用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔 St Joseph vs 培僑
樓主: vivianxlli
go

灣仔 St Joseph vs 培僑 [複製鏈接]

回覆 Poyau 的帖子

Thx 可否share埋St Joe
兩年之後到我小朋友考小

回覆樓主:

比名氣同校友網絡,培僑書院創校得十幾年貨仔,穩輸唔使比啦.

論成績五級以上百分比st joe較高,但培僑六年前收既是三私一直后段學生,基本上靠自己培養既學生造出成績,2019年開始是五班小學升五班中學,當年簡介會聽校長講pre-s1成績遠高以前,我預期培僑DSE成績有力再上.

校友網絡st joe較優,但培僑既辦學團體亦唔簡單. 培僑多左深圳分校,分校簡介會話將來兩者協同,會有更多升學出路.

大部分家長以名氣選校,又有幾多人去比較教學方法不同.

在st joe 要競爭多年,升大學結果同培僑都差唔多.比成績最好既學生,兩者亦差唔多.所謂唔同級數,應該只適用于名氣.

比小學收生,學校教學方法,學校資源,亦睇唔到如何「唔同級數」.

Sing13 發表於 22-7-14 00:15
比名氣同校友網絡,培僑書院創校得十幾年貨仔,穩輸唔使比啦.

論成績五級以上百分比st joe較高,但培僑六 ...

完全同意你,睇唔到有咩「唔同級數」。反而過幾年培僑可能更高級數添。

回覆樓主:

都同意培橋成績一路進步,真係會更高級數。大部分家長睇名氣都好正常。始終名氣級數係好多家長first priority.

如果最終會去外國讀大學或想中途轉IB,st jo 會比較適合因為英文話境好.  另外,睇埋校友網絡,始終st jo學校歷史比較悠久,師兄勁人已滿佈各行各業. 培僑將來會唔會更高級數冇人知,只係用現時實質情況去分析.

tracy_082 發表於 22-7-18 20:24
如果最終會去外國讀大學或想中途轉IB,st jo 會比較適合因為英文話境好.  另外,睇埋校友網絡,始終st jo學 ...

如果講出國,培僑或地區一線小學英文程度都不難適應外國學校,反而幾多歲出國,中文程度就停留系幾多歲.

適應外國環境,更需要培養學生自主能力,求學唔是求分數,多啲時間發展自己既興趣體藝,出國亦更容易交朋友.

英小是否更容易適應IB?由香港中學既IB成績睇,國際學校英文程度高,但直資學校後幾年轉IB課程既成績更好. St joe 系可見既將來亦不可能開辦IB課程.

2021年,st joe 54%既畢業生升讀本地大學,27%畢業生海外升學,海外升學比率唔細.

如果學校提供埋海外升學途徑唔是更好嗎?由培僑ify往績睇,學生基本上可入世界排名前100大學.

将来既香港,職場既背景會多元化,本土畢業既,外國回流既,內地過來既,唔知點評估到時校友有冇關照,唔考慮得咁多,起碼英普流利,交流正正常常,人地先有得關照.

我只能講兩間都有叻同唔叻既學生,亦唔能將學校過去既榮譽當成自己既榮譽,最後都是睇小朋友是否適合以及家長既教育理念.

Poyau 發表於 22-7-4 16:51
兩校2021年整體4+相若
從5+看 SJC 拔尖應較佳
今年DSE2022 出爐啦 似乎培僑拔尖更好

其實好難用今年成績去比較,今年SJC未到考DSE都走左好多人(比往年),移民或出國讀書

yyshiu 發表於 22-8-5 08:57
其實好難用今年成績去比較,今年SJC未到考DSE都走左好多人(比往年),移民或出國讀書 ...
相信呢個問題唔係只喺SJC發生. 至於走嘅係成績好定成績差嘅, 亦無從稽考.

睇樓上見到好幾位話St Joe 英文語境「應該」比PKC好,呢個「應該」係點得出來?
我朋友個仔同St Joe, 聽佢講佢地要讀英國文學,啲字都深,咁常理睇英文係會好啲。
但我去PKC參觀,佢出黎見人啲學生啲英文唔差喎(咁當然係選過啦可能),另外入得直資的學生︳英文差極都有限掛。

與其比成績,不如你睇下邊間的教學模式同升學路徑更啱你好過。但入PKC你預左中間比較難轉會啦,不過我估入得去都冇諗住轉。

vivianxlli 發表於 22-8-5 08:48

兩校2022年DSE成績皆有進步
培僑 整體5+ 30% 整體4+ 歷屆新高
SJC 主科5+ 40% 整體4+ 2014後高位
拔尖可參考5**/5*/5+及尖子比例

DSE 2022
培僑書院 | SJC
--------------------------------------------------------
考生 113人 | 126人

整體(主科)
5** 3.4%^ | [···]
5*+ [···] | 19.7%(20.7%)
5+ 30.4%^^ | [···](40.2%)
4+ 71.0%^^^ | 76.5%(75.9%)

^ 據科次5**及整體/人均5+
^^ 人均5+ 1.97(223/113)
^^^ 各科4+ ≥50%

最佳五科
積點 人數 (% 考生)
31+ 4人(3.5%) | ≥8人(≥6.3%)
25+ 32人(28.3%) | 無公布

5**
數目 人數 (% 考生)
六科 - | 1人
五科 - | 1人
四科 1人 | 2人
三科 - | -
兩科 3人 | 7人
--------------------------------------------------------
兩科+ 4人(3.5%) | 11人(8.7%)
一科 15人 | 無公布
總數 19人(16.8%) | [≥11人]

科次5** 25 | [≥33]
人均5** 0.22 | [≥0.26]

培僑書院
https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=288

https://www.puikiu.edu.hk/en/news_detail.php?id=288

SJC
https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

What SJC emphasizes is whole person development but not just academic performance. The school encourages its boys to actively participate in various ECAs in order to develop their confidence, independence and social skills.

Most of the school functions like open day, annual concert and PTA activities are mainly organized by its students. Teachers just provide some guidance. I think this is the most precious experience you got from the SJC school life.

vivianxlli 發表於 22-8-5 08:48
睇今年DSE成積,應該見到係1A同1B嘅分別

tummypooh 發表於 22-8-5 10:33
睇樓上見到好幾位話St Joe 英文語境「應該」比PKC好,呢個「應該」係點得出來?
我朋友個仔同St Joe, 聽佢 ...
SJC男校DSE英文成積算好好,小學都係英文小學,大部份科都係英文教,雖然係津校,好多老師英文都係native,所以英文泊得住出名個幾間女校,同好多地區1A校都見到明顯分別。

cantona2001 發表於 22-8-5 14:05
睇今年DSE成積,應該見到係1A同1B嘅分別

Oooooo

今年st joe 成績比培僑好,培僑四級以上70%,五級以上30%,大概band1A-band1B.每年睇到成績平穩上升,以一條龍來講,亦證明其教育成效.
另外五六年前既培僑仲收緊band2外校生.培僑2019年開始五班小學升五班中學,我本來預期要2025成績先可以再躍進.
兩間都是好學校,適合自己小朋友最重要.
培僑書院交到成績又可以直升,約八成可入世界前100大學。香港小學中文數學兩科教學大綱比內地仲慢一年,我自己認為小學階段多啲時間發展興趣更好.

兩間小學既英文程度我唔知如何比較。
當年我在培僑圖書館聽到一班小一學生用流利英文交談。培僑以學術收生,收返嚟既學生英文唔會差得去邊,英文已經可以流利表達既不在少數。 培僑唔是用坊間英文教科書,針對收返來既學生程度用校本課程。學校重視英文聽說讀寫,唔重視語法。 依點同外國教學相似,首先増加詞汇量,語法睇得書多自然會識。另外香港中學pre-S1英文考試都冇考grammer部分.

唔同級數㗎,我諗唔到點解會放棄St Jo?

除非你家住上水,不能搬屋,才焗住要培橋。

大家吹到培橋英文咁好。
其實,我住附近,日日見培橋學生,真係無見過全英對話。從小學到中學生都無。流利普通話對話就真係好多。

我工作地點附近,見到TSL嘅小朋友真係可以流利全英對話。仲有DBPS,DGJS嘅小朋友就真係流利全英文對話。

11922645co    發表於 22-8-11 10:41
2jkidsfather    發表於 22-8-6 10:33

其實都未知樓主最後是否有st joe叩門 offer。樓主開post的時候,st joe仲未派叩門offer。可能問定先

2jkidsfather    發表於 22-8-6 10:33
‹ 上一主題|下一主題