用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ps1的迷思
樓主: littlelamlam
go

ps1的迷思 [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 18-9-6 12:00
唉! 我地學校就係舊年派得超好, 今年派得差(同一個ps1架ma), 學校就話隨機no吾靚, 但有b1中~尾派左落b3頭, ...

會唔會係選校過份進取?

IloveJJ 發表於 18-9-6 11:11
係咪邊緣?定三次唔平均呢?

唔知呀,同我女一班,照b1填,飛咗去2c

唉! 我地學校就係舊年派得超好, 今年派得差(同一個ps1架ma), 學校就話隨機no吾靚, 但有b1中~尾派左落b3頭, ...

去b3頭呢位同學一定不是b1,應該b2

IloveJJ 發表於 18-9-6 11:11
係咪邊緣?定三次唔平均呢?

我地邊沿果d老師會實牙實齒講邊沿

little_yolky 發表於 18-9-6 11:20
我哋級16已經叫唔好當B1咁填, 最後四成話當B3填, 咁慎重, 咁都好難估錯Band了, 係咪?  ...

我地學校都系保守路線,無乜人估錯band

你個區本身唔夠B1位, 就算計埋幾間B2英中, 都唔夠位.

派得差個D會唔會係連保險線都無set?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你個區本身唔夠B1位, 就算計埋幾間B2英中, 都唔夠位.

派得差個D會唔會係連保險線都無set?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bb鼠 發表於 18-9-6 12:25
去b3頭呢位同學一定不是b1,應該b2
唔一定, 有D家長會將B2中尾學校以為係B3校。其實有時B2中尾/B3頭個分界都好模糊。

hkpapa852 發表於 18-9-5 17:02

小學只會每年收到升中派位結果時, 知道當年最後每個派位組別有幾多人 (全港同本區Banding都有)

男校,B1 48/109,你會點睇?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-9-6 15:12
男校,B1 48/109,你會點睇?
男校有4X% B1, 已經唔錯

王家爸爸 發表於 18-9-6 00:42
通常係老師估(通常一年比較準,另一年無咁準,隔年重複),但係亦都有啲老師係指校內既 banding。 ...

Thx!

little_yolky 發表於 18-9-6 08:56
首先, 教育局係唔會出咁多次banding的, 終極banding都只有呈三後至有, 直資同自行要求教育局果個, 只係投考 ...

我而家就係驚學校估錯。已經唔係高b1 % ,仲要估錯真係擔心。
‹ 上一主題|下一主題