用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適齡中一生回升 擬後年加派復位
樓主: elbar
go

適齡中一生回升 擬後年加派復位 [複製鏈接]

我覺得學校,家長都應該prefer加班,可以多資源,同學又可以“小”班教學。
教局應該想加位,因為最慳錢

little_yolky 發表於 17-12-6 12:38
佢依家係先加每班學額, 咁係咪當年所有官津學校都有減派? 如果係, 依家加返, 又好喎, 阿大剛剛上到車。 ...
你當佢討論、討論、再討論,兩、三年之後實行,實行兩、三年之後,遇到學生減少既問題,又再討論、討論、再討論。。。

nicolemummy 發表於 17-12-6 12:36
有無211 減派名單?
211/111 同埋 「循環平衡班級」機制 既學校名單都搵唔到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-12-6 12:38
佢依家係先加每班學額, 咁係咪當年所有官津學校都有減派? 如果係, 依家加返, 又好喎, 阿大剛剛上到車。 ...

都話有參加 211/111 減派, 都只係非B1中學.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 17-12-6 12:40
我覺得學校,家長都應該prefer加班,可以多資源,同學又可以“小”班教學。
教局應該想加位,因為最慳錢 ...
而且到2013 cut雙非後班小朋友長大開始, 學童又減少, 即係又減又加又減..............

王家爸爸    發表於 17-12-6 13:23

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:48
都話有參加 211/111 減派, 都只係非B1中學.......
即係無著數..............唓!

little_yolky 發表於 17-12-6 12:49
而且到2013 cut雙非後班小朋友長大開始, 學童又減少, 即係又減又加又減.............. ...
到實行時呢, 可能係到龍B變為小六學生個年..... 之後又話要再研究減派了!

大家都知, EDB既時鐘, 同現實既時鐘, 一向有年份既差距

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:51
到實行時呢, 可能係到龍B變為小六學生個年..... 之後又話要再研究減派了!

大家都知, EDB既時鐘, 同現實既 ...

係佢自己話計劃2019/10年度丫嘛, 等我空歡喜一場。

little_yolky 發表於 17-12-6 12:53
係佢自己話計劃2019/10年度丫嘛, 等我空歡喜一場。
同沙中線、港珠澳橋等一樣,永遠有延誤既解釋。

little_yolky    發表於 17-12-6 13:53

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:33
當年為咗保守教師飯碗, 出咗好多"派減措施", 包括:

1. 「自願優化班級結構」計劃, 全港有200間中學減一班  ...

西貢區無加無減,年年4班,反而上星期去東區,聖馬、中婦、民生開5班,張記開4班,奇怪

龍b我個仔果年,阿女都讀完中學

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:48
211/111 同埋 「循環平衡班級」機制 既學校名單都搵唔到

咩叫211/111

little_yolky 發表於 17-12-6 12:49
而且到2013 cut雙非後班小朋友長大開始, 學童又減少, 即係又減又加又減.............. ...

所以傾得嚟又減

回覆樓主

元朗區真係好急需增加學額!

報道唔係話最早19/20年實施嗎?
最好QC可以加一班!

想問今年6年級,明年9月升中嗰班小朋友,叫 17-18,還是18/19 ?

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-12-6 12:21
點解有d中學可以開5班有d只4班
張記出年4班
因為學校唔夠班房用,  所以前年中一4班, 今年5班, 出年就4班,

北區從來都唔夠。😔😔😔跳船轉區又跌banding
‹ 上一主題|下一主題