用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Dropping School Zones
樓主: hilary_tang
go

[其他] ESF Dropping School Zones [複製鏈接]

回覆樓主:

報左,石沉大海中,使唔使自己聯絡esf 再選學校?

回覆樓主:

如果再揀,邊間最易入?

如果依家讀緊Y5升Y6,係咪都仲可以跟住址揀中學Y7?

hilary_tang 發表於 23-5-26 20:49
唔可以啦,依家跟 associated secondary,除非係 staff, sibling, alumni 應該可以有其他選擇 ...

咁即係唔係好似佢哋話可以choose freely from 22 schools.

其實也要廢除associated secondary吧?

lastpass 發表於 23-5-26 23:02
咁即係唔係好似佢哋話可以choose freely from 22 schools.

其實也要廢除associated secondary吧?

佢係講緊新嘅申請,由ESF小學升中學唔算新嘅申請,所以並不在政策包括嘅範圍內。而且Associated Primary係新嘅政策,可能都係為咗廢除School Zone而鋪路。

mandy_ng207 發表於 23-5-27 12:00
佢係講緊新嘅申請,由ESF小學升中學唔算新嘅申請,所以並不在政策包括嘅範圍內。而且Associated Primary係 ...

好似搞好多嘢但真係唔知道邊個受惠到。

lastpass 發表於 23-5-27 12:22
好似搞好多嘢但真係唔知道邊個受惠到。

梗係ESF自己啦,學校嘅政策當然要方便自己,我都明白⋯⋯我仔嗰年突然轉one form application,結果等咗三年幾先有面試⋯⋯

mandy_ng207 發表於 23-5-27 12:27
梗係ESF自己啦,學校嘅政策當然要方便自己,我都明白⋯⋯我仔嗰年突然轉one form application,結果等咗三 ...

3年?…等插班? 你覺得新policy 方便左學校邊方面呢?我只諗到,maybe balance fp ?

回覆 duckie919 的帖子

新policy 是否令沒FP 受益? 定the opposite ?

Goodluck2022 發表於 23-5-27 14:43
回覆 duckie919 的帖子

新policy 是否令沒FP 受益? 定the opposite ?

我唔知,我都想知,但事實佢收唔夠fp,俾人公開點名,唔淨止佢呢一間,所以佢哋而家係要收夠七成有外國戶籍嘅學生….但fp其實就算邊間國際學校都會易d

duckie919 發表於 23-5-27 14:33
3年?…等插班? 你覺得新policy 方便左學校邊方面呢?我只諗到,maybe balance fp ?
...

由報名year 1變成等插班。在我仔year 1嗰屆之前ESF各校獨立收生,可以同時報兩間ESF,ESF 亦可叫一些N無學生去面試。one form 之後N無學生很難有面試,疫情呢幾年除外。

N 無 考VSA 會否更易?

Goodluck2022 發表於 23-5-27 17:08
N 無 考VSA 會否更易?

除非你買債券或者讀VEO/VIC

回覆 Radiomama 的帖子

可唔可以講下工作體驗同fyp 詳情?謝謝

靛青女 發表於 23-5-28 21:00
回覆 Radiomama 的帖子

可唔可以講下工作體驗同fyp 詳情?謝謝

工作體驗(World of Work) 在Y11 大概11月進行,所以學期開始就會有information session向家長介紹,學生也要發力寫履歷和求職信去心儀嘅機構/公司/NGO/大學等;而學校也有一個pool的資料庫供學生參考。學生在這兩星期的工作體驗是「無償」的,但會經歷搵工、見工、打工的過程。有些同學一心讀醫就會搵診所、想做律師就搵律師樓,當然以往去SCMP也不少。

靛青女    發表於 23-6-4 18:28

回覆樓主:

Final year project, 由Y10下學期開始部署,按自己揀選的領域/題目分配指導老師,選題從來是對學生的一個考驗。太難/太淺/太不著邊際都唔係好題目。指導老師會從一開始睇住你發展自己嘅題目、按時見面提交進度,有機會難尾時學生要自己諗補救方法。
最後在Y11學期尾有presentation, 老師們會為每個project打分。

要修畢MYP ,這個project是必要條件之一。

linx2 發表於 23-5-28 00:26
除非你買債券或者讀VEO/VIC

我係N 無,vsa year 9 waiting list中,請問其實係咪可以摺埋
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊