用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

kansklee 發表於 24-2-17 12:20
明白,謝謝。
以面試人數和取錄人數的比例看,去英皇會稍勝一籌,DBS 應該冇乜位剩。
...

如果未,可以試吓,如果改到就皆大歡喜 (DBS 行政上比較flexible)

Greylay 發表於 24-2-17 12:50
如果未,可以試吓,如果改到就皆大歡 ...

DBS封信上面寫明,不會接受改期,同埋我哋都報咗SPCC,雖然暫未收到面試信,若然收到,又係3月9日,到時又係撞期,所以有這個問題。

mcl233 發表於 24-2-17 12:19
如果呢個說法係成立既,咁DBS既DSE可能已經揾到解釋了~

佢哋DSE 成績不突出,主要在於過往收太多sport 但成績…的學生,佢哋自己都知,已開始有意識改變了

kansklee 發表於 24-2-17 12:56
DBS封信上面寫明,不會接受改期,同埋我哋都報咗SPCC,雖然暫未收到面試信,若然收到,又係3月9日,到時又 ...

咁放棄DBS, 相信你會有SPCC interview 機會好大

DBS封信上面寫明,不會接受改期,同埋我哋都報咗SPCC,雖然暫未收到面試信,若然收到,又係3月9日,到時又 ...

其實唔洗啦,9班,大把位做分流如果咁樣變,就唔係dbs喇!

ekhc    發表於 24-2-21 10:35

好難唔答你DBS

我剛才建議英皇,除了讀書方面考慮外,是策略問題。
你已 in 硬 SPC (直資),原來還有SPCC,那你官津中學呢?

全放心力在直資,不理派位?

2jkidsfather 發表於 24-2-17 17:23
我剛才建議英皇,除了讀書方面考慮外,是策略問題。
你已 in 硬 SPC (直資),原來還有SPCC,那你官津中學 ...

自行都會去in,in英皇,另一間未公佈

回覆樓主:

去比較想入果間

Greylay 發表於 24-2-17 12:58
佢哋DSE 成績不突出,主要在於過往收太多sport 但成績…的學生,佢哋自己都知,已開始有意識改變了
...
覆錯
而家覆啱「其實唔洗啦,9班,大把位做分流如果咁樣變,就唔係dbs喇!」

PTL_L 發表於 24-2-17 21:44
覆錯
而家覆啱「其實唔洗啦,9班,大把位做分流如果咁樣變,就唔係dbs喇!」
...

唔知理解岩唔岩, 大家認為DBS 嘅DSE 成績差, 主要因為大家期望過高吧
入得去讀, 成績以外, 追求的是見識, 自信及好玩, 讀上IB是錦上添花, 大部分家長已有準備安排去外國讀書

以DBS資源, 有心催谷DSE不是沒可能, 學校係有心想班仔開開心心enjoy 校園生活, 建立兄弟情

另, DBSPD 係英小, 依班仔中文比較弱, 考DSE升本地大學係吃力的

英皇屬於官校 規則已定 彈性欠奉 如果不是錢的問題 我會選擇DBS 可以訓練 all rounded 當然一切都看緣份 不是你想入就入到

回覆樓主:

謝謝各位寶貴意見

兩间不同級數,要看自己有冇信心

73662710 發表於 24-2-18 00:12
兩间不同級數,要看自己有冇信心

咁你覺得邊間級數高些?

純看成績,另外一間遠遠拋離另外一間。雖然有人認為體校 dse只有band1 B, 但係因為收運動員的緣故,人地根本唔mind dse那些數字. 如果你以成績入,根本無需理那些數字,因為唔關你事!另外一間dse band 1B, 已非當年的顶級名校!

講事實!

73662710 發表於 24-2-18 01:38
純看成績,另外一間遠遠拋離另外一間。雖然有人認為體校 dse只有band1 B, 但係因為收運動員的緣故,人地根 ...

收到,謝謝

可以考慮一下地點和交通

valentinored 發表於 24-2-17 22:16
唔知理解岩唔岩, 大家認為DBS 嘅DSE 成績差, 主要因為大家期望過高吧
入得去讀, 成績以外, 追求的是見識,  ...

咁講啦,dbs行全人,好勝,每樣都要做一哥,特別起運動項目上,又升小時雖然都千挑萬選,叫做收盡叻仔(有幾多個家長可以拒絕到dbps 嘅魅力),不過好多時要到高小左右先會見到小朋友起運動上的特長或成績,自己親生仔唔夠人數起運動項目上撐住,惟有向外求,咁你咪見到佢周圍搵仔囉!津校好少起中途搵仔,但dbs係會,唔理係已經讀緊中一中二咩都好,一睇啱就要你,送埋學費邀請你,但唔係年年俾,仲要預,入咗都要爭下正選位,操練時間一樣唔少得,有機會從來都冇出過賽,學界比賽唔係友賽,唔會人人有份,永不落空!係真係可以坐成年既!

講番升中階段,引致dbs成績愈來愈弱唔係今時今日嘅事啦,好勝情況下用咗唔少位收好多其他運動仔,老老實實,運動仔要成功,係要放好多好多時間操練,呢班運動出色嘅小朋友,自不然成績會相對弱,呢個亦係有網友提到,dbs開始已經意識到臨界點,係時候要變一變。好早前有個post見到有網友爭論過,班運動員好多係有scholarship 唔洗交學費,網友話「要我哋呢班要交學費養班運動員,但dse 33222連過半都冇,今年直情連school report都唔show tim」,雖然話收唔少運動仔,但唔會收過半人數,除讀IB班仔成績仍然亮麗外,運動仔成績仍然弱外,而家連中游份子成績都冇保障,呢個問題係需要正視,唔理咩全人、all round 、兄弟情、歸屬感等,入得傳統名校,最基本想得到嘅保障「夠資格入大學,有張大學入場券」,相信呢個要求唔係過份!

以上全部係個人廢話,個人意見!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊