用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬基 ~ 浸聯
樓主: q88p1234
go

馬基 ~ 浸聯 [複製鏈接]

回覆 q88p1234 的帖子

馬基有第二輪校車接送上課外活動的學生放學的.

Him1021c 發表於 18-6-25 14:11
回覆 q88p1234 的帖子

馬基有第二輪校車接送上課外活動的學生放學的.

係丫,但要另加10蚊一程,同埋星期六既課外活動都要自已接送,2間都係好好既學校,唔計學校教育方針,計校舍馬基一定冇得頂,但計方便,浸聯又優勝啲,所以好難取舍!

q88p1234 發表於 18-6-23 23:09
今日去咗丫,老師帶住幾個插班生遊校園,我都覺得學校好有心,咁樣安排好好,小朋友都好鐘意,而且仲識到 ...

我係你我一定揀間近!慳返啲時間玩/學多啲野都好  

申利: 浸聯升小二家長

archie1728 發表於 18-6-25 19:20
我係你我一定揀間近!慳返啲時間玩/學多啲野都好   

申利: 浸聯升小二家長

你啱 (emoji)(emoji) 難得遇到浸聯家長,咁我都趁機問下,如果全職媽媽,冇咁多時間mon 住小朋友既功課,浸聯係咪適合?
浸聯課程輕鬆又唔太多功課,但上到高小情況又會唔會keep住一樣丫? 小朋友唔另外學野,又冇家長長時間mon 住,相對係咪會吃力啲?

q88p1234 發表於 18-6-25 21:01
你啱 (emoji)(emoji) 難得遇到浸聯家長,咁我都趁機問下,如果全職媽媽,冇咁多時間mon 住小朋友既功課, ...

1) 家長嘅角色其實係無可替代!當然,搵食都好緊要,但盡可能做到平衡囉,浸聯對家長都有一定要求同期望,小一開學基本上每個星期都有邀請各方專家provide training畀家長,而有趣嘅係浸聯家長出席率都相當高

你啱 (emoji)(emoji) 難得遇到浸聯家長,咁我都趁機問下,如果全職媽媽,冇咁多時間mon 住小朋友既功課, ...

2) 我仔仲係初小,答你唔到。不過剛讀完一年,可以話你知浸聯嘅課程未必係你想像中咁輕鬆,功課係少,默書/評估範圍亦唔算多/深(有啲係突擊/unseen冇預你溫),但考得相當頻密,下學期每星期都keep住有兩、三個默書/評估/突擊測驗,雖然全部唔計分(或計極少分),但我覺得學校有心想學生長期處於備戰狀態,如有發現跟唔上同學亦可及時跟進 [註: 學校有龐大家長義工團隊為學生提供支援/補底]

3) 學校少功課少測考(計分嗰種),今年9月仲要改時間表,lunch後完全唔上學術堂,逢星期三返半日,目的就係畀多啲時間學生睇課外書同參加課外活動,讓學生家長有更多自主空間,當然你絕對可以選擇咩都唔玩唔做,不過咁樣就會好嘥囉。至於你兩次提及家長mon住學生,我覺得"mon"嘅定義好闊: 一放學就坐喺佢隔離篤住佢做功課; 放工後幫佢對功課; 係咁倚對下手冊佢有無做齊功課...... 呢啲都叫"mon"。我覺得作為家長好難唔mon,不過mon到咩程度真係因人而異,我自己就真係係咁倚對下手冊有無做齊就算

archie1728 發表於 18-6-25 23:05
1) 家長嘅角色其實係無可替代!當然,搵食都好緊要,但盡可能做到平衡囉,浸聯對家長都有一定要求同期望, ...

非常詳細丫
好多謝你講得咁details,你既資訊好有用丫!!

其實如果成功插班,成績肯定唔會差,唔使擔心,平日唯一可能要跟進嘅係數學高階課程,家長最好跟下,若學生如果能夠應付平日的高階課程功課,考試題目都係差唔多。

一學期各四次中英文默書(大概每月一次),我小朋友升小三,有通知既評估中英數每學期一次,冇通知既大慨兩次,評估不計分,但默書計考試分。長假如聖誕、新年、暑假,冇功課的,只要閲讀故事書,再紀錄返書名就ok 。

另外,浸聯冇分精英班的,家長少一份壓力。校長好平易近人,學生平日可自己組隊約校長午膳。

學校好鼓勵課外活動的,但當然不是強迫一定要參加。但呢個年代,最好多多少少學d嘢旁身,學校有各式各樣的校隊可以參加。

Joanlpk 發表於 18-6-26 09:59
其實如果成功插班,成績肯定唔會差,唔使擔心,平日唯一可能要跟進嘅係數學高階課程,家長最好跟下,若學 ...

多謝你既資訊丫,請問課外活動時間係咪每日放學後都會有架? 大約係幾點到幾點丫?

q88p1234 發表於 18-6-26 11:03
多謝你既資訊丫,請問課外活動時間係咪每日放學後都會有架? 大約係幾點到幾點丫?

...

星期一至五每日放學後都有課外活動,通常五點完,有第二輪校車,星期六上下午都會有課外活動,視乎你參加咗咩活動。

2018年9月開始有新時間表,下午不上學科堂,星期三放早一小時,主要原因係俾管/弦樂團早d開始訓練,至於課外活動時間會否更改,暫時未有資料。

Joanlpk 發表於 18-6-26 11:29

明白,唔該晒你丫

Joanlpk 發表於 18-6-26 09:59
其實如果成功插班,成績肯定唔會差,唔使擔心,平日唯一可能要跟進嘅係數學高階課程,家長最好跟下,若學 ...

唔知係咪學校將評估/默書範圍拆細左,今年小一真係考得超密,尤其下學期,臨考試前都仲一星期3個,結果到考試其實都唔使點溫書   我自己都好buy呢種學習模式,等小朋友唔好做完功課就掛住玩,要佢地每日都溫下書  

q88p1234 發表於 18-6-23 12:58
小朋友小一時111浸聯但被派寶校,所以幫佢插班,想問問大家意見,呢2間小學俾我既感覺都好好,如果插班,大 ...

樓主你好, 我小朋友都係今年111浸聯, 但亦係最終被派寶校
叩門全軍覆沒!
想問下你有乜野課外練習/公開考試對小二成功插班有幫助呢?
我小朋友不是學術型, 不知道應該點幫佢可令佢可以好好裝備自己為小二插班鋪路
請賜教!

花生糖糖 發表於 18-6-28 15:24

樓主你好, 我小朋友都係今年111浸聯, 但亦係最終被派寶 ...

其實我都係好彩,小朋友唔係好叻個啲,升小二時我都有幫佢考插班,但全軍覆沒,佢小一時既成績好過小二好多(我諗好多小一派得唔好既小朋友都會試下小二再轉,所以競爭應該大好多),到升小三(佢二年級張成績表其實唔太見得人)無論係考既人數同2nd in 既人數都少好多,相對競爭冇咁大,所以會易入啲,小二轉唔到都唔緊要,小三可以再試,唔好擔心

花生糖糖 發表於 18-6-28 15:24

樓主你好, 我小朋友都係今年111浸聯, 但亦係最終被派寶 ...

同埋插班并唔係出邊講到咁恐怖,一定要全級頭幾名先可以轉到,我小朋友一定唔係頭幾名。 我有買啲補充練習俾佢做下,同埋都會跟下佢唔明既地方,考插班試前可以做多少少練習,尤其是數學,有啲學校可能會考深少少,可以的話自己教埋學校未教完既課程,咁基本上都已ok.

archie1728 發表於 18-6-27 18:24
唔知係咪學校將評估/默書範圍拆細左,今年小一真係考得超密,尤其下學期,臨考試前都仲一星期3個,結果到 ...

會唔會同今年小一上學期冇考試有關?不過考試前做下評估,俾學生熟習下測考模式都係好事

Joanlpk 發表於 18-6-28 19:02
會唔會同今年小一上學期冇考試有關?不過考試前做下評估,俾學生熟習下測考模式都係好事
...

都有可能,小一開學頭兩個月真係勁hea,去到11月尾先慢慢開始黎料,4至6月係高峰!

至於你話可以熟習下我又唔覺得兩睇,因為d評估真係好少好短,好似數學卷二既評估,成份卷連bonus part可能都係得五六條題目,唔小心錯兩三條經已係跌落合格邊緣,但考試有廿幾三十條題目做成個鐘,錯幾條都仲可以好高分  

q88p1234 發表於 18-6-28 17:49
其實我都係好彩,小朋友唔係好叻個啲,升小二時我都有幫佢考插班,但全軍覆沒,佢小一時既成績好過小二好 ...

非常值得參考  

記得上年我仔考宣小嗰陣,佢校長都有勉勵啲家長,考唔到唔好灰心,因為去到小四都仲可以插班  

回覆樓主:

見一線小學,學生和家長要努力
‹ 上一主題|下一主題