用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道(emoji)優才
樓主: tsoiszesze
go

真道(emoji)優才   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:24
學校如果未來能對成績稍遜既學生提供合適支援,讀幾多年開辦幾多種課程都係無意義。
...
所以家長自己考慮是否適合

恐龍家

回覆 tsoiszesze 的帖子

如兩間我只會HOLD一間,因為兩間BANDING都差不多,龍年學位緊張,HOLD差不多的學校只會令更多WAITING的家長更大壓力

ATMW227 發表於 17-10-1 11:52
回覆 tsoiszesze 的帖子

如兩間我只會HOLD一間,因為兩間BANDING都差不多,龍年學位緊張,HOLD差不多的學校只 ...

係, 吾好集郵, 好多家長都在考小一焦慮中。

學校如果未來能對成績稍遜既學生提供合適支援,讀幾多年開辦幾多種課程都係無意義。
...

可詳述嗎,欲了解多些。謝謝。
Isaackyliebun

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:19
香港有邊間學校唔著重品德呢?

反之,係係簡介會同公開試成績發佈上,優才作了品德教育既反面教才。

唔好意思,不太明白,可否講清楚少少怎樣反面教材?

ATMW227 發表於 17-10-1 08:45
真道 11年課程.一讀就11年,由於少一年,轉校機會微

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢地讀得快d急d提早考大學,如果話佢地係happy school 有方法唔谷都可以讀快d,但係佢地小一又係已經有功課有默書有考試有quiz....好矛盾囉

利申:我唔同意佢地理念所以冇報

relaxd 發表於 17-10-2 10:59

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢 ...

其實真道校長都說不太喜歡別人標籤學校為happy school, 只是別人覺得少功課就是happy school

miujoey 發表於 17-10-2 11:13
其實真道校長都說不太喜歡別人標籤學校為happy school, 只是別人覺得少功課就是happy school
...

很多家長根本誤解happy school。

Happy school對小朋友係有要求的,不是得過且過。Happy school的小朋友,happiness係嚟自學習的過程。當其他人要強調背誦、填鴨式學習,happy school強調小朋友去發掘和發現知識,這種學習過程比傳統學習方式,小朋友學得更開心,慢慢會養成主動追求知識的習慣。

舉一個例子,港島區某名女校,中一科學課教Bunsen burner,但整年都不會讓學生真正落手去開Bunsen burner,到考試卻考核Bunsen burner各個部分的英文名稱及描述整個開Bunsen burner的procedure,不難想像,學生學得乏味,過了一整年其實根本不懂如何開Bunsen burner。相比之下,真道小一開始已有科學科,差不多堂堂都會即場做實驗,小朋友從發現中學習,知識是自己發掘,而不是單單從老師口中、筆記中得到,這種知識學得更加有趣味,概念更加入心。

miujoey    發表於 17-10-3 11:54
il5544    發表於 17-10-3 11:16

...

有現任GT家長表示,GT係不久將來會跟Logos一樣中學最後兩年可選擇IB課程

il5544 發表於 17-10-3 11:25
有現任GT家長表示,GT係不久將來會跟Logos一樣中學最後兩年可選擇IB課程
...
GT開IB, 我上年係其它帖都講過, 乎合GT校長一貫作風, 攪Gimmick多於實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-3 11:44
GT開IB, 我上年係其它帖都講過, 乎合GT校長一貫作風, 攪Gimmick多於實際

同意

醒目開學勳章 貢獻勳章

relaxd 發表於 17-10-2 10:59

我其實唔明真道點解要11年,香港小朋友已經壓力大,仲要谷佢 ...
以我所知,創校校長有資優兒,學校早於6+5+2 課程年代,已經行11年學制課程,而課程設計係為資優兒而設嘅
所以,係比較濃縮嘅課程
恐龍家

作為用家的確是中,英,數 都有教深, 用的教科書1年級用2年級的書, 2年級就用3年級的書了, 進度教得也算快, 評估,測驗考試都密不會比津校少,  所以家長也是要跟足小朋友進度. 唔可以以為happy school 就唔洗理. 想投考的家長要想清楚.   

miujoey 發表於 17-10-3 12:04
作為用家的確是中,英,數 都有教深, 用的教科書1年級用2年級的書, 2年級就用3年級的書了, 進度教得也算快,  ...

真道其實想收D咩學生呢? 大家睇吓最近校長既訪問, 唔知有冇啟發:

http://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=2076387506

重點可能係最後一段:

「有時家長有個誤會,認為我校是happy school,其實我們不太喜歡這個標籤……如果一個人一生只追求happy,這不是我們想栽培的真道人。」

追求 Happy School 想入真道既家長, 自己諗清楚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 17-10-3 11:51
以我所知,創校校長有資優兒,學校早於6+5+2 課程年代,已經行11年學制課程,而課程設計係為資優兒而設嘅
...

我的年代,前校長在簡介有講如何用11年,又話絕對不是country club,又多cp support。我有fd 讀緊,絕對不'happy',不過所有學校都一樣,跟得到又有老師讚咪happy law.

isaackyliebun 發表於 17-10-1 13:03
可詳述嗎,欲了解多些。謝謝。
我諗你應該問吓學校, 11/12年中小學生涯中, 大部份學生由小一開始, 但到中學階段, 學生差異難免較大.

學校到底有咩方法可以協助成績較差既學生呢?

兩間學校都未見有咩資料.....

優秀既中學如QC, DBS, 都有為成績較差既學生開辦 Applied Learning (對象主要係非B1學生), 但優才同真道呢?

優才暫時相對較好, 學生整體成績, 讀算入唔到本地大學讀Degree, 大部份都應該夠資格升讀AD/HD

真道方面, 如果日後未能升讀IBDP, 除非學校有能力提升DSE成績, 否則恐怕大部份DSE考生既目標, 只能係AD/HD

hkpapa852 發表於 17-10-3 11:44

http://www.gtcollege.edu.hk/ib-prog.html

回覆樓主:

真道其實一直都幫同學補底,想他們得到照顧。

怎樣照顧差異是重點的一環?

學校資源分配不同能力的學生,有能力及潛質的同學亦要加以栽培才能開花結果。

Rachelmummy2008 發表於 17-10-3 17:19
真道其實一直都幫同學補底,想他們得到照顧。

怎樣照顧差異是重點的一環?

相信補底成效仲有好大既改善空間
‹ 上一主題|下一主題