用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大陸大學錄取通知書創意滿滿,香港為何不發紙製通知書? ...
樓主: Arabellahk
go

大陸大學錄取通知書創意滿滿,香港為何不發紙製通知書? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-8-25 12:00
到大學畢業,之前什麼大中小入學證,考試證,中學以下成績理論上應該歸零了。
...

近幾年是有個習慣, 就是孩子什麼証書, 繪畫給我們的卡片, 甚至隨手的圖鴉, 我也掃瞄歸檔!

IPHONE 有個比較隱藏的掃瞄功能, 蠻就手好用, 將以上變成恆常的習慣!

自己的經驗是先在網上查看結果時,如果成功收到取錄,個application applications 係有啲特別效果播放的。

之後會收到真人簽名的紙本取錄信,學校T-Shirt 和其它小禮物。取錄信應該是每人都有不同的,因為信中其中-段會提及學生入學申請書的內容和學校欣賞你的地方。

retriever 發表於 23-8-28 10:17
幾年是有個習慣, 就是孩子什麼証書, 繪畫給我們的卡片, 甚至隨手的圖鴉, 我也掃瞄歸檔!
孩子所有手犒及勞作,特別係給我們父母的作品,全都放在家中夾萬好好收藏. 呢啲野有錢都買唔到.

Arabellahk    發表於 23-8-31 01:30

認識的孩子剛到內地高校深造,除電郵通知外,大學還會速遞一份紙本錄取通知書到香港。錄取通知書並沒有甚麼特別設計(相信是視乎學校各有不同),但原來入學註冊時,一定要㩦同正本,否則不能入學,或許這紙本通知書還有打假功能

天外之人 發表於 23-8-28 11:00
孩子所有手犒及勞作,特別係給我們父母的作品,全都放在家中夾萬好好收藏. 呢啲野有錢都買唔到. ...

很多圖鴉呢!
要個大甲萬, 或者換間大屋?

retriever 發表於 23-8-28 11:12
很多圖鴉呢!
要個大甲萬, 或者換間大屋?
咁又唔需要,畫在牆身就如你所講手機記錄,其餘既野一個小型夾萬足夠(因多是紙張)

retriever 發表於 23-8-28 10:17
近幾年是有個習慣, 就是孩子什麼証書, 繪畫給我們的卡片, 甚至隨手的圖鴉, 我也掃瞄歸檔!

I just learned from YouTube to use this function.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

假若大學用同一份通知書,告訴你不獲得取錄。真心講句你還會著力於通知書是否創意滿滿?

ckh689 發表於 23-8-28 11:09
認識的孩子剛到內地高校深造,除電郵通知外,大學還會速遞一份紙本錄取通知書到香港。錄取通知書並沒有甚麼 ...
我其中一位國內好友小朋友去年升大學,入了國內既醫科,收到既通知書係一大盒,雖沒什麼花巧但內裡有很多東西,連飯卡都有埋,的確入學註冊時候要帶埋內裡部份有關東西(如飯卡,可能註冊後才開通).
我係覺得這些通知書這些東西,對一個真正有心讀書追求入大學既學生係一種認証,唔可以用金錢去比較,這就是佢既收藏價值.

Arabellahk    發表於 23-9-2 16:02

Supply and demand. 咁就證明唔同地域玩學生同家長既需要係咩?

請問香港何年何月由哪間大學帶頭開始停發紙製錄取通知書?

Arabellahk 發表於 23-9-6 13:44

阿仔10年前,科大中大都有email soft copy 加郵遞。

會唔會係疫情期間避免擴散病毒的原因?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Arabellahk 發表於 23-9-6 13:44
我覺得好可惜我老公之前嘅錄取通知書,就一張紙,幾十年都保存係收納箱入面,時不時拎出來睇一眼
仲要叫埋我一齊睇

ANChan59 發表於 23-9-6 15:35
阿仔10年前,科大中大都有email soft copy 加郵遞。

會唔會係疫情期間避免擴散病毒的原因?
如果因疫情停止寄送錄取通知書,未來有望恢復。

stillgood20 發表於 23-8-25 11:28
我倒有一個想法.
好似, 銀行現在大都是網上帳單, 紙本月結單是另外收費.
啱、用者自付!我3 個仔女、第一個仔考pn ,k1, p1、f1全部已keep起、第二及三個仔女個d 已經冇keep 、只keep art work , portfolios . 太多野了

Arabellahk 發表於 23-8-24 00:40
大陸名校的大學錄取通知書創意滿滿拼顏值,被錄取的港生即使不去也可以保存留念。香港的大學為何不發紙製錄 ...

因為香人唔興在社交平台分享大學取錄通知書連個錦盒(見大陸好興又拍哂video ) ,所以真係冇需要。如果想要紙製紀錄可以自己print 張email 出嚟鑲起佢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊