用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 VS 玫瑰岡
樓主: blueaqua
go

高主教 VS 玫瑰岡 [複製鏈接]

回覆樓主:

Sorry, 已更正

nicholasnip 發表於 17-9-26 11:34
人是现實,論升中结果高小的確亮丽
這個是升小record, 不是升中喎?

manmonster 發表於 17-9-26 11:36
回覆 nicholasnip 的帖子

會否考慮把同學的名字覆蓋,以保障他們私隱?

不好意思,我attach錯咗

回覆樓主

如果不是為back up去參加大抽獎,不用想我會選擇高小。另外如想考直資,男校可以考慮下SPC!

大家都是關心子女的家長,互相提醒而已,請你別介意我多口才是。謝謝。

manmonster 發表於 17-9-26 11:56

大家都是關心子女的家長,互相提醒而已,請你別介意我多口才是。謝謝。 ...

谢谢你的提醒才是

nicholasnip 發表於 17-9-26 11:34

這個是2016 定2017 數據?

MMVV 發表於 17-9-26 12:39
這個是2016 定2017 數據?

2016, 我未见過2017. 但在其他讨論题目見家長说2017一樣亮丽。我也相信毎年差别不会好大。

nicholasnip 發表於 17-9-26 12:47
2016, 我未见過2017. 但在其他讨論题目見家長说2017一樣亮丽。我也相信毎年差别不会好大。
...
你肯定你那份是2016年嗎? 高主教校網係2016年話有79個小學部學生升上書院.

反而今年(2017)和2015年都係有76個小學部學生升上書院
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 13:13
你肯定你那份是2016年嗎? 高主教校網係2016年話有79個小學部學生升上書院.

反而今年(2017)和2015年都係有7 ...

其實每年offical是76人,之後毎年都有用叩門位去收多些高小学生,所以中學部實際上收高小學是超過76人,這是我之前去簡介會總校長說的。大家有更多資料可分享吓比有需要的家長。我囡兩年後也需要找學校(emoji)

nicholasnip 發表於 17-9-26 13:46

其實每年offical是76人,之後毎年都有用叩門位去收多些 ...
咁就有趣了, 高主教書院直屬位只有71/72個, 點解會年年offical都係76人呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

請問有冇人知玫瑰崗升中情況。成日聽人講玫瑰崗升小升中都麻麻,但又好似冇乜見實質數據。

Lalaji 發表於 17-9-26 14:11
請問有冇人知玫瑰崗升中情況。成日聽人講玫瑰崗升小升中都麻麻,但又好似冇乜見實質數據。
...

以往仲有個pie chart俾你估吓,今年仲未見~~~

hkpapa852 發表於 17-9-26 13:50
咁就有趣了, 高主教書院直屬位只有71/72個, 點解會年年offical都係76人呢?

我估,佢地有個目標數去收生,即係用幾多位自行位去收,派位後又視乎情況去加或減,我小朋友果間都似係咁做~~~

同埋成日聽人講高主教好傳統,有冇家長可以具體講吓點樣為之"好傳統"呢?好多抄寫沒趣的功課嗎?強調背誦?多測驗考試冇乜課外活動比學生玩? 

mcl203 發表於 17-9-26 14:14
以往仲有個pie chart俾你估吓,今年仲未見~~~

我見過升小果個chart, 仲要係幾年前的。 升中果個就未見過。成日見有人因為玫中B3而看低玫小一線。真係想睇啲實際數據去公平地評估吓間學校

Lalaji 發表於 17-9-26 14:44
我見過升小果個chart, 仲要係幾年前的。 升中果個就未見過。成日見有人因為玫中B3而看低玫小一線。真係想 ...

我指果個係升中pie chart ~~~

mcl203 發表於 17-9-26 14:45
我指果個係升中pie chart ~~~
上年個份又消失了, 但前年個份仲係度:

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/news/PRI/download/Banding%20Estimation%20and%20allocation%20analysis%202013-2015.pdf

hkpapa852 發表於 17-9-26 15:00
上年個份又消失了, 但前年個份仲係度:

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/news/PRI/download/Banding%20Esti ...

多謝分享。唔太清楚應該如何計算玫小有多少B1 派位。有冇高人指點。高小又高出多少?

blueaqua 發表於 17-9-26 14:19
同埋成日聽人講高主教好傳統,有冇家長可以具體講吓點樣為之"好傳統"呢?好多抄寫沒趣的功課嗎?強調背誦? ...

以我經驗,所謂「傳統」,是要坐定定上堂罷!我想基本上好多學校都要求學生坐定定上課,我仔讀高小,上課時上課,遊戲時遊戲。學校近兩年變回兩測兩考,課外活動都很多選擇,逢星期五下午有multiple intelligence堂,不用上課。每學期考試後有數天活動日,有STEM, 有邀請出面機構來和小朋友玩。我覺得高小屬走的是主流學校路線,重學業但又不是沒有活動,所以不是大家所指的只是讀書讀書的「傳統」學校。
‹ 上一主題|下一主題