用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文讀寫障礙 英文異常地攞A
樓主: lpk0808
go

中文讀寫障礙 英文異常地攞A [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-6-14 23:13
你話較少中文好而死英文情況, 但近年中文取3的%已高過英文, 中文近6成, 英文53/54%, 如何解讀這現況?
...
你覺得3就係好? 咁 4 5 5* 5** 係......

但近年DSE中文合格水平係高過英文,一來中學重視左中文,二來英文好果批走唔咗少人。

worldcat 發表於 23-6-15 08:43

但近年DSE中文合格水平係高過英文,一來中學重視左中文,二來英文 ...

唔係話3就係好, 只是中文合格率已高過英文, 兩者比較英文似死亡之科多D, 但無乜人講此情況, 只係八卦下。

dse中文屬第一語文水平, 相比其他考試制度的母語水平,是否叫難,  每人睇法可能不同。就算係難,難在那裡? 內容定評分基制?

worldcat 發表於 23-6-15 08:43

但近年DSE中文合格水平係高過英文,一來中學重視左中文,二來英文 ...
本地學校的英強中弱唔少移民或留學,或轉去讀IB,IAL,
相反,加入的新移民大多數是中強,英強的新移民都讀國際學校

poonseelai 發表於 23-6-15 08:57
唔係話3就係好, 只是中文合格率已高過英文, 兩者比較英文似死亡之科多D, 但無乜人講此情況, 只係八卦下。
...
中文係死亡之卷的其中一個原因係DSE轉制,評分基準亦唔同咗,其中閱讀卷係重中之重。大部LOCAL學校係一兩年之後已經摸到玩法,成績就向上。
到現在中文都追唔返上嚟的傳統名校,正正就係近年評為"差左"的B1學校。

中文再難,但都係香港日常接觸最多的語言(對絶大部份DSE學生嚟講)。只要肯讀肯溫,要合格拎3甚至4都唔係想像中咁難。但到5+,就要搞得掂份閱讀卷。

英文成績就由會考到DSE一直都係咁上下,相對中文無比較就無傷害,而唔係話考英文好過/易過中文。

回覆樓主:

香港一般Local 學校,英文考試成績係咪反映到實際能力?!一出國外/ 對母語英文人士,聽同講係咪真係搞得掂?所以對英強有保留。
朋友女小三係英國讀大半年(香港時津小),英文進步神速, 有日阿媽畀本香港小六英文補充全部識做。
所以唔好太高估香港小六一般津小英文課程。

kirstyau 發表於 23-6-15 13:20
香港一般Local 學校,英文考試成績係咪反映到實際能力?!一出國外/ 對母語英文人士,聽同講係咪真係搞得掂 ...

唔好講出國, 部分而家新請的大學生未必寫到完整句子, 唔係講笑

朋友近日分享他公司先後有兩個大學畢業生辭職, 原因係無想過要在公司講英文, 他的拍檔是非華人, 一半同事也要用英文溝通

poonseelai 發表於 23-6-15 13:49

唔好講出國, 部分而家新請的大學生未必寫到完整句子, 唔 ...

講開又講我老是番炒,第一次請港大牙醫大學一年級男生來屋企補習DSE 38分,英文5星,5星星,來到屋企話唔識,叫自己查字典先係經典。
IB成績的會唔會好d ? 如果係咁明白咗醫學院點解鐘意其他學制的。

Rpp 發表於 23-6-15 14:19
講開又講我老是番炒,第一次請港大牙醫大學一年級男生來屋企補習DSE 38分,英文5星,5星星,來到屋企話唔 ...

IB 也可考英文作為第二語言, 無得一概而論。

poonseelai 發表於 23-6-15 14:27
IB 也可考英文作為第二語言, 無得一概而論。

個男仔好抵死咁講同醫學院嘅同學唔係幾夾得來,無咩朋友。

poonseelai 發表於 23-6-14 23:13
你話較少中文好而死英文情況, 但近年中文取3的%已高過英文, 中文近6成, 英文53/54%, 如何解讀這現況?
...

樓上意思可能係只有中/英3+考生之中
中文無3嘅考生成績較英文無3嘅佳
前者應多見於B1中學 後者多數在B2

2022年
日校考生
------------------------------------------------------
中英3+ 17,575
中/英3+ 9,540^
中英2- 12,600
------------------------------------------------------
合計 39,715

^ 中/英3+
中文3+ 23,804 英文2- 6,229(26.2%)
英文3+ 20,886 中文2- 3,311(15.9%)

Azzurro 發表於 23-6-14 13:17
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_7.pdf
...

路過搭訕
我女係例外,當年係女直資理科學生,中文5,英文4

我個女都係咁,同埋識好多同學/朋友都係咁樣情況,以前我女讀普通津時英文全部100,而家轉左直資英小,今次考試GE 9x,但writing得7x
我覺得以前津小的英文課程程度太淺,齋靠學校好難進步

YolandaTam 發表於 23-6-16 14:42
路過搭訕

佢驚英文多過中文?

Rpp 發表於 23-6-16 17:13
佢驚英文多過中文?

兩科都唔驚,兩科都唔喜歡用晒啲時間喺兩科數學同Chem 。
仲要中文 hea 過英文,高中嚟講英文仲肯自己做吓閱讀理解練習同睇雜誌,中文除非學校迫,乜都唔做只睇網絡小說
更奇嘅係佢中作5**簡直千古不解之謎

YolandaTam 發表於 23-6-16 17:29

兩科都唔驚,兩科都唔喜歡用晒啲時間喺兩科數 ...

題材啱佢,內容又啱老師胃口,TVB劇情一拍即合。

Rpp 發表於 23-6-16 18:10
題材啱佢,內容又啱老師胃口,TVB劇情一拍即合。

佢老師話齋:攞*係有幾分運氣成份

YolandaTam 發表於 23-6-16 18:37
佢老師話齋:攞*係有幾分運氣成份

任何科目平時幾叻DSE摘星都要運氣成份。

YolandaTam 發表於 23-6-16 14:42
路過搭訕

我其實最想我女兒嘅組合就是:強中文的理科女。。。
要向你孩子學習 :)

lpk0808 發表於 23-6-14 11:54
最新小五呈分試成績出左 英文 Reading & Writing 95 數學75 常識滿分70 但佢攞25 其他未出 唔知可以揀咩學 ...

同我果個咁似既 不過我果個常識五十幾 中文26 但英文92 數學73 。

回覆 kirstyau 的帖子

睇學校,我地間直資英小,學校入面一般唔比講廣東話
除左英成績好(Tofel junior P6 平均800幾分,有幾個仲攞900滿分),日常溝通都無問題,佢地係街撞到同學,都係用英文溝通,都好流利,好少香港口音

所以谷成績同活用係兩件事

我個仔都有讀寫障礙,所以中文都麻麻地
呢個係原因我地搵英中讀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊