

講開 KTS 面試,令我想起個笑話。

我個仔今年都去 KTS 面試,重係全日嘅第四場 interview。事後笑笑口話我聽老師問佢北嘅後面係乜嘢,因為學校啱啱教完,所以佢識答南,但又再細細聲話:"筆嘅後面咪擦膠囉!",點知俾老師聽到,笑到kaka聲。咁就收咗佢吖!

lawlijean 寫道:
KTS 面試好注重常識, 我個仔今年interview後話我聽, 老師問佢加數 (唔準用手指), 英文問佢叫咩名, 另外仲問佢方向問題 (東,南,西,北方)。佢唔識加數, 咁就衰咗喇!

[quote]
安安 寫道:
ben2003 : 黎緊我會同阿女報 07/08 小一, 有無咩提示呀?  點樣 interview?  會否 in 埋家長? 或有咩需要留意?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題