用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔大光德萃好唔好?
樓主: Concon830
go

大埔大光德萃好唔好? [複製鏈接]

我係德萃中學嘅學生家長

當初揀呢間學校都係朋友介紹, 最後同佢個細仔一齊入咗去

讀後感就係整體都好滿意, 都會推介朋友入讀

(但當然私立中學, 唔係個個人都讀得起)

回覆 MIckey6547 的帖子

學費如何? 與小學差不多吧!

MIckey6547 發表於 21-12-1 22:17
我係德萃中學嘅學生家長

當初揀呢間學校都係朋友介紹, 最後同佢個細仔一齊入咗去

多謝你既分享。
請問當初你派到既津中係咪你心水?兩姐之間你最後點解會揀左大光德萃?始終學校都好新無咩歷史。
星期四交晒功課,學校會點樣鼓勵小朋友於週末閱讀?
係咪無考試,只有評估?對於小學讀津小,係咪感覺上真係輕鬆啲?有返應有既童年時間?
以你所知,外補情況多唔多?
我小朋友成績唔係話太好,每逢測考,佢同我都要一齊閉關溫習,我到小六都仲要跟得好緊,但我知到中學其實我未必再有能力同佢溫習,希望搵到合適佢既學習方法。

太多問題 感謝。

alibabah 發表於 21-12-2 17:42
回覆 MIckey6547 的帖子

學費如何? 與小學差不多吧!

學費貴過小學架,大概12000一個月分11期,一年再比多11000 建設費,一年就150000 以內。

Concon830 發表於 21-11-23 00:39

請問可唔可以詳細分享?
貴就唔使解釋喇

有興趣可以留意下由校長至教師的背景,看看師資係咪啱你心水

只可以話係happy school,我自己仔女都係由幼稚園至小學讀happy school出身,前提係happy得嚟要有理念,知道做緊咩,中學點都要向學術靠攏

你要問清楚自己target係乜,中學係target DSE, IB定海外留學

如果係海外留學,我覺得happy埋佢都無乜所謂

DSE, IB你要再考慮清楚

我的女兒在大光德萃書院讀左兩年,明年Grade 9.  我本身都係教育工作者,我很想用自身經歷為支持一下學校,我絕對唔覺得自己做白老鼠!

女兒和同學都十分喜歡返學,雖然學校創校時正正係covid.  但完全冇感覺學生對學校嘅歸屬感,所有老師都係十分之有心教學,我女兒不用我擔心,所有功課完全係女兒自己處理,學校行政清清楚楚,校長副校長都係有料之人,女兒成績不斷進步,很感恩,我當初大胆嘅決定一D都冇錯,女兒自信返晒嚟!

misslo3000 發表於 22-7-17 13:04
我的女兒在大光德萃書院讀左兩年,明年Grade 9.  我本身都係教育工作者,我很想用自身經歷為支持一下學校, ...

請問如果小學不是IB教學, 在銜接上會否很困難?

另外想了解一下除了開心,教學質素可唔可以講多少少?

回覆 zebrama 的帖子

對不起,因為我其實絕少上BK.  上次都唔知自己點解會post comments 😅😅
Sorry that I gave missed your question🫣🫣

教學方面,聽我個女講,大部分都係有料,有心,有方法嘅老師

一年都有好多機會見班主任,佢哋會叫學生做goal setting  and then present it in front of the parent and class teacher during Parents Day

V positive and encouraging group of teachers.

There’s a Prep Time regularly. And this is the time for the students to ask teachers questions.  My daughter said this is a valuable lesson for them.  

佢哋D老師流失唔算多,大部分好嘅老師都繼續做左三年

我當時諗,阿女中文唔好,考DSE 都唔使諗,但要考其他國際學校,貴係一件事,收唔收佢事大

新學校,一定有好多人有reservation. 所以我估收生會易啲
新學校,管理層一定唔會放鬆,所以最終受惠一定係學生,interview 時校長講嘅說話吸引左我個女,所以佢話要入哩間,原本我哋諗住報KIS.

三年啦,大家都冇後悔,見佢成績越嚟越好,我問過佢想唔想轉校,佢會唔想

佢小學時都成日唔做功課,唔溫書,現在所有野自己處理😅😅😅😅

希望我可以幫到大家認識少少哩間學校

其實一定俾學生行IGCSE path ,又會肯收D唔太叻嘅學生嘅學校唔多

不過,移民潮,我都覺得報吓ESF ,識吓

hkpapa852 發表於 21-11-23 08:56
宏信, 李兆基, 甚至新開既國際學校, 風險應該低D

請問知唔知Sear Rogers Intl School好唔好?我之前見過佢嘅banner寫話唔駛debenture。另外好似Think International都係。佢哋嘅學費應該比較平啲?

DD仔 發表於 22-10-25 09:43
請問知唔知Sear Rogers Intl School好唔好?我之前見過佢嘅banner寫話唔駛debenture。另外好似Think Inter ...
Sear Rogers Intl School 真係無留意Think 自從兩年前爆出同崇正學校既借殼辦學事件後, 個人認為無謂諗

依家全港國際學校都面臨收生不足問題, 大把選擇

再唔係, 不如去間歷史悠久而成績尚可既耀中中學 (佢中學部係私立獨立學校, 唔係國際學校, 要主收香港學生), 佢中學部應該多位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:12
Sear Rogers Intl School 真係無留意Think 自從兩年前爆出同崇正學校既借殼辦學事件後, 個人認為無謂諗

「依家全港國際學校都面臨收生不足問題, 大把選擇」呢句真,但想要平嘅,始終選擇唔多

DD仔 發表於 22-10-25 10:15
「依家全港國際學校都面臨收生不足問題, 大把選擇」呢句真,但想要平嘅,始終選擇唔多
...
要平咪唔好讀國際學校囉!
再唔係, 如果唔想讀本地學費既學校, 接受到的話內地有大把"平"既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:32
要平咪唔好讀國際學校囉!
再唔係, 如果唔想讀本地學費既學校, 接受到的話內地有大把"平"既選擇
...

樓主話學費係考慮因素嘛

DD仔 發表於 22-10-25 10:36
樓主話學費係考慮因素嘛

咁其實係香港大部份既國際學校都未必貴得過呢間"德萃"囉

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:40
咁其實係香港大部份既國際學校都未必貴得過呢間"德萃"囉

前拔萃校長嘅光環仲係幾firm咁喎

DD仔 發表於 22-10-25 10:45
前拔萃校長嘅光環仲係幾firm咁喎
呢位前校長, 應該係DBS舊生近10年嚟最憎既一個, 因為係佢間接令DBS係DSE年代成績跌落深淵

zebrama 發表於 22-8-6 00:26
請問如果小學不是IB教學, 在銜接上會否很困難?

另外想了解一下除了開心,教學質素可唔可以講多少少?

大光德萃仍未有 IBO 認證

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:12

耀中唔建議。

Rpp 發表於 22-10-25 11:51
耀中唔建議。
兩害取其輕

Poyau 發表於 22-10-25 11:40
大光德萃仍未有 IBO 認證

https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/

未有ib可考A level, 佢好似提供兩樣
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊