用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關教局次第同BANDING問題
樓主: bkrex
go

有關教局次第同BANDING問題 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-1-8 13:59
自1自2都係備取,甲1乙1係自2同一選擇,如果最入自2甲1乙1,即係係點入呢? ...

你講嗰個係「情況七」,兩間備取,就算誇區放甲一都唔知係咪時運高中。
我講嗰個「情況六」就會估到。

fefemom 發表於 20-1-8 14:06
你講嗰個係「情況七」,兩間備取,就算誇區放甲一都唔知係咪時運高中。
我講嗰個「情況六」就會估到。
...
我只係想講,即使今年提早公佈自行結果,其實只係提供多咗少少資訊俾學校評估學生能力,用處唔係太大。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanti 發表於 20-1-8 13:16
但也有可能不知是自行還是大抽獎入的情況。eg 31/3 收不到自一電話、收到自二電話。而7 月結果係入了自一 ...

有道理,多謝指正。
我仍然覺得,3月31日收到電話,多少都反映學校在自行方面實力。因為這些都是自行裡面被正取。
當然希望3月31日都收到電話

hkpapa852 發表於 20-1-8 14:08
我只係想講,即使今年提早公佈自行結果,其實只係提供多咗少少資訊俾學校評估學生能力,用處唔係太大。 ...

其實31/1 只有自行正取生獲通知,備取生和落選生都分唔到,還是當落選好了。

hkpapa852 發表於 20-1-8 13:43
自行備取入係唔會知

我意思係,如只收了自二電話但七月放磅正式通知是入了自一、那麼到七月收到正式通知便會知是自一是備取入了。

又黎推演情景,假設B1a男生:

自行一:傳統名校A
自行二:地區名校B

直資:名校甲(搶手度介乎自行一及自行二之間)

三月收到自行二的電話,但又註冊左直資的名校甲。。。咁抽唔抽飛好呢?

結綸:自行不宜太保守,否則有可能會令你進退失據。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-8 14:33
假設問題: 如果今年直資學校收到OFFER要簽返確認信比直資學校(要早過3月31日前確認), 咁既情況會唔影響到自行會無左呢?

奥脫福 發表於 20-1-8 14:33

自行一:傳統名校A

自行二:地區名校B

直資:名校甲(搶手度介乎自行一及自行二之間)

三月收到自行二的電話,但又註冊左直資的名校甲。。。咁抽唔抽飛好呢?

結綸:自行不宜太保守,否則有可能會令你進退失據。

以你這個假設,個人認為該名B1a男生最想入傳統名校A校且估計屬B1a中學,而且以他的實力亦得到名直資中學甲校取錄了,估計甲校同屬B1a中學,由於A校和甲校會是男孩子最想入的兩間中學,估計在找不到A校或甲校同級數的中學下,選擇了地區名校B校為自2之選且估計亦是B1a中學,學生似乎不擔心萬一唔覺意以B1a成績又咁搶手的情況下給自2地區名校B校選為正取生,換言之估計男同學就算被B校取錄亦不會後悔吧!從以上推算下,我會估計男孩子已經把最喜愛嘅3間B1a中學順其意願佈署好了,結果入到邊間都會收貨。即最後會選擇直資中學甲校為最終選擇。

回覆 YmOra 的帖子

我正是想用這例子解釋B1同學自行不應,亦不宜太保守的原因。

(除非一間直資都唔報)

YmOra    發表於 20-1-8 20:37
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

會唔會有咁既情況:
收了自二電話, 到七月放榜時係自一(備取生)?

櫻花公主 發表於 20-1-8 17:18
會唔會有咁既情況:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/max-SSPA2020-part2_clip1-CANT.mp4

有,你嗰個是「情況六」
EDB 條片講不同情況,好清楚

會唔會有咁既情況:

有機會發生的。

我會這樣描述:
學生接獲自2中學來電取錄為"正取生",在七月放榜時結果為响自1中學以"備取生身份"遞補取錄。

bbexpect 發表於 20-1-8 13:56
"成績次第" 個分數會唔會因為小學所在地區而有所調整?

唔會調整 所以才有跨區跌Band問題

會唔會有咁既情況:

會 自一備取補上會取代自二正取

bkrex 發表於 20-1-8 15:02
假設問題: 如果今年直資學校收到OFFER要簽返確認信比直資學校(要早過3月31日前確認), 咁既情況會唔影響到自 ...

直資收咗可於4月7日或之前取消

想問吓,如果新辦學校,未有PS1往績,咁全港排名應該㸃排?

Poyau 發表於 20-1-8 21:40

如果中西區誇去沙田, 自行階段會跌Band嗎?

Poyau 發表於 20-1-8 21:40

請問喺二線b1a會唔會次第比一線b1c低?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbexpect 發表於 20-1-9 01:09
如果中西區誇去沙田, 自行階段會跌Band嗎?
先決條件,你係咪邊沿人?我相信呢兩個網差異唔大
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我掛念嫲嫲 發表於 20-1-9 06:48
請問喺二線b1a會唔會次第比一線b1c低?
二線係區?學校?banding 唔係校內排名,係全網排架!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題