用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 行AP的REAL IS
樓主: OLAF1023
go

行AP的REAL IS [複製鏈接]

回覆 OLAF1023 的帖子

Out of pure curiosity, what's the correlation between pharmacy and AP classes? I grew up in the US and took AP courses, and honestly the main point of it (at least in the US) is to give students college credits once they get into university. It doesn't really have any effects on majors and career paths.

的確係要取捨下,因為暫時有齊你想要嘅條件嘅學校未存在...

想講一講ASHK,唔知你有冇去過school tour,我聽過校長講嘢,初初聽以為會好悶,聽下聽下覺得佢幾有vision同要求,我覺得佢會有能力帶領學校成為一門好好嘅學校。

校長本身都唔係新手校長,佢以前喺 Toronto catholic district school board 做過3間high school 校長,又喺CDNIS 做左好多年,有豐富管理中學經驗,加上佢話而家個辦學團體好願意俾資源(錢)佢,令我感覺呢間學校幾有希望

不過如果你會唔鍾意唔夠多外國人嘅學校,咁呢間又未必啱你喇。

winterpolaris 發表於 19-11-20 21:50

Out of pure curiosity, what's the correlation between pharmacy and AP classes? ...
有人告訴我藥劑數理要強,而AP相對MATHS強過IB,so we prefer AP

melobi12 發表於 19-11-20 22:01
的確係要取捨下,因為暫時有齊你想要嘅條件嘅學校未存在...

想講一講ASHK,唔知你有冇去過school tour,我 ...
ASHK 都好多LOCAL?定PRC? IS唔係規定唔可以收超過?% LOCAL咩?
STUDENT MIX唔係會好啲咩?
我見佢FB同WEBSITE都有好多外國人(不過可能刻意専影外國人)

OLAF1023 發表於 19-11-20 22:15
ASHK 都好多LOCAL?定PRC? IS唔係規定唔可以收超過?% LOCAL咩?
STUDENT MIX唔係會好啲咩?
我見佢FB同WEB ...

我唔知佢當唔當prc 係foreign passport , 而香港人都好多揸外國護照啦好似你咁。 我淨係知香港人冇Passport要比600,000囉

OLAF1023    發表於 19-11-20 22:50
OLAF1023    發表於 19-11-20 22:50
OLAF1023    發表於 19-11-20 22:49
OLAF1023    發表於 19-11-20 22:49

I actually quite disagree. APs are more subject-isolated than IB, as in students can select which subjects to take AP and which to take regular. (Unless HK schools are different..) Whereas IB is all-encompassing.
Besides (this may be purely anecdotal personal experience), out of all my pharmacist friends, they ranged from very freakin' amazing in maths, to completely failing out of AP Calc BC when we were in high school.

OLAF1023 發表於 19-11-20 22:08
有人告訴我藥劑數理要強,而AP相對MATHS強過IB,so we prefer AP

你應該看女兒適合那個課程,考得好自然可以選喜歡的科。
AP/數理強/藥劑三者各設沒有直接關係

964000 發表於 19-11-21 00:43
你應該看女兒適合那個課程,考得好自然可以選喜歡的科。
AP/數理強/藥劑三者各設沒有直接關係
...

那什麼能力的學生適合讀AP?什麼能力的學生適合讀IB?

AP不是集中一些嗎?

回覆 winterpolaris 的帖子

Hmm.......I don't know.......I just heard it from other people and from news.
No comments on your friends.

OLAF1023 發表於 19-11-21 08:22
想讀藥劑,又哪一個學制較適合?
AP不是集中一些嗎? ...

每個學制也有學生讀到藥劑吧
藥劑嘅數主要係化學嘅數,計劑量計mole⋯未至於深到不得了吧

網上有許多IB vs A LEVEL 及IB vs AP的文章,可參考。
這裡的家長只能將自己的經驗分享,無絕對。

AP 數理強?
AP是subject based,每個學生修幾多個AP、幾多reugular、重文定重理,是個人決定,不代表讀AP等於數理強。

點解grade 6已經想做pharmist?你想定係佢想?

OLAF1023 發表於 19-11-21 08:22
想讀藥劑,又哪一個學制較適合?
AP不是集中一些嗎? ...

A level 和 AP乜是比較集中選科。
IB 必須有文有理,寫野分析,也是入大學重要的技能。
如果同學數理強,寫野弱,可能A level/AP適合。
你想讀pharma, 應該也研究下想去那裏執業,就去那裏讀大學,考那一種試有利,因為各國有專業保護,資格未必互通。
香港IB多,因為各國互通,某他學制選擇不多,一係去外國高中。
如果AP就HKIS, 嫌遠就AIS, 中學要面對公開試,我不會找間冇track record 的拿自己小孩做實驗,而且讀書很受朋輩影響,這些都可反映在公開試成績上,不是老師有心就做到。

b3410    發表於 19-11-21 12:02

gfkwong 發表於 19-11-21 09:46
點解grade 6已經想做pharmist?你想定係佢想?

當然是囡囡想

964000 發表於 19-11-21 10:19
A level 和 AP乜是比較集中選科。
IB 必須有文有理,寫野分析,也是入大學重要的技能。
如果同學數理強, ...

Radiomama 發表於 19-11-21 09:22

網上有許多IB vs A LEVEL 及IB vs AP的文章,可參考。
當然有看過,我們的感覺就是AP--〉A LEVEL--〉IB就是知AP是SUBJECT BASED,可以選重理的科目,幫囡囡達成夢想

meimeimandy 發表於 19-11-21 09:10
每個學制也有學生讀到藥劑吧
藥劑嘅數主要係化學嘅數,計劑量計mole⋯未至於深到不得了吧
...
當然,條條大路通羅馬。只想選一條壓力少一些,適合一些而已

通常小朋友知道醫生護士,很少會知道藥劑。她可能很有興趣每種藥物有何用?條條大路通羅馬. 轉來轉去會否難適應?因你說她不太主動。

OLAF1023 發表於 19-11-20 19:50
老公覺得唔係IS,只係PRIVATE SCHOOL,LOCAL佔至少70%,唔值呢個學費喎!同埋我同老公都唔係教會家庭長大, ...
請問你老公見到咩咁意外呢?驚邊方面學壞?

gfkwong 發表於 19-11-21 21:58
通常小朋友知道醫生護士,很少會知道藥劑。她可能很有興趣每種藥物有何用?條條大路通羅馬. 轉來轉去會否難 ...

‹ 上一主題|下一主題