用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道小學 vs 李宗德小學 vs 圓玄小學
樓主: break_it
go

宣道小學 vs 李宗德小學 vs 圓玄小學 [複製鏈接]

break_it 發表於 20-6-29 10:18
如果揀左宣小,就唔會只target 屯門中學了,應該都會放眼外面嘅世界喇

唔駛揀!宣小啦!放眼全港!

RWKT 發表於 20-6-29 11:46
回覆 break_it 的帖子

如果APS係7:45開课, 屯門出九龍塘相信要6:20上校巴. 另外, 可能要上街車再轉車.
有諗過搬出去,但諗住適應落黎睇定d 先搬,但睇番校巴線,荃灣或者四小龍果頭都要6點半至6點9上車,除非搬去九龍塘果頭,但$$$~番學暫時都會自己車,元朗附近出發應該無咁塞掛

猴子爸 發表於 20-6-29 11:35
幼稚园,有几多野做吖?小学,完全是两个概念。。。 特别是chur的小学。
屯门,塞车,练乐器,默书,测验, ...
你都啱呀,我嘅考慮都係路程問題,只係諗有機會衝出新界西,係唔係應該俾個機會佢試下

break_it 發表於 20-6-29 12:44
有諗過搬出去,但諗住適應落黎睇定d 先搬,但睇番校巴線,荃灣或者四小龍果頭都要6點半至6點9上車,除非搬 ...

如果可以搬,其實唔一定九龍塘,九龍城啟德新蒲崗都得㗎,想空氣好啲,沙田出九龍塘都好快

break_it 發表於 20-6-28 17:50
小朋友考到以上3間小學,本身家住新界西,考慮緊入讀邊間,想聽聽大家意見宣道小學:
宣道小學升中亮麗,音 ...

怕遠就選 圓玄  

如果樓主本身都係屯門區長大,就會明白屯門B1中學讀書係好, 入讀到大學率絕對唔差,但如果要有network嘅, 屯門津中似乎如出得九龍讀APS, 就預左唔會番屯門讀, 唔係就嘥咗喇。 如可以,咪孟母三遷。

rkmama 發表於 20-7-1 06:12
如果樓主本身都係屯門區長大,就會明白屯門B1中學讀書係好, 入讀到大學率絕對唔差,但如果要有network嘅, ...

其實network真係影響咁大?到大學/工作時識會爭啲?男校可能好些,女校我見大學同學同佢地嘅女校同學都面左左

有能力當然係離開屯門,唔好困住自己同小朋友。

一定係宣道小學

一定唔會要李宗德
而圓玄升中同宣小都好大距離
不過我係你我會揀搬屋唔會住新界西...
起碼都住新界東/ 九龍

屯門既band 1中學其實.... 真係唔同level
考慮下唔好困在新界西吧

屯門人表示會揀APS..... 圓玄如果有信心keep到小朋友六年級頭都可衝出屯門嘅。
李小就算啦,升中唔透明..... 住屯門返天水圍都8-9個字車程。

利申:阿女返咗6年九龍塘,其實無想像咁晏返和早起......

gigayan 發表於 20-7-1 16:56
屯門人表示會揀APS..... 圓玄如果有信心keep到小朋友六年級頭都可衝出屯門嘅。
李小就算啦,升中唔透明.... ...
Thanks reply~ 請問一下你係自己接送定坐校巴?搭校巴想唔早都唔得,6:30 都上車

猴子爸 發表於 20-6-29 13:06
如果可以搬,其實唔一定九龍塘,九龍城啟德新蒲崗都得㗎,想空氣好啲,沙田出九龍塘都好快
...

係呀,沙田大圍都幾好,屋苑有平有貴

break_it 發表於 20-6-28 17:50
小朋友考到以上3間小學,本身家住新界西,考慮緊入讀邊間,想聽聽大家意見宣道小學:
宣道小學升中亮麗,音 ...

宣小啦,另外嗰兩間只係對你來講地點優勝。

我自己小朋友都係坐一個鐘校巴返學,一上車即補眠,唔係想像中咁辛苦。

kimlam953 發表於 20-7-1 13:17
其實network真係影響咁大?到大學/工作時識會爭啲?男校可能好些,女校我見大學同學同佢地嘅女校同學都面 ...

同屆係競爭對手,面左左唔出奇
師姐妹generation 距離愈遠,會愈肯幫

break_it 發表於 20-7-1 18:44
Thanks reply~ 請問一下你係自己接送定坐校巴?搭校巴想唔早都唔得,6:30 都上車 ...

坐出九龍塘嘅保姆車,6:30-6:40上車都試過,因為年年路線會有唔同,但未試過早過6:30上車,之後放學無課外活動一般4:15-4:30左右返到屋企,有課外活動都會有兩輪時間(4:15、5:15)接放學嘅,如果再晏先放就要自己去接了......

b3410    發表於 20-7-2 08:58

我家小孩由幼稚園到現在,都係由大西北去九龍塘返學,暫時都無乜大問題呀,每晚仍然可以九點半訓,早上大約六點五十分出門口。

回覆樓主:

宣小學術強 保持年年9成升B1
2019年128人(92%)升B1中學
另有7人(5%)升B2A-1C 計埋97%

B1* 128 (92.09%)
B2A-1C* 7 (5.04%)
B2* 2 (1.44%)
NR 2 (1.44%)
本地 139 (100.00%)
國際 1
總數: 140

2019年升中結果
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

B1* 128
直資 56
DBS 18 YWC 5 SPC 4 |
DGS 3 HYS 9 GHS 6 SPCS 1 |
SPCC 2 SSC 1 顔寶鈴 7

官津 72
QC 1 LSC 1 九華 6 SFXC 1 |
SSGC 6 YWGS 2 SPSS 1 
MCS 2 真光 1 SRL 1 |
黃笏南 7 華英 6 民生 1 迦密 13
丘佐榮 1 銀禧 9 伊中 1 循道 8
曾肇添 1 沙崇 1 甲寅年 1 林護 1

B2A-1C* 7
直資: 培基 2 羅氏基金 3 李國寶 2

B2* 2
直資: 基崇 2

NR 2
直資: 聖道迦南 1 
官津: 彭學高 1

國際 1

總數: 140人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2020年全港B1中學名單
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

回覆樓主:

圓玄2019年41人(32%)升B1中學
另有46人(36%)升B2A-1C 計埋68%

B1* 41 (32.03%)
B2A-1C* 46 (35.94%)
B2* 25 (19.53%)
NR 16 (12.50%)
本地: 128 (100.00%)
海外: 1
總數: 129人

2019年升中派位結果
http://www.yyps.edu.hk/?page_id=37

B1* 41
LSC 1 九華 1 上智 1 可風 1
李兆忠 6 董玉娣 6 陳瑞芝 4
順聯梁銶琚 2 仁愛堂田家炳 2
直資: SPCC 1 赤提 1 港同 1
顏寶鈴 4 滙基KE 1
SPC 1 YWC 2 GHS 4 HYS 2

B2A-1C* 46
馬可賓 3
直資: 青協李兆基 24 李國寶 15
SMC 2 王錦輝 1 培基 1

B2* 25