用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小女呈二數學唔合格
樓主: warez01
go

小女呈二數學唔合格 [複製鏈接]

回覆 yip144 的帖子

謝謝

回覆 ram201705 的帖子

要睇下好既定義係有幾好,你只要明白Band係3次呈分試既成績加埋平均除3

gn00127187 發表於 23-12-6 08:36
回覆 ram201705 的帖子

要睇下好既定義係有幾好,你只要明白Band係3次呈分試既成績加埋平均除3
唔係單單除3咁計,通常咁計又係邊沿人就好易出事。

worldcat 發表於 23-12-6 08:49
唔係單單除3咁計,通常咁計又係邊沿人就好易出事。
如果僅僅截一段而不是全句的話,嚴格來講,話除以3又未錯得嗮.即如果截全句"Band係3次呈分試既成績加埋平均除3"這一定錯了.但"唔係單單除以3咁計"的話則~~
即這個除以3是哪一個分數而已.如果是對照分尼?似乎又真係三次加在一起再排全港名次,那麽和"除以3"再排名次是一樣的.

數學真的要打好底,概念一定要清楚。小學數學已經算係容易,到了中學,就更加難。小學基礎打得不好,到了中學好容易被打沉

回覆樓主:

因為呈分係會計埋標準差,如果唔合格,咁分數差距會比較大,所以呈分分數可能比就咁計平圴分更低,即係可能RO同banding比差唔多名次,但各科平均的人低
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊