用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華拍板申轉直資 倘獲批料2019/20學年實行 ...
樓主: elbar
go

港華拍板申轉直資 倘獲批料2019/20學年實行 [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-1-20 11:16
會理性嗎?我覺得獲批機會大。

港華唔似聖公會,辦學團體唔係頃向支持中央,更加唔會有建制議員護航,只要反對聲音大一點,情況未入樂觀。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-20 11:25
港華唔似聖公會,辦學團體唔係頃向支持中央,更加唔會有建制議員護航,只要反對聲音大一點,情況未入樂觀 ...

很失望,爲何面对反对聲音仍一意孤行

2jkidsfather 發表於 18-1-20 11:06
如轉了直資,可能係自行,港華將會收多了灣仔B1生。
Who knows?

還有一招,就係當年兩區減班官立男校各自加翻一班中一(如果教育局肯做)

港華唔似聖公會,辦學團體唔係頃向支持中央,更加唔會有建制議員護航,只要反對聲音大一點,情況未入樂觀 ...
我覺得聖公會比較似生意佬,天主教似打政府工。

就算吾係支持阿公,但有其他因素。

kkhon 發表於 18-1-20 11:52
就算吾係支持阿公,但有其他因素。

當年SPSS 不獲批除了校內外反對聲音大外,689初上場因低民望還想藉此提升一些民望

但呢半年一女子同一男子都幾親近喎(為尊重宗教,我唔會用行埋:p )

雲牛 發表於 18-1-20 13:35
但呢半年一女子同一男子都幾親近喎(為尊重宗教,我唔會用行埋:p )

現時反對聲音相比當年簡直係濕濕碎

回覆樓主

如果港華想透過轉直資而提升成績,而又睇過喇沙嗰份對直資硏究嘅報告,唔知仲會唔會繼續轉為直資?

Soundervolt 發表於 18-1-20 14:01
如果港華想透過轉直資而提升成績,而又睇過喇沙嗰份對直資硏究嘅報告,唔知仲會唔會繼續轉為直資?
...
願聞其詳

Soundervolt 發表於 18-1-20 14:01
...

港華如今次成功相信會有帶動作用

elbar 發表於 18-1-20 14:19
港華如今次成功相信會有帶動作用

香港未有意思轉直資既男龍校,相信唔會比港華影響到。

而是要知道轉直資係咪有效,至少要1x年之後
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

華小提銜接方案 知易行難(程尚達)

程尚達在本欄提過,傳統英中名校香港華仁書院申請轉制直資,須在教學特色上更多着墨,而如何修補與直屬番禺會所華仁小學的關係,相信亦是未來關注的要務之一。有教育界友好指,華小以往提出具體方案,甚至建議邀請港華高層參與華小校董會,但兩者關係降至冰點,相信要實踐不易。

以往提到港華轉直資後如何與華小銜接,焦點都放在港華預留多少學額,供華小畢業生直升,而較少涉及制度設計上。有教育界友好分析,這與兩校辦團不同有關,「雖有直屬關係,但兩校互不從屬,各自獨立運作,雖然同樣標榜耶穌會教育理念,但執行與理解上,未必與其他名校般一致。」

華小去年完成該校轉直資的持份者諮詢後,就兩校合作提出較詳細的方案,較矚目是建議港華派出校長或副校長,參與華小校董會的工作,如收生、課程及政策,更明言就算華小在STEM(科學、科技、工程及數學)有校本課程,亦無從得知港華初中課程的問題,認為加強兩校銜接是有必要。

華小亦建議邀請港華教師參與華小收生工作,如叩門生面試;若華小轉制直資,收生更為自主時,港華教師代表更大程度評估學生表現,決定取錄名單。程尚達問過華小校長陳岡,他稱這些建議已提交港華,正待對方回覆。他亦表明華小轉制直資仍在探索,暫不提申請,意味兩校未必同步轉制。

有教育界友好同程尚達傾開,認為華小提出兩校銜接方案,原意是釋出善意,表明華小有誠意解決港華對生源質素的疑慮,但港華卻不太積極,令華小感到不是味兒,「難怪教師兩度聯署,均負面看待港華轉制方案,先質疑對方未聚焦升中銜接與課程設計,甚至形容轉制是『諉過華小』。」

友好指,華小教師立場已清晰表達,港華減少預留給華小畢業生的學額,毫無疑問對兩校關係造成嫌隙,「實行這些行動計畫,前提是兩校教師有高度互信,如今矛盾突出,相信華小邀請港華參與收生與課程發展,只是徒具形式。」

港華轉直資,牽動與華小銜接的關係,直屬小學為中學提供優質生源,中學如何延續直屬小學校本課程,發揮學生所長,確是「合則兩利、鬥則兩害」,值得深思。

artroboy 發表於 18-1-20 11:51
我覺得聖公會比較似生意佬,天主教似打政府工。

很有趣的比喻。

retriever 發表於 18-1-25 11:17
很有趣的比喻。

聖公會係生意佬, 其實好明顯啦!

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2017/0113/52903.html

我反而有興趣想知幾年後聖馬可小學關門大吉, 塊地又會點用呢?

回覆樓主:

可以轉直資根本對學校本身百利而無一害,舊生當然唔希望母校一直下沉,影響自己聲譽啦,所以一定舉腳支持,根本呢尐資詢報告係多餘。阿仔學校對直資硏究當中指出成績基本上同學校教學模式、系統及執行方法係首要條件,而只唔係「教,好學生」。

Soundervolt 發表於 18-1-25 11:44
可以轉直資根本對學校本身百利而無一害,舊生當然唔希望母校一直下沉,影響自己聲譽啦,所以一定舉腳支持, ...
你果間洗鬼申請咩,爭崩頭,怪獸家長迫阿大留班就細佬都做得出

hkpapa852 發表於 18-1-25 11:27
聖公會係生意佬, 其實好明顯啦!

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2017/0113/52903.html
聖馬可個地皮係柴灣,弱d..

artroboy 發表於 18-1-25 14:07
你果間洗鬼申請咩,爭崩頭,怪獸家長迫阿大留班就細佬都做得出

呢尐鬼主意未必行得通,可唔可以留班唔係慿成績決定,而係學校管理層決定,所以有尐成績好差嘅學生都會一直升上去,直到畢業。而且要大仔特登考差成績去留班亦十分有問題,分分鐘一路差到過唔馬路,得不償失。不如搞好阿大成績,將來叩門或插班有selling point好過啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢 d 係叫發揮上帝給你的恩典:
鏗鏘集:榮神益人
https://youtu.be/t8XeqEK2S_o?t=11m31s

‹ 上一主題|下一主題