用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2021 Year 7 媽媽谷
樓主: fridaypanda
go

[英國] 9/2021 Year 7 媽媽谷   [複製鏈接]

BandC 發表於 21-1-5 10:40
謝謝分享,請問電器應該要買咩?
風筒、書枱燈

wslam1 發表於 21-1-6 19:45
想問吓各位,有冇聽過監護人服務淨係處理學校方面嘅嘢。例如同學校嘅溝通、跟進小朋友適應學校嘅情況或學習 ...
Y7 咁細未必適合join 基本計劃,White House Guardian 有,但要16歲以上至有基本plan , 其他Pippa’s 雖然貴但服務全面,得一種plan , host family 好壞係撞彩,Jxxxs Lxx 口碑差。

yuyueng 發表於 21-1-6 20:09
風筒、書枱燈

謝謝你(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我仔都係今年9月讀 Y7, 比佐deposit, 咩都未預備(emoji)

wslam1 發表於 21-1-6 19:45
想問吓各位,有冇聽過監護人服務淨係處理學校方面嘅嘢。例如同學校嘅溝通、跟進小朋友適應學校嘅情況或學習 ...
我仔Y8過去,我係用基本服務,因為同學校溝通我覺得係家長既責任,無人比我了解亞仔情況,我又唔需要翻譯,由其學習上好多時有咩野都係亞仔自己同所需既老師查詢及解決,好小要我出動.我主要係同學校聯絡安排交通,請假,簽通告,連見家長我都無叫監戶人去,因為只係初中,無咩特別緊要,老師都會電郵報告家長會情況,佢地都明白海外生家長唔能夠參與,有問題可以直接聯絡科目老師. 只係給你一個參考,每個家長要求唔同,你可以根據自己需要選擇.

AnjiLeung 發表於 21-1-7 12:55
我仔都係今年9月讀 Y7, 比佐deposit, 咩都未預備(emoji)

我都係咩都未做,因為無從入手。

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝回覆,等我再比較下唔同嘅監護人公司計劃,再選擇,謝謝

回覆 cfs 的帖子

謝謝你嘅回覆,聽到你咁講,我放心了。我都係咁諗,諗住自己,其實可以同學校溝通。諗住唔使翻譯,自己溝通跟進應該最好,因為自己小朋友,自己父母最清楚。
我個agent,就係介紹佢嘅學習監護人服務,令我好困惑。以為其他小朋友都會用呢啲服務。

請問可否PM我Basic pan嘅監護人公司參考,謝謝!

yuyueng 發表於 21-1-6 20:09
風筒、書枱燈
請問電毡,電飯煲要嗎?

kaetsu 發表於 21-1-7 22:23
請問電毡,電飯煲要嗎?

千期唔好帶,因為唔比用會沒收,帶左都無用。

kaetsu 發表於 21-1-7 22:23
請問電毡,電飯煲要嗎?
學校宿舍包3餐連小食,唔駛自己煮飯,而且有啲學校有飯食架.我仔話學校野好食,有時口痕會叫外賣送到宿舍,炒飯,炸雞,漢堡都有叫,又會網上超市買叮叮湯,意粉,牛扒送到宿舍,有時星期日煎黎食.呢方面要睇自己學校比唔比喇,我仔都係今年先比自己煮食(Y9),之前唔比,電飯煲水煲果啲唔駛帶喇,唔比用.如果比整野食,宿舍廚房有晒用品,唔駛自己帶.電毡更加唔會比同埋有晒暖氣,唔駛用.

wslam1 發表於 21-1-7 21:17
回覆 cfs 的帖子

謝謝你嘅回覆,聽到你咁講,我放心了。我都係咁諗,諗住自己,其實可以同學校溝通。諗住 ...
唔駛pm喇,好公開,香港人來來去去都係用果幾間,我用White House Guardian,你可以聯絡佢地,睇下岩唔岩你需要.

wslam1    發表於 21-1-8 23:06

yuyueng 發表於 21-1-8 15:10
千期唔好帶,因為唔比用會沒收,帶左都無用。
謝謝

cfs 發表於 21-1-8 15:57
學校宿舍包3餐連小食,唔駛自己煮飯,而且有啲學校有飯食架.我仔話學校野好食,有時口痕會叫外賣送到宿舍,炒飯 ...
謝謝

回覆樓主:

請問大家打算點比「零用錢」?
駛唔駛開定戶口?

fridaypanda 發表於 21-1-9 23:57
請問大家打算點比「零用錢」?
駛唔駛開定戶口?

可以比現金小朋友之後宿舍housemaster會收起,用就問佢。

我係開東亞銀行英國戶口,自己及小朋友各一個,小朋友要足13先可以開,以後我直接過錢去小孩戶口,佢外出消費全部拍卡,好方便,唔使數現金。

我都係2021-09 Y7, 煩緊9月唔知過唔過到去。
我只唱定了英磅。

Visa 就未噤快,都要等學校出咗信先有得攪。

zom_win 發表於 21-1-11 00:32
我都係2021-09 Y7, 煩緊9月唔知過唔過到去。
我只唱定了英磅。

英磅咩價?
前排交學費已經用晒我啲儲備,要再兌。

cfs 發表於 21-1-10 13:31
可以比現金小朋友之後宿舍housemaster會收起,用就問佢。

我係開東亞銀行英國戶口,自己及小朋友各一個, ...

其實...要預幾多錢呢?

fridaypanda 發表於 21-1-11 11:20
其實...要預幾多錢呢?
呢個好個人播,我仔第一年Y8因為唔可以自己煮野食,宿舍又管得比較嚴,基本上連零食都唔可以有,全部收起晒,所以出去玩時,佢都好小駛錢,買好小零食同飲品,外出又係要老師帶,連車費都唔駛,平均一個月HKD200.之後上Y9轉大個仔宿舍,可以煮野食,可以自己打的出去買野.又可以online 超市買牛扒同叫外賣,平均一個月HKD4-500.超市買野食唔貴,只係外賣平均HKD70-100蚊次,不過唔係成日叫,都係啲同學叫開,口痕又跟住叫,學校食物好食,所以無咩需要.
‹ 上一主題|下一主題