用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校長推薦信一問
樓主: shevachevy
go

校長推薦信一問 [複製鏈接]

咁如果同一間小學多人去同一間中學自行,該批學生嘅推薦信中的"含金量"是否一樣,會唔會有D人多D金內容,又如果校長間私底下相熟,那麼信件間格式舖排會唔會有封特別獨立雞群一目了然。咁!去到尾,校長信咪未必封封發揮到力量囉!

回覆樓主:

其實點解咁多中學唔收推薦信呢

bbhappy68 發表於 20-1-7 10:42
道理很顯淺:如果中學話收,請問邊一個小學生的校長不會寫推薦信尼?那麽,對於中學來講,即係來報名的數百個學生幾乎人手執一封推薦信……倒不如開宗明義:唔收!

其實如果個小學校長同個中學校長無乜交情,而個小學校長又無乜名望,封信真係有用?

又如果個小學校長同個中學校長有交情,其實一通電話或一個 whatsapp 就搞掂,使乜花時間寫信

pccw2017    發表於 20-1-7 11:39

bbhappy68 發表於 20-1-7 10:42

一來無咁多人手封封信睇,二來成為習慣好容易封封信變得例牌內容無價值。不過,有D如樓上有jm分享一些特別DD嘅推薦信如樂團創辦人對孩子的評價;或教練對學生的一些表現評價就幾有用。

奥脫福 發表於 20-1-6 23:19
舊年我仔自行果兩間都係講明唔收推薦信,不過我交佢地都有收。
原來你仲有個仔, 我以為你得個女添~
咁你覺得封推薦信有效用嗎?

YmOra 發表於 20-1-7 07:11
中學話咗唔收就唔會收,你做多咗棧俾學校誤以為你無睇"學校自行收生需知"。小學應該知道中學以往會否收信 ...
正是, 但我唔知上年收左果個有無交到推薦信

回覆 shevachevy 的帖子

奧脫福一心畀仔仔上“華”山論劍

個人認為,推薦信都唔及校長或該中學的畢業生又係小學老師响中學的開放日親臨該中學建立關係來得實際。認識一些jm分享,她們的孩子响區內小學就讀,早年有老師每年"旅港"開放日總會到中學拜訪,一來回母校見見舊有老師們,二來建立友好關係,早幾年旅港大型周年校慶,該小學的校長更專程到賀建立關係,所以後來jm與孩子去聽旅港簡介會時與校長交談時,一知孩子讀邊間小學,旅港校長即時釋出友善的笑容,讓孩子家長感覺十分有好感。我哋大贊小學校長老師們這種親善友交十分有用,好過推薦信,該小學校長從來不為學生寫推薦信。

shevachevy 發表於 20-1-7 11:17
正是, 但我唔知上年收左果個有無交到推薦信

如果,你唔想錯失每個讓孩子有機會被取錄的做法,建議你情願遞交埋好過唔遞,最多打回頭而矣!總好過心有不甘嘛!

medicine 發表於 20-1-7 11:21
回覆 shevachevy 的帖子

奧脫福一心畀仔仔上“華”山論劍
港華/九華先?

shevachevy 發表於 20-1-7 11:49
港華/九華先?
梗係等奧脫福來答好啲啦。

不過,估計,講清楚係估,有草地球場個個華山

YmOra 發表於 20-1-7 11:24
個人認為,推薦信都唔及校長或該中學的畢業生又係小學老師响中學的開放日親臨該中學建立關係來得實際。認識 ...

情況好似相反, 係中學校長o黎小學呢邊講座, 但過往呢間小學唔係大戶, 只有零星收左。 今年亦似乎唔係好多人會自行揀佢 (不同區的) 。校長肯幫手寫但又叫唔好同其他同學講, 所以都唔係好知有幾人有信。

shevachevy 發表於 20-1-7 12:16
情況好似相反, 係中學校長o黎小學呢邊講座, 但過往呢間小學唔係大戶, 只有零星收左。 今年亦似乎唔係好多 ...
尼種情況當然交啦。

shevachevy 發表於 20-1-7 12:16
情況好似相反, 係中學校長o黎小學呢邊講座, 但過往呢間小學唔係大戶, 只有零星收左。 今年亦似乎唔係好多 ...

我講嗰間小學應該唔係你估嗰間,邊間就唔好分享啦!jm話佢嗰年有雙位數字學生去咗"旅港"。

medicine 發表於 20-1-7 12:11
梗係等奧脫福來答好啲啦。

不過,估計,講清楚係估,有草地球場個個華山

咁前輩如願以償未? 係我地自二選擇考慮之一

shevachevy 發表於 20-1-7 12:25
咁前輩如願以償未? 係我地自二選擇考慮之一
個“前輩”係奧脫福的稱謂。

唔好濫用左阿。

原來你都係向華山進發,祝成功!

我就為你地打氣同歡呼

medicine 發表於 20-1-7 12:30
個“前輩”係奧脫福的稱謂。

唔好濫用左阿。
其實我都係代人問, 我姨甥仔今年報啦, 但我妹好 hands off, ek account都無, 我呢個姨媽操點心

先多謝你打氣! 我地成家人都缺經驗方向, 上次有家人升中已經係上個世紀o既事!

shevachevy 發表於 20-1-7 12:38
其實我都係代人問, 我姨甥仔今年報啦, 但我妹好 hands off, ek account都無, 我呢個姨媽操點心

先多謝你打 ...

具體咩成績自行(壓綫)入到九華,尼個問題估計沒咩人可以準確答到,因爲需要睇整體報名人數及其成績,應該年年都會少少變化。但自行應該以B1a爲主。

medicine 發表於 20-1-7 13:18
具體咩成績自行(壓綫)入到九華,尼個問題估計沒咩人可以準確答到,因爲需要睇整體報名人數及其成績,應該 ...

先多謝你報料!!
我姨甥間學校屬區內二線頭, 睇往績就每年幾個 (5-7個左右)入B1A,  但自行定抽獎入就不得而知。 姨甥成績尚可, 級5名內, 學校奧數隊同樂團(但當然兩樣都唔算係高水準果種), 自1搏高1線揀左間地區B1A, 自二就考慮九華同另一間。 我自己個係女唔係好熟D男校市況, 所以上o黎問下意見
‹ 上一主題|下一主題