用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學係happy school
樓主: nay
go

伊利沙伯中學係happy school   [複製鏈接]

以個別畢業生論?

那麽九龍華仁和聖方濟各書院豈不是~~~???

當初又如何入QES?又爲何入QES?

真係咁委屈.點解中二家長會"驚覺"瀨嘢時,又未轉校?

難道貶低學校,再以補習來擡高自己?這樣才顯得厲害?

我同意樓上有觀點,話.如果是B2B3校.入神科,再出來認高人未遲.

PS:樓主似乎未講神科是E囖.或者是再早的認識,即"三師".如果是"三師",又講明到幾多實力?

eit2003 發表於 23-8-19 19:28
回覆 gracelam 的帖子

Band 3 就真係冇聽過有人入到 E

有㗎,德信中學算B2/3吧,前幾年有人入到E㗎

回覆樓主:

有呀,今年將軍澳有間B3有一個入港大醫學院。放晒上校網的,一個西醫,一個中醫。

gracelam 發表於 23-8-19 17:04
考得入神科係全港DSE考生top 1 %, 培正中學唔計, 非全英中入到醫科,印象係無!
...

有胡漢辉门口寫着佢有學生入左Hku醫,不过冇寫邊一年

medicine 發表於 23-8-19 20:51
當初又如何入QES?又爲何入QES?

所以,其实咁不滿,点解唔轉?話晒1A名校,加上成績又好,要转应沒难度。

这又証名好多人想法,名校主要是靠叻學生,但叻学生主要係靠自己

gracelam 發表於 23-8-19 19:27
樓主可能覺得伊中先抵晒, credit 攞晒, 學校6年都冇做過啲乜嘢!

係喎,6年以來,老師唔教嘢,校長唔理嘢,靠收叻人,叻人靠自己攞好成績,吸引小學叻人入讀,循環不息,學校可以一直最hea咁繼續维持做勁學校。
如果世界係咁樣運作,點解仲會有學校由勁校變咗渣校?

ekhc    發表於 23-8-21 12:09

tavia_yy 發表於 23-8-19 23:09
有呀,今年將軍澳有間B3有一個入港大醫學院。放晒上校網的,一個西醫,一個中醫。
...

港大醫科 六科36分
中英數5* 通識4 化學5* 資通5** 數延5

浸大中醫 六科32分
中英通5 數5* 物理5 生物5*

https://www.cpc.edu.hk/awards-activity/12/1317

https://www.cpc.edu.hk/awards-activity/12/1316

twhkleung 發表於 23-8-19 23:12
有胡漢辉门口寫着佢有學生入左Hku醫,不过冇寫邊一年

胡漢輝中學

https://tiaccwhf.edu.hk/attachment/newsPdf/1608527433UnPGp.pdf

https://tiaccwhf.edu.hk/attachment/newsPdf/1622007569ph8x6.pdf

https://tiaccwhf.edu.hk/attachment/newsPdf/1658477997Qma1m.pdf

tavia_yy 發表於 23-8-19 23:09
...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

近幾年,真係多咗家長投訴老師hea教,似乎無論中,小學,名及非名校都有這種情况,估計這已是趨勢。這一代老師主要在西方文化中成長,鼓勵問”點解”。老師會問同一工資,點解要用我更多私人時間,預課教學生,點解要比其他老師勤力,點解唔留多D時間俾自己,你小明友成績好懷,點解關我事。你要成绩好,點解唔出去搵補習,點解張一切問題放在老師身上。同樣問題,在識家長一樣問自己,問公司,點解我要比其他人勤力工作,點解我咁勤力都唔升我.........而家每個人附出都計收獲,講代價。沒額外收獲,就唔會額外附出。要追求老師無私奉獻,用心教學,可能变成美丽的回憶,变成遙不可及。其實教育是進步,還是变得更差?學校只是傳受知識?還是學問?

twhkleung 發表於 23-8-19 23:20
所以,其实咁不滿,点解唔轉?話晒1A名校,加上成績又好,要转应沒难度。

这又証名好多人想法,名校主要 ...
你咁講就輕視咗經營名牌嘅困難同埋價值

lot888 發表於 23-8-20 12:00
近幾年,真係多咗家長投訴老師hea教,似乎無論中,小學,名及非名校都有這種情况,估計這已是趨勢。這一代 ...
幼稚園、小學、中學老師升職靠做行政,大學老師升職靠做研究,hea教與否沒有關係,只要唔好太過份就可以

lot888 發表於 23-8-20 12:00
近幾年,真係多咗家長投訴老師hea教,似乎無論中,小學,名及非名校都有這種情况,估計這已是趨勢。這一代 ...

HEA 唔HEA唔知, 但名校既老師不少係學生既眼中都係廢廢地, 因為D學生太叻, 而家長又只係從學生聽返來, 所以會覺得老師唔惦.

回覆樓主:

今時今日難得有學校開學前齊腳,大把學校宜家8月尾仲請緊老師,講真仔女遇到好嘅老師已經係一個bonus….

gigayan 發表於 23-8-20 16:04
今時今日難得有學校開學前齊腳,大把學校宜家8月尾仲請緊老師,講真仔女遇到好嘅老師已經係一個bonus….:th ...

又話縮班殺校?好多老師驚冇野做喎?點會請吾到人?

gracelam 發表於 23-8-20 00:39

真道2023年 DSE 成績最佳的三人
最佳六科38分、37分及32分
均選擇修讀 港大 MBBS

http://www.christianweekly.net/2023/ta2042833.htm

「以最佳六科計算,陳栢濤同學考獲最佳成績38分、楊子悅同學考獲37分、陳奕齊同學考獲32分,三位同學均選擇在香港大學修讀內外全科醫學士」

Poyau 發表於 23-8-20 17:51
真道2023年 DSE 成績最佳的三人
最佳六科38分、37分及32分
均選擇修讀 港大 MBBS

32分嗰位同學應該參加咗XX推薦計劃?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 nay 的帖子

請問你邊屆?我仔都讀緊,想請教吓你補邊間?

Joe8889 發表於 23-8-20 18:07
回覆 nay 的帖子

請問你邊屆?我仔都讀緊,想請教吓你補邊間?

我都想知道, 可否慷慨分享下。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊