用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王少清與廖寶珊(英文班), 成續是否相差不太遠? ...
樓主: AppleChow
go

王少清與廖寶珊(英文班), 成續是否相差不太遠? [複製鏈接]

twhkleung 發表於 18-7-25 12:50
除了太谷外,我一直都角得唔差,当然不要跟可風荃官比啦.
hkpapa ,是否我记错?我记得你有个表,4分平均达 ...
4+達75%係B1A水平了..... 4+達6X%, 已有B1B水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-25 17:32
4+達75%係B1A水平了..... 4+達6X%, 已有B1B水平

王少清已是B1B了. 荃灣又多個B1B

YDLFATHER 發表於 18-7-25 21:34

升lv如否其實唔太重要,來來去去都係得個4間,位一樣係唔夠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問何中和王少清, 邊間會好D?

chloe88 發表於 18-7-26 11:15

不如諗吓自己喜歡邊間教學模式吧!

今年A好過B
下年可能B好過A
最後亦可能兩間一齊唔掂

subb    發表於 18-7-26 13:50

hkpapa852 發表於 18-7-26 11:49

今年A好過B

hkpapa852 發表於 18-7-26 11:49

今年A好過B
何中好似愈來愈惰落..... !

subb 發表於 18-7-26 13:55
何中好似愈來愈惰落..... !

除左成績外,連個校舍都係!相對王就光猛D 開揚D!買樓咁款

hkpapa852 發表於 18-7-25 17:32
Oh, sorry, 我又记错了

不过从这成绩也可有些发现
1. 4平均 6x%已达1b水平 (如只看这一参数和这一年)

2. 3322 有91.6%已近荃官可风水平

3. 但5** 只得10个 好似差了点(如果说已达是1b), 显示从基楚到中上水平成绩都很好, 只是顶尖学生不够多

4. 如有>5 分报或 5平均就会更清楚. 我估今年8大率会好高, 但3大率就不知

其实两间都很谷的...

YDLFATHER 發表於 18-7-25 21:34
如果廖李或其它上不到1c, 甘B1位一样系坩多, 反而1c和2a校都没有多选...

twhkleung 發表於 18-7-26 16:59
如果廖李或其它上不到1c, 甘B1位一样系坩多, 反而1c和2a校都没有多选...
荃灣區既B2學校真係唔爭氣, B1位咁缺都無間上到位

睇吓隔離區間伍若瑜, 中中既DSE成績都比間假英中全完好

twhkleung 發表於 18-7-26 16:59

如果廖李上到band 1尾, 我估多左band 1生會留返荃灣區大抽獎, 費時山長水遠出去讀直資。

但咁多年都係唔爭氣

twhkleung    發表於 18-7-26 19:04
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:42
荃灣區既B2學校真係唔爭氣, B1位咁缺都無間上到位

睇吓隔離區間伍若瑜, 中中既DSE成績都比間假英中全完好

咪就係

小兒上年以Band 1C上少少成績(可能未到1B),派入何傳耀同入咗精英班,份人屬自主學習但並不勤奮(考試前才會溫習嗰種)。

個人感覺何中並不谷,除左剛升上中學頭一、兩個月,見到佢較多功課,見佢做功課會好(emoji)憎(可能未適應英中的課程,小學係中小),佢適應後已經無咗嗰種表現,而且返家後都係打機多,甚少見佢做功課,佢話喺學校做晒,我諗啲功課量唔多吧。

以上少少資訊俾你參考一下。

gracelam 發表於 18-7-26 17:54
如果廖李上到band 1尾, 我估多左band 1生會留返荃灣區大抽獎, 費時山長水遠出去讀直資。

但咁多年都係唔 ...

我2x年前入去讀,都話要升呢!到而家2囡都升晒中都未得,算吧!上年D家長話廖好快升b1,費是潑冷水!

無法, 地獄之名怕左,長遠積弱問題,有幾多會留地獄???
如果唔係心儀B1官中/可風等,大多會轉去葵青,
留下荃灣B1生大概有多少呢 !

62區小學平均都有10%左右去了葵青B1及B2 !
當中馬基浸聯有10%以上B1去了葵青

JJXKT 發表於 18-7-26 19:30
我2x年前入去讀,都話要升呢!到而家2囡都升晒中都未得,算吧!上年D家長話廖好快升b1,費是潑冷水!
...
廖多年嚟既DSE成績, 都只係夠膽話有D乜科比全港平均好....... 會用咁既手法去表達自己成績既, 會唔會宜係有B2A水平?

hkpapa852 發表於 18-7-27 09:46
廖多年嚟既DSE成績, 都只係夠膽話有D乜科比全港平均好....... 會用咁既手法去表達自己成績既, 會唔會宜係有 ...

好事... 應該傳左千里!既然要吸優質生,都比D 數字睇下,人地先增加對學校信心!人家聖芳濟都有條banner貼出來,有數字睇下

JJXKT 發表於 18-7-27 10:15
好事... 應該傳左千里!既然要吸優質生,都比D 數字睇下,人地先增加對學校信心!人家聖芳濟都有條banner ...
係囉 ! 有無識人在廖讀,可以講下/知道DSE成績 ????
‹ 上一主題|下一主題