用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: Smilewongwong
go

deleted [複製鏈接]

回覆樓主

GH academic within top 40%, 如操行冇問題,基本上中學部好大機會收番。

如果touchwood唔收,幾肯定仲係within band1。但自行就無謂擺band1a 如藍田聖保祿。到大抽獎擺就反而冇所謂,因為反正band1都係靠運照抽。

當然,點都要問請楚班主任自己乜banding作實,如果佢肯講嘅話。

hkpapa852 發表於 17-12-27 13:40
你見到佢派位証, 但你唔會知佢係咩Banding
參見13樓德小分banding方法。如果13樓講的正確,我理解為德小會分兩次banding....
第一次計校內所謂banding (4年級就開始計) 即係所有德小同學分3份,前33% 叫德小B1,入中學,中間34-66%叫德小B2,要waiting.   後面叫b3, 自己出去搵學校。

不過,德小應該至少有50%真正意義上的B1同學,而且可能5,6年級之後才發力追上,最後其實係德小校內30% 左右或者更前的名次,咁係b1甚至可能b1a, 然後無論自行,或者抽入b1a 學校,就好合理。

不過以上都係推測。只希望搵到合理解釋。

回覆 b3410 的帖子

朋友女今年小五,佢同我講時,佢只係話老師無講佢個女band幾(因為連呈分試都未考),只話佢個女係面果層,成績keep到就上中學無問題。

b3410 發表於 17-12-27 17:22
參見13樓德小分banding方法。如果13樓講的正確,我理解為德小會分兩次banding....
第一次計校內所謂banding ...
其實校內點分法唔係重點, 重點係:

GH中學部, 有冇講清楚, 小學部學生達咩要求先可以升上中學部?

GH中學部校長今年簡介會話所有中一學位係公開俾全部人申請既, 咁......

就算GH小學Top 10%, 又有冇保証呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我朋友講多一句,佢話其實一日未收中學部offer,一日佢個女都仲要努力考試,佢信offer張紙多過小學老師話收幾多成。

回覆 leafun 的帖子

同意!

leafun 發表於 17-12-27 18:01
回覆 hkpapa852 的帖子

我朋友講多一句,佢話其實一日未收中學部offer,一日佢個女都仲要努力考試,佢信of ...

所以這些小學部,如GH、HYPS ...邊讀得過!!!

sukitelfold 發表於 17-12-27 19:51
所以這些小學部,如GH、HYPS ...邊讀得過!!!

升中0支援⋯⋯俗D講「食自己」。。。

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:57
其實校內點分法唔係重點, 重點係:

GH中學部, 有冇講清楚, 小學部學生達咩要求先可以升上中學部?
top 10 可能自己想考其他學校
唔係學校唔收。。。。。

回覆 sukitelfold 的帖子

‹ 上一主題|下一主題