用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問邊間係Band 2嘅直資或私校呢?
樓主: siu_to
go

請問邊間係Band 2嘅直資或私校呢? [複製鏈接]

ksorange 發表於 21-5-23 23:23
李國寶係收band1生
Band2未必入到

OK, thanks

ksorange 發表於 21-5-23 23:23
李國寶係收band1生
Band2未必入到
LKP梗係想多收B1,但B1想唔想入先?
過去多年校務報告都講過收生成績未如理想,更暗示有過半唔係B1學生

lisablackpink    發表於 21-5-25 15:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

今年有band1生第一輪收生係入唔到李國寶

小兒有幸band1成績入到李國寶
放棄了顏寶玲和基崇

hkpapa852 發表於 21-5-24 08:20
過去多年校務報告都講過收生成績未如理想,更暗示有過半唔係B1學生
...

LKP呢兩年都收9成band1, 簡介會有講

回覆樓主:

其實樓主可以照考心儀的直資
直資無限考幾多間
想入讀就放膽去試

ksorange 發表於 21-5-24 15:37
其實樓主可以照考心儀的直資
直資無限考幾多間
想入讀就放膽去試

都係,所以問定資料,到時睇餸食飯

唔該晒各位

hkpapa852 發表於 21-5-24 08:20
...
其實間間都話收多左B1生,但B1生來來去去都係三分一,咁係咪即係d官律B1校收唔定B1生呢? 咁係咪未來玩大抽獎會着數d?

回覆 gracelam 的帖子

真道 (有機會)
羅氏 (有少少機會)
啟思 (機會較大)
聖道迦南 (機會少)
音中 (機會大)
其他:近年好幾間已是 band 1之列,如:優才、滙基和播道本身龍校或有生源,中學位有限,會揀同一流學生,保持競爭力,減少差異保質素。 已經不再是有位,趕住收生了。 多從不同學校不同學制,英中?中中? IB? DSE? 教學模式?宗教? 其他考慮。band 幾易出現 generalisation 和誤解學校不同特色,配合不同學生的需要。最重要你明白孩子的需要,試考,希望揀啱學校。(
實際和具體,你將心儀試報試考,盡量揀啱,鼓勵先試,可以選一些收生寬一點的學校,作入門級,增加自信心。 中學六年最重要有目標、肯繼續讀上去。)

Macy 發表於 21-5-28 23:31

真道 今日(28/5)截止申請

https://www.logosacademy.edu.hk/tw/admission/admission-transfer-students-fs1-to-ds5-level/

2021-2022 學年 基階二、拓階一至拓階五插班生 入學申請須知

······

2. 基階二、拓階一至拓階三年級全年學費現時為港幣二萬八千六百元正。
拓階四及拓階五年級全年學費現時為港幣三萬二千三百元正。
所有學費均分十期繳交。

本校設有學費減免計劃供合資格的家庭申請(包括來自綜援家庭的學生及領取學生資助辦事處財政資助的學生),所有申請資料均保密處理。有關詳細資料請參考本校網頁(http://www.logosacademy.edu.hk/tw/forms-download/#fee_remission_scheme)內之「學生資助計劃資格評估申請指引」 或致電校務處,電話號碼:2337 2126(基階二、拓階一至拓階三),2337 2123(拓階四及拓階五)查詢。

3. 填寫表格時,請用藍色或黑色原子筆。

4. 填妥的申請表格,連同學生的出生證明書、香港身份證或護照影印本、最近三年的成績、獎狀或學術以外成就的證明文件影印本、現時 / 最後就讀學校之校長推薦信,於 2021年5月28日 或以前,遞交以下地址:

香港華人基督教聯會真道書院校務處
新界將軍澳嶺光街五號 (申請基階二、拓階一至拓階三)
新界將軍澳勤學裡一號(申請拓階四及拓階五)辦公時間 : 星期一至五 上午九時至四時三十分
星期六 上午九時至中午十二時
星期日及公眾假期休息

5. 申請者需經由校方審核文件及篩選後,會邀請合適的學生於 2021年6月5日參加筆試(半日),報名費(港幣50元正)通知書將會稍後連同筆試邀請信一併以電郵寄出,請家長到7-11便利店繳交後,帶同收據於筆試當日出示。

6. 達至評估要求的學生及家長須在 2021年6月21日至23日參加面試,時間地點容後通知。有關學校資料請參閱本校網址 http://www.logosacademy.edu.hk

7. 申請結果將在 2021年7月5日公佈,獲取錄者須在 2021年7月6日至8日到校務處辦理註冊手續。

······

Macy    發表於 21-5-29 07:41

回覆樓主:

Saint Too Canaan, fine band 2 school

回覆樓主:

Thanks you

Macy 發表於 21-5-28 23:31

係,我希望可以棟間合適嘅學校俾佢,但一d都唔容易

回覆 siu_to 的帖子

希望能給樓主打打氣!
有言道王候將相,寧有種乎?因你說呈一都未考,命運依然在我手!我建議不必先考慮報什麼B2直資,全力考好呈一才是上策。小女當時呈一地區二線中文小學呈一考級4O,報左4間女神直資當自行演練,追返上去,都成功派甲、乙一(甲乙都同一間) B1英中,所以再次希望你小友先專註呈一,才於暑期考究不同中學,包括直資與津中。

JojoDad 發表於 21-5-29 14:11
回覆 siu_to 的帖子

希望能給樓主打打氣!

多謝鼓勵,係呀,我依家都好緊張,希望佢可以醒醒定定盡力考好呈一
‹ 上一主題|下一主題