用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已解決
樓主: thebaby
go

已解決 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

bananaGi 發表於 17-10-18 18:25
呢個家長唔知認唔認同自己好有問題?
佢完全唔覺問題出係佢身上
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-10-18 18:29
佢完全唔覺問題出係佢身上

仲有,我一聽到家長話: 我個仔/女係受軟唔受硬.....  老師要..... 點點點

我就會火起

bananaGi 發表於 17-10-18 18:52
仲有,我一聽到家長話: 我個仔/女係受軟唔受硬.....  老師要..... 點點點

siden 發表於 17-10-18 19:21

我見過有個post寫,我個仔就受軟唔受硬,老師唔可以話佢個仔,一定要氹!

火都黎埋! 就黎全世界要氹個細路好未?

自己都唔受教,細路又要氹,仲點教?

thebaby 發表於 17-9-28 14:58
想請教小學家長,小兒下年升小一,以前很喜爱做功課,自從有數次因為去旅行,就限定把所有約一星期的功課在 ...

應有其它原因!

bananaGi 發表於 17-10-18 20:30
我見過有個post寫,我個仔就受軟唔受硬,老師唔可以話佢個仔,一定要氹!

火都黎埋! 就黎全世界要氹個 ...
認同! 你講講下我都覺得扯火...

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-10-19 11:41
我做幼稚園嗰時,100%家長都話個仔係「受軟唔受硬」!
我仔同我講過話鬧同罰係無用,因為罰完佢都唔知錯乜所以改唔到,反而同佢解釋返點解佢做錯,佢下次先可能唔再犯

IloveJJ 發表於 17-10-19 11:41
我做幼稚園嗰時,100%家長都話個仔係「受軟唔受硬」!

咁你火唔火

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-10-19 13:40
我一定會解釋俾佢聽,但細路有時係知道都一樣會犯。
我俾個準則佢哋係:先解釋,再犯就會鬧,再犯就會打(細 ...
有時大人以為已經解釋咗,但細路(尤其係kg學生又或者好似我仔呢類比較蠢嘅細路)好多時要畫出腸先明,真係需要詳盡解釋原因同後果先得

細路唸嘢唔同大人,你要耐心tune到同佢同步,唔係發癲怪錯佢,亦教唔到佢。。

有本書講到有個亞媽帶5歳仔参觀將要入讀的學校。佢仔見到有個玩具爛左,問邊個整爛ga。媽媽没好氣答:呢度你一個人都唔識,問黎做乜啫?老師聽懂話裏意思,就說:玩具用來玩的,有時難免會整爛。有些可以修補,無乜大不了。

小朋友满意笑了,他用自己的提問,得到他最想知的答案 - 呢度即使犯錯唔會被重罰,呢位老師唔會好容易生氣。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 17-10-20 13:05
細路唸嘢唔同大人,你要耐心tune到同佢同步,唔係發癲怪錯佢,亦教唔到佢。。

有本書講到有個亞媽帶5歳仔 ...
可惜好少咁有耐性嘅老師,唔會係又罰唔係又罰已經偷笑

Jane1983    發表於 17-10-20 13:40

回覆 bobbob 的帖子

諗返起以前出街食飯,每次都點熱飲畀我,但係因為燙嘴同燙喉所以飲唔到。話畀阿媽聽杯熱飲太熱,我飲唔到,阿媽唔明,仲鬧我多事唔飲就算。沖涼 d 水太熱,我尖叫,阿媽同樣都係話我多事,用佢對手去試水溫,話根本唔熱。
所以我明白同一件事,小朋友諗嘅野同感受都會有別於我,唔可以用自己一套加諸佢地身上。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實係ga,每個人都係由細路哥變成大人,但做咗父母就唔記得咗小朋友的感受。
有時我女做一d我覺得荒謬的事,但忍住唔發癲,聽佢講點解,聽落其實又唔係咁離譜。

Jane1983 發表於 17-10-20 13:05

有本書講到有個亞媽帶5歳仔 ...
謝謝!好好的分享!

Jane1983    發表於 17-11-2 12:23

bobbob 發表於 17-10-19 12:27
我仔同我講過話鬧同罰係無用,因為罰完佢都唔知錯乜所以改唔到,反而同佢解釋返點解佢做錯,佢下次先可能唔 ...

解釋跟罰唔係互斥架。

MNIF 發表於 17-10-19 10:38
古希臘哲學家柏拉圖曾説:「對一個小孩子最殘酷的待遇,莫過於就是讓他「心想事成」。

...

我聽過某長老既一句金句,話: “帶孩子很容易,就是他要什麼,你給他什麼!”

真係沒齒難忘!
‹ 上一主題|下一主題