用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教總堂區
樓主: 貓后
go

天主教總堂區 [複製鏈接]

我都聽咗好多次講座, 就係一諗到升中就好掙扎, 始終係睇學長的分數來定奪派位。呢間學校所派到嘅中學暫時係band 3居多, 升中派位唔穩定, 如果讀呢間小學唔想被派band 3 中學, 之後嘅出路真係預咗直私中學或者出國留學?

回覆 貓后 的帖子

可唔可以具體講下點樣隨便?另外, 又想了解下學校嘅課外活動會唔會hea教呢?

ot仔 發表於 19-7-23 15:59
我都聽咗好多次講座, 就係一諗到升中就好掙扎, 始終係睇學長的分數來定奪派位。呢間學校所派到嘅中學暫時係 ...

請問邊度搵到佢今年中學排位嘅資料呢?

chimhoiching 發表於 19-7-19 00:11
謝謝分享!我都有留意呢間,好鐘意佢地嘅教學理念,但有少少struggle係我地跨區得15分(我都係住東區),見 ...

同樣的煩惱…但我聽說的是20分都收唔晒…想搵呢方面嘅資料又搵唔到

貓后 發表於 19-7-11 22:51
學校都幾自由, 主張培養世界觀、欣賞自己、培養學生的學習興趣去自發學習。

每日1-2樣功課, 長假期唔 ...

可不可以講下點樣隨便?

ot仔 發表於 19-7-23 15:59
我都聽咗好多次講座, 就係一諗到升中就好掙扎, 始終係睇學長的分數來定奪派位。呢間學校所派到嘅中學暫時係 ...

我都欣賞佢嘅方針,但佢冇本身中學,焗著升中要跟遊戲規則派位,在人谷你唔谷學生的情況下,係輸蝕的,派去band 3多,當然有例外,但唔知自己會不會是例外。
所以讀得真係預左中學去直私國際或出國。
真正Happy school, 我認為要有真一條龍,例如港同,St Margaret 個d, 又或者你有出國作後著,出國你攪掂英文就得,小學時你想點happy都得,尤其CMS英文語境不錯。

醒目開學勳章

annie133 發表於 19-8-23 08:58
我都欣賞佢嘅方針,但佢冇本身中學,焗著升中要跟遊戲規則派位,在人谷你唔谷學生的情況下,係輸蝕的,派 ...
呢間我打算會甲一抽但TARGET係小6時會轉去國際

ot仔 發表於 19-7-23 16:05
回覆 貓后 的帖子

可唔可以具體講下點樣隨便?另外, 又想了解下學校嘅課外活動會唔會hea教呢?

例如會好鐘意坐地下, 可能因為佢地好多時喺禮堂都會坐地下, 上堂唔係傳統學校咁, 一個個坐好, 而係分組, 坐櫈仔喺老師前面, 又經常會去其他班房上堂(因為中英數科都會分star/sun class), 所以都唔會似傳統學校咁定。 另外佢地都主張有好多討論性, 所以家長都要唔好介意點解小朋友好似咩都會同你駁一餐, 其實係佢地習慣有好多唔同睇法

課外活動都好多選擇, 但我都唔清楚會唔會hea教, 我地都有參加, 不過我覺得都係just for fun

annie133 發表於 19-8-23 08:58
我都欣賞佢嘅方針,但佢冇本身中學,焗著升中要跟遊戲規則派位,在人谷你唔谷學生的情況下,係輸蝕的,派 ...

事實係喺呢間學校讀的, 好多係外國人/喺外國返黎的/將來會去外國的, 我個人覺得唔可以同你講嘅港同果類學校比較。

Leanne123 發表於 19-5-10 12:04
請問學校有沒有校車服務?

請問有校車到東九龍嗎?

QuestionsGirl 發表於 19-7-31 22:04
請問邊度搵到佢今年中學排位嘅資料呢?

跟hkpapa名單 2019有兩成多升B1

B1: 12 (22.6%)
B2A-1C: 1 (1.9%)
Other LS: 40 (75.5%)
LS: 53 (100%)
IS/Others: 9
Total: 62

B2A-B1名單
KC 1
RC 2
SCGS 2
SJC 1
SSC 1
SSGC 3
YWGS 2
SMC 1 (B2A-B1C)

‹ 上一主題|下一主題