用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問你們的資優小朋友難找朋友嗎?
樓主: passiton
go

請問你們的資優小朋友難找朋友嗎? [複製鏈接]

Dannyw0601 發表於 18-10-11 15:18
其實資優都分好多唔同的資優,有語言、數學、藝術、創造力、社交等等,我覺得大部分人都會覺得資優=數學... ...
上帝係公平既,打開一扇窗,好可能同時會關上另一扇窗。

passiton 發表於 18-10-7 21:37
問題係佢開始覺得自己冇咩朋友,佢話有d幼稚園同組同學唔同佢玩,老師叫同學邀請朋友出黎又冇人邀請佢。我 ...

阿仔當年都有咁情況有私人臨床心理學跟進。心理學家(CP)話要搵出阿仔同學圈中最流行卡通玩意,我負責買哂成套DVD/漫畫/玩具/閃卡。

CP 同佢將成套卡通漫畫內容背書咁讀一次,阿仔返屋企睇晒成套卡通DVD, 熟讀內容情節人物性格,玩具閃咭一應俱全可以同其他人一齊玩。

其實阿仔完全唔鍾意卡通玩具,淨鍾意Wikipedia 數學科學等STEM subjects, 但佢同其他同學一講STEM,佢地9秒9閃開,(果時得4、5歲)。但阿仔一講套卡通(佢好似背書咁),仲帶埋漫畫玩具同人share, 啲同學即刻俾佢埋堆(阿仔讀國際學校,可以帶漫畫玩具返學)。

Activehealth 發表於 18-11-14 17:26
阿仔當年都有咁情況有私人臨床心理學跟進。心理學家(CP)話要搵出阿仔同學圈中最流行卡通玩意,我負責買哂 ...

咁你個仔都好好喎,願意做d佢冇興趣既野去配合社交需要。
我都曾經嘗試咁,例如帶囡囡去睇pony movie, 買多d little pony 書比佢睇,等佢識下d角色,但係佢真係冇興趣...

flipper2000 發表於 18-11-11 22:18
請問你係搵邊間做呢?幾錢

我地係政府做

passiton 發表於 18-11-14 23:17
咁你個仔都好好喎,願意做d佢冇興趣既野去配合社交需要。
我都曾經嘗試咁,例如帶囡囡去睇pony ...

Deleted

Activehealth 發表於 18-11-14 23:36
阿仔初時都話佢唔care 有無同齡朋友同學玩,佢話佢可以自己睇書無問題;但其實佢見到成班同學玩佢自己一個 ...

多謝你意見!係,呢d社交技能係要有,所以我都想幫到我囡囡可以識到朋友,特別係就黎升小學,成個環境複雜左好多,情況更令人擔心。
我囡都有見治療師,但多著重訓練佢講故事等等表達能力,反而冇role play過同小朋友玩既情況,可能我地大人諗唔到小朋友會講乜? 多謝你意見,等我地又從呢方面試下先

回覆樓主

佢有同學同佢玩之後開心好多,佢學識give and take. 佢之後自己跟同學學玩down ball (國際學校男仔最熱門playground game), 仲好努力喺屋企練(其實佢對球類運動完全零興趣),好多男同學請佢去birthday parties. 高小暑假返咗澳洲University of NSW 上資優課程,啲Aussie kids 未上堂前玩down ball,阿仔走埋去一齊玩,玩得唔夠幾分鐘完全熟絡,笑住成班仔一齊去上堂,朝朝未上堂前仲走埋嚟主動同阿仔social.

學校去school camp又有人主動同佢同房,佢hiking跌親有成班男仔friend 扶佢起身。

Activehealth 發表於 18-11-14 23:46
佢有同學同佢玩之後開心好多,佢學識give and take. 佢之後自己跟同學學玩down ball (國際學校男仔最熱門p ...

聽到你小朋友有咁大轉變,我都好開心呀

passiton 發表於 18-11-14 23:44
多謝你意見!係,呢d社交技能係要有,所以我都想幫到我囡囡可以識到朋友,特別係就黎升小學,成個環境複雜 ...

其實佢國際學校就算小學時啲同學好老積好多野講,不停講自己鍾意邊個角色同模仿果個角色講對白做動作。

Activehealth 發表於 18-11-14 23:51
其實佢國際學校就算小學時啲同學好老積好多野講,不停講自己鍾意邊個角色同模仿果個角色講對白做動作。
...

我要留意下d小朋友講咩先,幼稚園小朋友d話題好似好無厘頭。

passiton 發表於 18-11-14 23:19
我地係政府做

英文人CP, 每小時$2000

passiton 發表於 18-10-7 21:36
我的小朋友k3, 有焦慮情況,有政府臨床心理學家跟緊,現在5.5歲,心理學家剛和她做了IQ評估(短版),心理 ...

情況似小兒, 資優, 選擇性失語, 主流冇支援, 之前冇朋友, 吾知主流好定特殊好

passiton 發表於 18-10-7 21:36
我的小朋友k3, 有焦慮情況,有政府臨床心理學家跟緊,現在5.5歲,心理學家剛和她做了IQ評估(短版),心理 ...

我囡有社交動機, 都有固定好熟的朋友, 但有時出去一齊玩, 總會有其他小朋友, 如果佢朋友去左揾其他人玩, 佢就會表露出唔知點算的樣子, 埋唔到堆(emoji)

BCDJP 發表於 18-12-16 15:06
情況似小兒, 資優, 選擇性失語, 主流冇支援, 之前冇朋友, 吾知主流好定特殊好
...

你仔仔k3? 資優去特殊學校?程度咪仲差得遠?

aikifafa 發表於 18-12-17 09:53
我囡有社交動機, 都有固定好熟的朋友, 但有時出去一齊玩, 總會有其他小朋友, 如果佢朋友去左揾其他人玩,  ...

我都驚第時囡囡埋唔到堆,我囡囡黎緊小一讀女校,有人講到女校風雲都....

passiton 發表於 18-12-20 12:18
你仔仔k3? 資優去特殊學校?程度咪仲差得遠?

K3, 而家有好朋友, 肯對話, 但都好選擇, 特殊是想一些國際學校有點社交支援的, 好像芵基那種? 因學業上他都自動波所以覺得不需谷, 他自己都學到, 反而社交要特訓

Learn more about an introvert.

https://youtu.be/6l2XN8NOfuU

How to care for an introvert.

https://youtu.be/TlCpU3BzMyQ

BCDJP 發表於 18-12-20 12:28
K3, 而家有好朋友, 肯對話, 但都好選擇, 特殊是想一些國際學校有點社交支援的, 好像芵基那種? 因學業上他 ...

國際學校不會highlights 資優學生,但會強調每位學生均是獨特的。

未足六歲的孩子,他們多以自我為中心,不懂跟同年紀的小朋友玩及互動多是因為在家中獨大,被遷就慣了。跟資優未必相關。

Yanamami 發表於 18-12-23 11:53
Learn more about an introvert.

https://youtu.be/6l2XN8NOfuU

Thx for the info

Activehealth 發表於 18-11-14 17:26
阿仔當年都有咁情況有私人臨床心理學跟進。心理學家(CP)話要搵出阿仔同學圈中最流行卡通玩意,我負責買哂 ...

可以PM 見了那位心理學家嗎?
‹ 上一主題|下一主題