用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教九龍城區中學
樓主: bebeamazing
go

想請教九龍城區中學 [複製鏈接]

opclk99 發表於 20-11-27 04:45
正常b3都冇包袱,因為b3係無底,
即係最差既33.33%,
Band2以後至零分(比喻)都係叫Band3,

謝謝你

bebeamazing 發表於 20-11-27 08:37
因未太清楚實際banding,所以先搵定資料。

明白。鼓勵努力多DD不要跌落B3位置。努力呀!

艾艾 發表於 20-11-25 17:02
band2 男仔選擇不多,來來去去都係嗰幾間,校風好的band2 有何官,陳瑞琪,胡兆熾,基道。睇小朋友喜歡邊間 ...
如果你認為九龍城區無乜選擇,咁你認為邊區先叫有選擇?

opclk99    發表於 20-11-27 18:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

In2c68 發表於 20-11-27 01:18
肯定band3嗎?成績見唔見得人?我意思可能全合格但在band3區,可自一試聖三一 自二安全d蔡功譜,聖三一我 ...

試埋五旬節先諗蔡

當然同新亞,賽官(區內B3)放埋一齊比一定揀蔡先

opclk99    發表於 20-11-27 18:36

hkpapa852 發表於 20-11-27 11:59

葵青區B2真係好多選擇

mini5765 發表於 20-11-27 15:53
葵青區B2真係好多選擇
咪又係得一大堆B2B/C學校,B2A得個2間咪又爭崩頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-27 16:13
咪又係得一大堆B2B/C學校,B2A得個2間咪又爭崩頭

其實都係,有幾間就嚟變B3,啲成績好似坐過山車咁走下坡。九龍城起碼多啲B2A

除咗吳祥川,顧超文真係2A,受家長吹噓到不得了嘅李賢堯,其實只係2B

mini5765 發表於 20-11-27 16:18
其實都係,有幾間就嚟變B3,啲成績好似坐過山車咁走下坡。九龍城起碼多啲B2A

除咗吳祥川,顧超文真係2A, ...
吳同顧其實都無B2A水平

hkpapa852 發表於 20-11-27 16:20
是否得全完同伍若瑜有2A水平??? 近年全完都似不大有2A水平?????

hkpapa852 發表於 20-11-27 16:20

好現實,伍,全,2A學生成績爭到咩?

吳同顧始終有開英文班,係馨香少少

李中DSE實在差強人意,英文4+得2%,即係得一兩個人有4以上。

荔天得十零個人入到八大

同再差少少既學校比較,吳同顧已經較能接受

subb 發表於 20-11-27 16:28
是否得全完同伍若瑜有2A水平??? 近年全完都似不大有2A水平?????

的確得呢兩係有B2A水平

全完曾接近1C水平,可惜英文科一直唔爭氣

mini5765 發表於 20-11-27 16:29
好現實,伍,全,2A學生成績爭到咩?

吳同顧始終有開英文班,係馨香少少

相比之下較好,唔等於有B2A水平

hkpapa852 發表於 20-11-27 16:29

我仔讀緊全,學校英文同B1教法&深度冇分別
(屋企另外兩個小朋友讀緊B2,有得對比)
唔知點解出到嚟都係咁樣

hkpapa852 發表於 20-11-27 16:29

全完一路好努力谷上, 可惜仍未回到當年B1中學時期

mini5765 發表於 20-11-27 16:33
我仔讀緊全,學校英文同B1教法&深度冇分別
(屋企另外兩個小朋友讀緊B2,有得對比)
唔知點解出到嚟都係咁 ...
仍有一個小朋友是讀B1校??????

subb 發表於 20-11-27 16:39
仍有一個小朋友是讀B1校??????

兩仔一女,大仔細女B2,細仔全完,當住係B1先

hkpapa852 發表於 20-11-27 11:59
Oh! 我表達得唔好,sorry呀 ! 我意思是band2 男仔無band2 女仔咁多選擇,男仔都係嗰幾間。

艾艾 發表於 20-11-27 18:47
Oh! 我表達得唔好,sorry呀 ! 我意思是band2 男仔無band2 女仔咁多選擇,男仔都係嗰幾間。 ...

分別其實不大,只係B2女仔搏上位可多間九真偷雞,夠薑可搏埋聖羅撒或德愛。否則如只選B2,B2A女既培道男既陳喇,B2B/C女既德蘭男既波仔,其餘B2選擇都係男女校

opclk99 發表於 20-11-27 00:40
正常2A女仔在九龍城抽獎非常著數,因為有上面2間女校同培道,
有人可以好搏老命,
轉kt博上b1.

想問聖家自行是否只收band 1 生?

OxOx 發表於 20-12-21 11:44
想問聖家自行是否只收band 1 生?

聖家自行無面試
收生準則以學術為主(70%)
B2A生想突圍有難度

S1 Discretionary Places (2021 - 2022) Application**updated**
http://www.hfcc.edu.hk/schnet/news/admission2122/S1_Discretionary_Places_(2021-2022)_Application.pdf

自行收生準則及比重
(1) 學術表現(70%)
- 校內成績(小五下+小六上) 30%
- 教育局成績次第 40%
(2) 其他(30%)
- 操行
- 課外活動
- 學術及非學術特別技能
- 服務
- 獎項
‹ 上一主題|下一主題