用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣靈糧堂
樓主: 無人之境
go

荃灣靈糧堂 [複製鏈接]

回覆 rabbittungtung 的帖子

唔該你先,有就太好喇

回覆 caprichun 的帖子

因為面試當日是我老公陪,我對呢間學校唔太認識,想問好嗎?但我唔想太happy school 而跟唔到上小學,求解答,謝謝🙏🏻

回覆 carrie_baby 的帖子

其實個人認為好睇你想小朋友在什麼環境下渡過學前階段,偏重愉快學習/應付小學?我沒有特別想太多,只希望小朋友有快樂童年和品格培育,亦認同遊戲中學習,每間學校定位唔同,吸引唔同教育理念既家長,每次面試我都有陪小朋友去,明顯見到佢在靈糧係開心的,我小朋友性格算是慢熱,但佢去到靈糧很快便投入環境了,當日面見過程流暢(沒有要小朋友等好耐),遊戲設計認真(學校創設良好的面見場地,遊戲設施亦見得是親手創造),我是青衣媽媽,亦睇過有用家表示課程偏淺,但作為小朋友首個教育階段,仍然會視靈糧為首選,因覺得自己家庭同學校理念相近。好似長篇左少少,希望你都可以為你小朋友揀到一間你同佢都開心嘅學校啦。

carrie_baby    發表於 17-12-17 10:10

回覆樓主

唔駛錢來說算唔錯,當然私校資源會多些,語言培訓一定好些,小朋友競爭力會提升,上小學會易些適應

我都係眼見朋友個女~~~入咗靈糧後~~由一個討厭返學,變到一個病咗都要媽媽帶佢返學嘅小朋友,相信靈糧一定做到自主學習,愛上學習嘅培育,探索都係培育小朋友自己找答案,唔係一味背寫誦,我覺得呢樣由細做起好重要,如果無興趣學習,格硬谷令到小朋友有壓力,輕則情緒病,重則................再加上佢地校舍設計好有創意,老師都咁有創意,佢地啲學生都唔會差,未來世界做事,創意創造力好緊要

但如果我小朋友已經好貪玩揀happy school 有沒有影響

回覆 christmas_bb 的帖子

朋友個仔,Happy School 上小學,朋友形容佢個仔文盲咁,字都唔識多個,用了6個月時間,追上年年全級考第9,睇人睇家長配合

靈糧標榜遊玩中學習,要小朋友學咗嘢都不自覺,相信更加合適吧!所以靈糧好似品多收太靜嘅小朋友

我小朋友都活潑好動架,我覺得靈糧適合佢,我小朋友讀緊傳統N,日日都話唔返學(雖知有部分小朋友都係口講唔返學的),所以我見到佢對學校感覺既分別,我係希望佢開心返學的:)

多謝你意見

就面試來睇,靈糧堂好有心思,我,爸爸,囡囡都好鍾意;相反聖多默安排好差...我囡面試表演得最差但聖多默有drama教學,地方都算大(青衣區)....2間都係happy school,好難抉擇

回覆 謝粟米 的帖子

我都有in聖多默,佢都收左pm,雖然我都覺得佢面見安排麻麻,但青衣嚟講佢係我首選,都係鍾意佢happy school同話劇。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

超級版主 醒目開學勳章

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

eating15 發表於 17-12-17 10:14
回覆 christmas_bb 的帖子

朋友個仔,Happy School 上小學,朋友形容佢個仔文盲咁,字都唔識多個,用了6個 ...

靈糧出名happy school
K1完全冇功課,K2到12月中先有第一份功課,自由寫「一」

我覺得荃靈好重親子,
每天早會家長可以一齊參與,
但如果家長要返工,自己小朋友見到同學有家長陪而自己冇,我估對小朋友都有影響

回覆樓主:

已經放咗PM位

回覆樓主

最後我都放左個pm 位了
‹ 上一主題|下一主題