用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦返港坐漢莎航空
樓主: mama64
go

[英國] 倫敦返港坐漢莎航空   [複製鏈接]

排骨媽媽 發表於 22-5-30 23:00
請問是不是漢莎可用digital documents check 先網上check in ? 另上請問在哪裡可以睇到漢莎的登機要求?謝 ...

分別要做4樣嘢:
1)漢莎係可以起飛前23小時起check in 免費揀位
2)CX係起飛前48小時check in 免費揀位。
3)CX Fly Ready
4)漢莎個digital documents check類似CX Fly Ready upload documents, 如果唔乎合規格會email通知。
在倫敦搭漢莎時,個地勤從頭再check 一次 documents, 但喺Frankfurt搭CX時,個地勤只需睇吓個Fly Ready approved email冇再檢查documents

lm251099 發表於 22-5-31 11:14
請問如在UK 上機回港,是不是一定要在UK 做 PCR test,可不可以48 小時內在其他國家做 PCR test。
...

唔清楚係咪一定要在UK做,但在UK登機時,個地勤係有睇PCR test results. 你係打算去其他國家先玩幾日?

dcba 發表於 22-5-31 15:13
唔清楚係咪一定要在UK做,但在UK登機時,個地勤係有睇PCR test results. 你係打算去其他國家先玩幾日?
...

係,12號晚Venice 回London 13號London 回港,係Venice 做PCR test 先夠時間用 Digital Document check

lm251099 發表於 22-5-31 16:15
係,12號晚Venice 回London 13號London 回港,係Venice 做PCR test 先夠時間用 Digital Document check:ig ...

理論上應該得,要make sure個報告上政府要求的資料有英文唔係只得意大利文,同埋啲字眼要ok

dcba 發表於 22-5-30 08:26
可以做CX Fly Ready,漢莎航空自己又有個digital documents check,最好兩個都做。要留意漢莎要求針紙有出 ...
吓!但之前起香港打2針係冇出生日期喎,唔知道如果針紙係香港出嘅收唔收?有啲擔心。

yuyueng 發表於 22-5-31 18:50
吓!但之前起香港打2針係冇出生日期喎,唔知道如果針紙係香港出嘅收唔收?有啲擔心。 ...

而家已經補返,如果有用醫健通,醫健通嘅記錄會見到出生日期。
如果無用醫健通,睇吓可唔可以去打針 centre 要求印過張針紙。
出生日期係英國要求,加返入 NHS 先要,純粹比香港睇嘅話,香港唔會唔承認。

pauline_c 發表於 22-5-31 19:05
而家已經補返,如果有用醫健通,醫健通嘅記錄會見到出生日期。
如果無用醫健通,睇吓可唔可以去打針 centr ...
即係話如果show香港果張針紙就算無出生日期都應該可以?最怕去到FRA轉機唔比上機就大鑊。

yuyueng 發表於 22-5-31 19:42
即係話如果show香港果張針紙就算無出生日期都應該可以?最怕去到FRA轉機唔比上機就大鑊。 ...

CX 熟悉香港要求,無問題。漢沙穩陣起見,加返落 NHS 度好 d。

pauline_c 發表於 22-5-31 20:30

CX 熟悉香港要求,無問題。漢沙穩陣起見,加返落 NHS 度 ...
我仔起英國無打過針呀,係打算用香港張針紙上機,睇下佢6月3號第一班機復飛香港係咪飛得成先,之後再問下有無人用香港針紙上機。thanks!

yuyueng 發表於 22-5-31 18:50
吓!但之前起香港打2針係冇出生日期喎,唔知道如果針紙係香港出嘅收唔收?有啲擔心。 ...

上網印過應該會有齊。

https://enq.evt.gov.hk/evt/web/vacchistory.jsp?lang=en-us

yuyueng 發表於 22-5-31 20:51
我仔起英國無打過針呀,係打算用香港張針紙上機,睇下佢6月3號第一班機復飛香港係咪飛得成先,之後再問下有 ...

我仔都係冇喺英國打過針,upload 香港冇出生日期嘅針紙上漢莎航空嘅digital documents check, 過一陣就收到email 話要有岀生日期嘅針紙。跟住佢就喺醫健通度用嗰個有出生日期嘅打針紀錄補交就得咗

lm251099 發表於 22-5-31 21:04
上網印過應該會有齊。

https://enq.evt.gov.hk/evt/web/vacchistory.jsp?lang=en-us

非常感謝,呢度好多高人呀,click 入去就可以顯示張有出生日期既針紙,問題已經解決咗啦。非常感謝!

dcba 發表於 22-5-31 21:16
我仔都係冇喺英國打過針,upload 香港冇出生日期嘅針紙上漢莎航空嘅digital documents check, 過一陣就收 ...
明白!好彩起度問下,臨上機前至遇到就一定一頭汗呀!thanks!

yuyueng 發表於 22-5-31 20:51
我仔起英國無打過針呀,係打算用香港張針紙上機,睇下佢6月3號第一班機復飛香港係咪飛得成先,之後再問下有 ...

我都等梗佢係咪真係復飛成功.

minmin 發表於 22-6-2 09:21
我都等梗佢係咪真係復飛成功.
明天復航,後日下午三點半到,我見香港機場網頁扺港資料有佢,呢一刻漢莎仲未取消,咁應該會飛掛,況且佢載埋瑞航D客,佢班機係滿客。

minmin    發表於 22-6-2 10:33

回覆樓主:

弱弱一問:

請教大家(emoji)(emoji)
乘搭漢莎航空由英國經德國轉機前往香港,上機前72小時官網digital documents check上載文件其中一項係 Digital registration on entry/ passenger locator form for Spain or Portugal 是什麼?
(emoji)(emoji)謝謝

以我理解,如果是香港永久性居民回港,這個項目是不需要的。

mama64 發表於 22-6-2 16:56
以我理解,如果是香港永久性居民回港,這個項目是不需要的。

謝謝你的回覆(emoji)(emoji)
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

知道6月4開始復飛 有冇资料更新?

erralaw 發表於 22-6-6 20:47
知道6月4開始復飛 有冇资料更新?
我都想知詳情,唔該

‹ 上一主題|下一主題