用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room
樓主: WTY
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家學校(九龍城) Chat Room

原來你是指學校搞的課外活動, 我說的是自己找的課外活動. 由於接送的問題, 我沒有參加學校搞的課外活動. 亦不知道報名情況, 要抽籤與否?

KITTYMAMA,

你真的好人,回答我們。

又我想問我們家長有否機會參觀學校?

上次做校服我們只能到一個有蓋的室外禮堂,這是否她們唯一的禮堂呢? 好像不是很大。

你有否到過小朋友的班房呢?  是怎樣的?

先謝你的寶貴時间回覆。

0507MUM

唔駛客氣. 你說的禮堂就是學校唯一的禮堂, 這個校舍比較小, 而且已經有50年歷史.  因為我做過午膳義工所以我在學期初時已到過小朋友的班房, 否則就要等開放日, 或者取成績表見家長時, 才可以進小朋友班房了. 她們的班房亦不大, 可以說是狹窄, 跟千禧型新校舍是無可比擬的.

kittymama,

那麽班房有冷氣嗎? 是否一到夏天便開放冷氣給小朋友?

我女兒在小一迎新日那天放學時好像一個"水人", 她說沒有冷氣 但有高班姐姐幫她們撥扇。

0507MUM

咁溫馨, 有大姐姐撥扇   
班房有冷氣有風扇, 但唔知點解

請問家長們是在那裡買校服?

KITTYMAMA,

如果入讀九龍城聖家, 能否于小二轉讀九龍塘聖家,
因九龍塘聖家環境好似好好多。 但程度又是否一樣呢?

謝意見。

WTY,

Uniform ordered from school and pick up from there too. School assigned a shop for their uniform. Let me know if you need the contact. :>

Dear tudmay,

Thank you for your kind assistance, I just want to know whether the parents would buy the uniform else where except the shop recommended by the school.

0507MUM

據說兩間學校是不會互收對方學生的.

想請問2間學校的課程是否一樣?

聽聞九龍城聖家課程較深.

LITTLE CAT,

你決定未?  KTS OR HF (KOWLOON CITY) ??

0507MUM

0507MUM,

我仲未呀! 都唔知點決定好, 咁你呢? 揀好未?

littlecat

LITLE CAT,

未, 其实自己是喜歡 KTS的環境多D, 但又怕小女谷吾到。
HF 就有中學但校舍就麻麻。 不過 KITTYMAMA 話要全級头20名才入到 HF 書院,真的有D驚!

0507MUM 寫道:
LITLE CAT,

未, 其实自己是喜歡 KTS的環境多D, 但又怕小女谷吾到。
HF 就有中學但校舍就麻麻。 不過 KITTYMAMA 話要全級头20名才入到 HF 書院,真的有D驚!

全級头20名才入到 HF 書院 is referring to 1st round only, if band 1 HFCS students choose HFCC as 1st choice in 2nd round lucky draw, they should be able to get in HFCC.  I think in future about 50-60% students of the 2 primary can go into HF secondary.

0507MUM,

其實六年後聖家中學變成點樣都冇人預料到, 但暫時都係band1 中學,老實講,我真係唔係咁鍾意聖家既校舍,太舊和太細,囡囡係度讀六年,唔係短時間,所以我都好希望囡囡可以係好既讀書環境中學習,KTS當然環境好,但另一方面,我都怕囡囡谷唔到,所以而家都唔知點揀好?

wunma,

你是否 HF (KOWLOON CITY) 之家長?
相信你都有看過我同 LITLECAT 的留言。
事实上我是叩門入HF 的。  你可否告知我們, 小朋友的學習生活如何?

kittymama:

可吾可講吓平時返學穿校裙多或運動衫多?
‹ 上一主題|下一主題