用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來呈一真係好大壓力!!!!
樓主: annielui
go

原來呈一真係好大壓力!!!!   [複製鏈接]

回覆 littlelamlam 的帖子

加油呀~過埋呢兩星期可以輕鬆一下,真係唸吓,瞓着都笑返醒呀😆

回覆 417bbs 的帖子

兩個一齊?怪不得你發悪夢了...加油呀~

我囡完左呈3, 而家等放榜(無揀直資), 回想返其實又唔算好難捱, 緊張一定有, 最緊要有充足睡眠, 注意飲食, 3次呈分我都早一個月同囡温數, 因佢數最弱, 中文閱讀理解就星期六日一有時間就比佢做下一兩篇, 每日花5MINS時間上網做一日一篇, 其實, 咁樣輕鬆温書法, 確有幫助. 考試我唔會狂CHUR囡温習, 囡温個零鐘會比佢休息一個鐘, 休息仲可以玩下電話添, 佢保持到幾唔錯成績, 希望你地仔囡呈1順順利利, 最緊要身體健康呀.

回覆樓主:

annielui 發表於 18-5-30 18:48
回覆 417bbs 的帖子

兩個一齊?怪不得你發悪夢了...加油呀~

謝謝,大家加油,呈一順順利利

IloveJJ 發表於 18-5-30 23:02
尋晚瞓唔著,猛諗阿仔考試有咩考,仲有咩要溫?今朝思考咗一朝,覺得咁樣實在太唔健康,決定將所有阿仔要溫 ...

我成日唔知老師教到邊度, 我仔自己又唔知, 唯有叫佢問同學。
仔可以自動自覺溫書就好了。

我連續兩個仲刺激,大果個剛呈三完左,接力到細的呈分。其呈分係有壓力,個個都想做到最好。最緊要入到適合的中學,升中係一個階段,未來更多挑戰

annielui 發表於 18-5-30 16:34
一直以為自己可以輕鬆面對, 但而家比科常識搞到亂哂陣腳, 下星期二考試, 今日才剛教完最後嗰課, 溫咗嗰D又 ...

我去年都同你一樣,壓力超大
而家等緊放榜,遲多陣應該又會開始緊張
加油!!!時間好快過

annielui 發表於 18-5-30 18:16
回覆 little_yolky 的帖子

咁測驗既嘢係咪考試範圍?如果係就當温習啦~妳下嗰度令好艱辛吓....常識一科已耗 ...
測驗唔係考試範圍呀, 只有2課常識考試會重考咋。艱辛都要做了, 有咩辦法, 下星期考中說、樂器、唱歌、中作, 只有中作唔駛溫, 今個星期唔溫常識同聖經點得, 我哋聖經要X2呈分架。

little_yolky 發表於 18-5-31 08:48
測驗唔係考試範圍呀, 只有2課常識考試會重考咋。艱辛都要做了, 有咩辦法, 下星期考中說、樂器、唱歌、中作, ...

咁係咪吾駛呈音樂? 不過聖經又堅多野讀

回覆 little_yolky 的帖子

宗教我地下星期考,但未溫。希望明天下午用半日時間KO佢。

今朝亞仔同我講好驚,今日考中文。我話你應該溫得好熟喇,俾咗啲類似練習 你做,都做啱,應該唔駛驚。

仔話:點都要緊張下呱,唔緊張即唔注重考試嘍,你都唔想我咁啦。 我無言以對

回覆 littlelamlam 的帖子

音樂係必呈分的。

我地有吹笛及筆試,筆試考樂理,我仔話,學校都唔理冇在外學音樂嘅學生,冇教過都考。我唔知有冇教過,睇住 本音樂書,都唔知講乜,亦唔識同佢溫,靠佢自己。上個學期考樂理筆試唔合格,今 次考之前叫咗個高年班有在外學樂理的姐姐幫佢溫樂理,希望音樂呢科唔好拉得太低啦。

littlelamlam 發表於 18-5-31 10:00
咁係咪吾駛呈音樂? 不過聖經又堅多野讀
點會唔呈音樂呀? 音樂都係X2, 仲要考唱歌、牧童笛、樂器、評估。

回覆樓主

最緊要叫小朋友保重身體!
我女都9月升中啦,下星期期考,諗返起呢年半超辛苦

bb鼠 發表於 18-5-31 11:22
最緊要叫小朋友保重身體!
我女都9月升中啦,下星期期考,諗返起呢年半超辛苦
...
已經作病緊, 開始流鼻水! 呢個天氣外面好熱, 室內好凍, 好似考驗緊小朋友既抵抗力咁。下個禮拜又話打風, 仲要落埋雨。

回覆 29XX86 的帖子

多謝妳意見!!!我已儘量放鬆,希望可以儘量用以往考試模式應付呈分,不想為了呈分而加操!!!預祝妳小朋友入到心儀中學!
‹ 上一主題|下一主題