用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 ...
樓主: vjcarcar
go

如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-8-27 11:03
我直情一見佢用咁既方法去考一個一歲多D既小朋友,已經出聲微言位老師,好彩係考幼兒班~~~
...

當年幼兒班係點考小朋友既呢?

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:33
老實講, 當年報名時我就認為佢唔係我杯茶

點解呢?

我直情一見佢用咁既方法去考一個一歲多D既小朋友,已經出聲微言位老師,好彩係考幼兒班~~~
...

我都想知佢哋用咗咩方法

回覆樓主

靈糧堂給外界感覺學術淺,因為它絶不催谷,不重抄寫,如果面試直/私,會蝕底少少(provided 父母平時沒有操練小朋友)。但如果應付普通官津小學,我不認為靈糧堂的孩子會跟不上。
天助自助者,  別再怨天尤人

mcl203 發表於 18-8-27 10:30
我哋自從幼兒班考過蘇浙,面試當時既感覺,自此升學路都未考慮過蘇浙⋯
...

X 2

回覆樓主

用家無後悔個女入蘇幼,英普流利。今年已k3最後一年。就算當年面試也不深,只有小小英文指領。本地班毎班也有幾個金髪外籍小朋友,我諗語境靈糧堂會做到。見到有些本地同學升小可考入esf, HKis etc。我諗英文都不會太差。都係咁講好睇家長想要乜。

選靈糧,老師有愛心,學校環境設施一流,資源豐富。基本上只需要補英文,家長只要多同小朋友伴讀中英文,如只係讀津校,k3開始自己教做中英數補習練習,及建立良好閱讀習慣及認字基礎,學術一定跟得上。

回覆樓主

我兩個小朋友都係讀蘇幼,大的已上蘇小。沒有外補,上小一適應沒有問題而且成績優異。

她們都遇上有愛心的老師(emoji)‍(emoji),老師們提供了手提電話給家長,如遇上什麼問題都可跟老師溝通,試過小朋友生病了忘了打給老師,老師也會打來了解情況。蘇幼帶回家做的功課少,但工作紙都是學校做(有些學校將所有工作紙連功課回家做)對在職家長輕鬆好多。

學校每年有外展活動旅行和每年3次在學校大禮堂表演,普通話不多說,英文每日有net,有教phonics(有教blending)K3用OST書仔教仿作。我兩個小朋友都表示在蘇幼讀得很開心。

回覆樓主

公平的說,至於外補與否不可全關學校事,無論你去那間幼稚園家庭的培養生活習慣上堂有否專心也影響小朋友吸收能力。

靈糧的用家和蘇幼的用家多分享學校資訊,給樓主自己選擇她認為適合小朋友的學校便是,世上沒有完美的學校,每間學校總有好的與不好的,其余不是用家但回覆一些無意義的回應樓主你自行過慮吧!

回覆 mcl203 的帖子

絶對應同.  去完蘇浙面試, 我完全吾會比我小女讀呢間學校.

坦白講,要睇您自己想要咩,靈糧出名係Happy School,同埋訓練小朋友自理能力,正所謂樹大有枯枝,老師都唔係全部好,睇您運數,不過,有一點無可否認就係,唔好比其他嘢蒙蔽,通常越Happy 既學校,真係要出去外補,尤其您去到總校,如果唔係家長喺出面比額外嘢小朋友,相信小一都幾難同佢他小朋友爭

回覆樓主

多謝各位嘅分享同中肯嘅意見。

明白家長投放嘅重要性,因為家庭狀況實在冇辦法投放到太多時間比佢。而且喺教育方面自己並唔係專業,所以相信學校嘅課程結構、教學方法等影響都大。

表面證供兩間比較係:
免費 vs 比學費
啟發思維、學習兒趣 vs 傳統教學
廣東話教學 vs 普通話教學
英文語境較少 vs 英文語境較多
兩間老師都似乎有愛心
兩間學術都似乎較淺?定還是都有差別?

自己經歷咗大果個嘅幼稚園生涯,都知道實質有好多其他因素影響實際效果,但希望我可以得到正確嘅訊息做抉擇。如果以上有錯請指正。

...
請教下N班是點考?

回覆樓主:

朋友說香港靈糧和其他分校課程不一樣, 比較深一些,不是想像中淺。有用家可comment 一下?

vjcarcar 發表於 18-8-29 09:42
多謝各位嘅分享同中肯嘅意見。

明白家長投放嘅重要性,因為家庭狀況實在冇辦法投放到太多時間比佢。而且喺 ...

兩者都有好有壞,沒有完美.好睇你自己認為邊樣適合你小朋友.(其實你都有過經驗啦).如何可以如魚得水,家長安排及配合是必需.現今讀書家長是辛苦的,加油吧!

如果唔使考小學, 只係需要應付一般津小程度, 我覺得讀邊間幼稚園都冇分別。

想更易適應津小, 最重要係識字(尤其中文)。認字最重要唔係靠學校, 而係平時培養閱讀習慣, 呢樣要父母付出。K1-K2每日花半小時伴讀中英文故事書, 到K3大部份都可以自己閱讀了。

mcl203 發表於 18-8-27 10:30
我哋自從幼兒班考過蘇浙,面試當時既感覺,自此升學路都未考慮過蘇浙⋯
...
Good decision

MoonCFT 發表於 18-8-27 15:50
選靈糧,老師有愛心,學校環境設施一流,資源豐富。基本上只需要補英文,家長只要多同小朋友伴讀中英文,如 ...
Agree. 老師有愛心 very important!

behd 發表於 18-8-27 15:30
用家無後悔個女入蘇幼,英普流利。今年已k3最後一年。就算當年面試也不深,只有小小英文指領。本地班毎班也 ...

請問英普流利,有外補嗎?

maggie-tmK 發表於 18-8-30 19:55
請問英普流利,有外補嗎?

有補中文因我們母語不是普通話。一星期一堂。她k2已完成gapsk 高級.我估學校語境都幫佢學普通話快d
‹ 上一主題|下一主題