用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 也談中文閱讀的重要性
樓主: yesthomas
go

也談中文閱讀的重要性   [複製鏈接]

leafun 發表於 18-1-5 14:16
我想法和樓主相近,兩個女自小都係培養中文閱讀興趣先,英文都有,但無中文睇得咁勁。原因係因為我覺得中文 ...
中文閲讀小時看乜書?文言文那些高小才學?上小學也是每晚大量閲讀?

回覆 shirley2014 的帖子

我哋睇既書大部份都係圖書館借。未轉chapter book時就主要睇台灣出版既簿書。轉咗chapter book就睇老鼠記者﹑大偵探福爾摩斯﹑馬翠蘿﹑君比,其後轉睇Q版特工﹑衞斯理﹑東野圭吾,大女升中就開始睇網絡小說(eg 孤泣),同埋台灣翻譯小說。大女中學中文老師有講,要中文修詞好,近代既可以睇台灣作家既書,所以嚟緊會睇吓佢有無興趣睇余光中﹑白先勇既著作。文言文無特別去鑽研,我個女有提過高小老師有講"二十四孝故事"。

leafun 發表於 18-1-12 09:14

我哋睇既書大部份都係圖書館借。未轉chapter book時就主要睇台灣出版既簿書。轉 ...
余光中、白先勇當然非常好, 但驚唔驚咁早睇悶死阿女? 真的, 我比較喜歡台灣作家, 不過阿女已中學, 無規範字既問題, 可以睇大陸作家都好多好好, 小學唔敢俾阿女睇因為怕學咗簡體字考試俾老師扣分而已。最好揀阿女鐘意既題材, 再揀作家, 唔係睇落無興趣, 好難持續同吸收。

其實培養咗佢哋鍾意睇書的話,佢哋自然會抽到時間睇。我兩個女會係早餐十五分鐘時間都唔放過,一邊睇一邊食。有時,就算多功課,食完飯要繼續,佢哋都會以休息為名,走去睇一陣書。我哋每兩星期去圖書館一次,每次四本中文小說﹑兩本漫畫﹑兩本英文書。暑假會要求我個個星期去換書添。

仲有,除咗圖書外,佢兩個都好鍾意睇"讀者文集"。

回覆 little_yolky 的帖子

係,唔鍾意都會幾悶吓。我大女小學老師有提議佢睇金庸,但大女無興趣,話唔鍾意打打殺殺(但又走去睇謀殺案,咪仲血腥!)。但佢個best friend就超愛金庸,日日勁煲書。所以圖書館最好,可以畀佢試睇咗先,鍾意咪煲落去,唔鍾意咪又轉吓其他書囉。

leafun 發表於 18-1-12 09:37

其實培養咗佢哋鍾意睇書的話,佢哋自然會抽到時間睇。我兩個女會係早餐十五分鐘 ...
早上一定冇時間,晚上還可以,不過要我叫或一齊先睇,屋K還有個兩歲B,有時忙起來冇佢睇書,佢也冇習慣自己拎書看

little_yolky 發表於 18-1-12 09:27
余光中、白先勇當然非常好, 但驚唔驚咁早睇悶死阿女? 真的, 我比較喜歡台灣作家, 不過阿女已中學, 無規範字 ...
之前我也擔心又繁又簡體怕亂,中文書也唔平可能去圖書館借比較好D,一年級其實是未選擇冇太多文字書?

如果你小朋友只係小一,咁佢未坐定定或自動自覺攞書嚟睇係正常的。多圖少字係一個吸引佢睇書方法。我細女當年係因為電視有喜羊羊,之後走去睇喜羊羊漫畫版,再進而睇喜羊羊圖書版。

睇吓你小朋友鍾意乜嘢卡通人物,響圖書館搵吓有關的書(例如小朋友鍾意公主,去圖書館搵迪士尼書,又或者小朋友鍾意多啦A夢,去圖書館搵佢既漫畫...... )。就算佢唔睇字,見到自己鍾意既公仔都會睇兩眼,用圖吸引帶佢睇文字。

shirley2014 發表於 18-1-12 14:21
之前我也擔心又繁又簡體怕亂,中文書也唔平可能去圖書館借比較好D,一年級其實是未選擇冇太多文字書? ...
我記得阿大一年級時我攝好多繪本响書架, 多字書係我伴讀佢聽多。二年級佢就可以睇字相對少D既閱讀123系列, 下學期就可以揀多少少字既閱讀123。三年級基本上乜都睇了。

little_yolky 發表於 18-1-12 09:27
余光中、白先勇當然非常好, 但驚唔驚咁早睇悶死阿女? 真的, 我比較喜歡台灣作家, 不過阿女已中學, 無規範字 ...

小小意見:白先勇部份作品例如《孽子》同《謫仙記》,至少高中先能夠體會

leafun    發表於 18-1-12 15:59

YolandaTam 發表於 18-1-12 15:40
小小意見:白先勇部份作品例如《孽子》同《謫仙記》,至少高中先能夠體會
...
係呀。其實高小可以多睇小說, 初中可以睇D鐘意題材既散文先, 等小朋友唔好見到反胃, 咁先前境樂觀。我自己高中睇駱駝祥子都合眼瞓。係依家怪胎, 為考中學先至要話高小睇古文, 其實小學睇古詩、唐詩、千家詩等等實在好足夠。當然小朋友自己鐘意又另當別論。

回覆 YolandaTam 的帖子

會唔會有多少少台灣作家著作資料提供?大女中文老師只係略略提過中二會引導佢哋睇台灣作家既書,但無講睇邊個作家。而我今年年中會去台北,到時想去誠品掃書。

little_yolky 發表於 18-1-12 15:58
係呀。其實高小可以多睇小說, 初中可以睇D鐘意題材既散文先, 等小朋友唔好見到反胃, 咁先前境樂觀。我自己 ...

其實初中可以睇梁實秋嘅散文,我女為食,話睇《雅舍談吃》睇到流口水。另外如果睇宅鬥小說,雖然鼻祖《紅樓夢》絕對冇得輸,但林語堂嘅《京華煙雲》、《朱門》又或者張恨水嘅《金粉世家》(電視劇《京華春夢》嘅原型)都不容錯過呢。

leafun    發表於 18-1-12 16:32

leafun 發表於 18-1-12 16:02

會唔會有多少少台灣作家著作資料提供?大女中文老師只係略略提過中二會引導佢哋睇 ...
C6話買台灣書上網買平過實體店喎。佢係預先將要買既書放入購物籃, 然後揀間有得提貨既7仔, 去到第一晚响酒店買, 然後取貨。不過要記得你要留台有足夠日子至得。

leafun    發表於 18-1-12 16:36

YolandaTam 發表於 18-1-12 16:07
其實初中可以睇梁實秋嘅散文,我女為食,話睇《雅舍談吃》睇到流口水。另外如果睇宅鬥小說,雖然鼻祖《紅 ...
多謝。

leafun 發表於 18-1-12 16:02

會唔會有多少少台灣作家著作資料提供?大女中文老師只係略略提過中二會引導佢哋睇 ...

唔好意思,台灣作家我唔熟呀。

little_yolky 發表於 18-1-12 16:10
多謝。

唔駛客氣。
多口講句,以令千金程度,可能會有興趣睇《家》《春》《秋》?

YolandaTam 發表於 18-1-12 16:13
唔駛客氣。
多口講句,以令千金程度,可能會有興趣睇《家》《春》《秋》?
...
悶成咁, 我當年都頂唔住喎。

不過都好難講既, 我自己鐘意睇偵探小說同天象既書, 興趣同阿妹近D。阿大小三時睇果本《長生殿》, 真係媽呀!我瞓咗三次至睇得完, 唔知佢點解鐘意睇的。

little_yolky 發表於 18-1-12 16:19

不過都好難講既, 我自己鐘意睇偵探小說同天象既書, 興趣同阿妹近D ...

我諗頂得住食餐蟹都講一兩章嘅《紅樓夢》嘅人,定力耐性絕對不容小覷㗎,所以先建議令千金可以試試。
不過可以上咗中學先睇嘅,尤其中三讀咗民初歷史後應更有體會㗎。

little_yolky 發表於 18-1-12 16:19

不過都好難講既, 我自己鐘意睇偵探小說同天象既書, 興趣同阿妹近D ...

另外,子女興趣與父母不同都好常見嘅:我都唔明啲力學相對論有咩咁有趣,岩石結構,地質同氣候又如何令人熱血沸騰(對我嚟講,打風咪打風地震咪地震囉,駛唔駛查根問柢呀?)
‹ 上一主題|下一主題