用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kumasanee
go

[小學] - [複製鏈接]

swnatalie 發表於 21-4-14 12:39
回覆 conniewktang 的帖子

請教各位, 邊類型小朋友唔適合讀國際學校?

任何類型的小朋友都適合讀IS, 因為學校會比機會每個小朋友發展,IS就係訓練到小朋友表達,唔識變通是讀傳統學校引致的,轉了IS, 你會發覺小朋友進步好多。傳統的死背書,小朋友唔想用腦分析,所以才不會轉通。

ckmammy 發表於 21-3-20 15:48
我知,美式 grade 6-8 係中學。 只係如果 grade six 叫中一, 咁 grade 12 就變咗中七。 ...

其實香港以前AL年代也有中七。

conniewktang 發表於 21-4-27 11:49
其實香港以前AL年代也有中七。
係, 但而家冇。所以為免混淆,G6 我會照當係六年級,G7 先叫中一會比較恰當。 同埋例如 AIS G5 已經叫做 middle school, 唔通話比人聽 G5 即中一 就更加唔啱。

ckmammy 發表於 21-4-27 12:12
係, 但而家冇。所以為免混淆,G6 我會照當係六年級,G7 先叫中一會比較恰當。 同埋例如 AIS G5 已經叫做 m ...

明白,ASHK就Grade Six才Middle School。
AIS不是美式IS嗎?咁快G5已Middle School, 八卦問下,中學讀幾多年?
因為啲人成日講完小五入英式IS就Year Seven即中一,而入美式IS就入Grade Six, 又係中一,由中學第一年讀IS易適應咁話。

conniewktang 發表於 21-4-27 12:46

明白,ASHK就Grade Six才Middle School。

LS and IS對照表

conniewktang 發表於 21-4-27 12:50
LS and IS對照表

我啲英中學生由LS轉IS, 我都是跟據這表比advice佢哋。我見我仔Grade Six學緊中學嘢,例如我以前中四Phy才學的Newton’s Third Law, 他們做的Project也好難,但老師教到,他們也做到。

conniewktang 發表於 21-4-27 12:55

我啲英中學生由LS轉IS, 我都是跟據這表比advice佢哋。 ...

Grade Six Science學習內容及功課
(Ms Tara Store, ASHK, 2020/21)

conniewktang 發表於 21-4-27 12:46

AIS 係美式,同樣 G12 畢業。 基本上美式G6 先係middle school ,唔知點解 AIS G5 已叫做Middle school。 又或者以前喺加拿大讀書, G7 仲係叫做 elementary, G8 先係中學。 只不過一個稱謂, 大家讀嘅年數都係一樣。英式 Year 1 等同 K3, 所以讀完本地小五入英式 Year 7 (等同美式 G6 或 local school 六年級)。只不過英式讀到 Y13 ( 其實等同美式 G12 或本地 form 6)。

ckmammy 發表於 21-4-27 13:04
AIS 係美式,同樣 G12 畢業。 基本上美式G6 先係middle school ,唔知點解 AIS G5 已叫做Middle school。  ...

明白,不同IS會有些不同。謝謝告知。

conniewktang 發表於 21-4-27 12:55

我啲英中學生由LS轉IS, 我都是跟據這表比advice佢哋。 ...
本地同國際學校課程唔同。 就算幾間美式學校學嘅 topic 都唔一樣。我仔上年G6 應該冇教牛津定律,但有教 cell theory,都係以前中三或之後教既課程。

ckmammy 發表於 21-4-27 13:19
本地同國際學校課程唔同。 就算幾間美式學校學嘅 topic 都唔一樣。我仔上年G6 應該冇教牛津定律,但有教 ce ...

在Grade Six, Cell theory仔已學了,還有學body systems, periodic table, structure and properties of matter 及現在的forces and motion. Forces可順便玩埋STEAM, 自己設計的project 再explain再demonstrate and present it to the class.

conniewktang 發表於 21-4-27 13:22
Cell theory仔已學了,還有學body systems, periodic table, structure and properties of matter 及現在 ...
其實佢哋一個topic可以學好耐。例如 G4 教過photosynthesis , 學過可能只係一點皮毛,唔等於已經學識曬。而家G7 又學番, 但更加深入。

ckmammy 發表於 21-4-27 13:29
其實佢哋一個topic可以學好耐。例如 G4 教過photosynthesis , 學過可能只係一點皮毛,唔等於已經學識曬。 ...

同意,相信高班會深入學,IBDP其實都唔容易考,因此低班基礎要好啲,可能咁教深啲啲。我見我仔Grade SixScience 巳寫了几份lab reports, 4份,DSE就每科3年才寫3份,projects也做唔少,其實IS的中學部都唔係易讀。

conniewktang 發表於 21-4-27 13:31

同意,相信高班會深入學,IBDP其實都唔容易考,因此低 ...
我都覺得佢哋啲課程好深, 每樣功課答題都要求要寫得好詳盡解釋。 當你以為已經寫得好足夠,但老師都係覺得唔夠。 我相信呢個訓練對考IB 有幫助

ckmammy 發表於 21-4-27 13:44
我都覺得佢哋啲課程好深, 每樣功課答題都要求要寫得好詳盡解釋。 當你以為已經寫得好足夠,但老師都係覺得 ...

同意
‹ 上一主題|下一主題