用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區排位
樓主: commonpeople
go

觀塘區排位 [複製鏈接]

回覆 commonpeople 的帖子

景嶺和聖言係2間好唔同既學校,係咪2間你都覺得啱阿仔?還是你想安全D,事旦入左一間b1,之後再叩門騎牛揾馬?
B1生要乙一抽入,運氣高於一切,點解唔賭一舖,填間最合適阿仔。乙二打後,先至要講技巧/策略,觀瑪/順天乙一都不一定中,你填乙二/三,中既機會應該細過填跨區b1

點解個個都話 乙2 放 B1 校等同自殺 ! ?
2,3線 B1 又自殺,咁係咪真係要 乙2 開始放 B2 校?

commonpeople 發表於 20-5-4 13:02
2,3線 B1 又自殺,咁係咪真係要 乙2 開始放 B2 校?  ...

盡填本區+他區可選既B1中學,最後補埋呂郭、CSK、王華湘,最多加埋間寧二就絕對夠
如果咁填,最差都係去寧二

不過盡填B1亦要有策略,按熱門次序順序排係最差既策略之一,咁只係會將入寧二既機會大幅提升。

真B1生唔善用自己既派位優勢走去一早投降(唔排晒B1就排B2)先係傻仔

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

commonpeople 發表於 20-5-4 13:02
2,3線 B1 又自殺,咁係咪真係要 乙2 開始放 B2 校?  ...

KL5除聖言、SP、順天只能放乙一外,其他位置放任何B1校也不應稱為
「自殺」。

另附上去年藍田某校同學的選擇。難得他信任我,堅持不聽從老師乙三蒙民偉,
乙四B2的建議。

(佢最後派乙一。不過就算乙一派不到,最差也只會入乙三)

乙部志願學校編號學校非保留學位數目

1295聖言中學
2247華英中學

3154筲箕灣官立中學

4486迦密主恩中學
5245何明華會督銀禧中學

6255中華基督教會協和書院

7139張祝珊英文中學

8158聖馬可中學

9265保良局第一張永慶中學

10556保良局何蔭棠中學

11495將軍澳官立中學
12200香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

13530港島民生書院

14283觀塘瑪利諾書院75
15294順利天主教中學
16282觀塘官立中學56
17274中華基督教會蒙民偉書院
18141金文泰中學

19146香港中國婦女會中學

20144顯理中學

21256可立中學(嗇色園主辦)
22290新生命教育協會呂郭碧鳳中學76
23218陳瑞祺(喇沙)書院

24489景嶺書院
25224何文田官立中學

26298聖若瑟英文中學

27538仁濟醫院王華湘中學
28289寧波第二中學
29557仁濟醫院羅陳楚思中學
30292聖公會基孝中學

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-5-4 14:08
KL5除聖言、SP、順天只能放乙一外,其他位置放任何B1校也不應稱為
「自殺」。
呢種排法,相信乙5內可以收工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-4 14:11
呢種排法,相信乙5內可以收工

請問是不是因為除乙一外有28個位(5+6+12+5),機會較大

hintmama 發表於 20-5-4 14:25
請問是不是因為除乙一外有28個位(5+6+12+5),機會較大

命中的機會率,除分子(學額)外,分母(填佢的同學人數)亦是一個關鍵。
所以你話SP、BPS是定HTC入?!我估就SP。。。

另外舊年有同學仔乙四入筲官。。。所以我去年朋友排法的乙三(筲官)是必
入。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 20-5-4 14:06
盡填本區+他區可選既B1中學,最後補埋呂郭、CSK、王華湘,最多加埋間寧二就絕對夠
如果咁填,最差都係去 ...

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008
‹ 上一主題|下一主題