用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted⋯⋯
樓主: lololala
go

Deleted⋯⋯ [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-5 11:24
每間小學對操行要求唔同, 有D基本差極都會俾個B, 我小朋友個間似由C起跳.

認識中既家長, 都係得一半有B+或 ...
灣仔有幾間都係咁,男仔基本上大部分係B+、C+之間。

little_yolky 發表於 17-9-5 11:28
男仔可能差D, 我大女最差果年都攞A-, 阿細舊年上學期攞B+, 返到屋企俾我省到立立靚  科聆聽唔合格 ...
你所講都係我一直認為正正常常既操行平分....

回覆 little_yolky 的帖子

我個女讀左5年, 依家6年級, 次次都係B+, 從未試過見到有A-

hkpapa852 發表於 17-9-5 11:24
每間小學對操行要求唔同, 有D基本差極都會俾個B, 我小朋友個間似由C起跳.

認識中既家長, 都係得一半有B+或 ...
其實操行好主觀, 真係唔知學校有冇guideline, 就算俾左都好難實行, A老師覺得上堂必要坐定定聽書, B老師可能活躍少少都冇問題, 但主要落分個個係班主任, 可以話佢比分前會諮詢其他老師, 但講得咁多咩? 除非極端例子, 否則班主任都靠平時上佢堂嘅表現評分.

妹妹頭 發表於 17-9-5 11:31

我個女讀左5年, 依家6年級, 次次都係B+, 從未試過見到有A- ...

我果個咪又系,次次B加,系4年級拿左次操行奬系A,其余都系B加

我個女讀左5年, 依家6年級, 次次都係B+, 從未試過見到有A- ...
家長既操行會否計埋分呢???我指係出席率,如學校活動聚會及家教會之類......

王家爸爸    發表於 17-9-5 12:16

回覆 HK-MAN 的帖子

我地唔會, 學生操行係由主科老師開會一齊比, 班主任只係1/3

哇, 咁大鑊?

我哋學校個學術奬, 除咗成績達標, 操行一定要有A-, 阿妹舊年班大半班人上咗台攞奬, 好不熱鬧, 其中好多都係男仔。

不過, 我都覺得操行分好主觀。好似家姐咁, 老師話佢上堂好專心, 當班入面所有小朋友都四圍擰既時候, 望住家姐, 佢一定仍然好專心咁望住老師上堂, 隔離位不停同佢講嘢, 佢都唔會理............但係操行都係A-。咁我問班主任有乜可以改善, 班主任諗咗一陣, 佢話覺得佢唔夠主動, 有時上堂問問題見佢明明識答, 但佢一定唔會主動舉手答, 可以主動D。

我心裡面諗, 阿班主任大人, C6教落, 成日舉手答問題, 好似懶叻咁, 好易樹敵, 做人要低調D, 人哋無問, 你唔好搶住答喎。咁我係咪要先教育C6呢?

我地升中, 同區既中學, 都知道我地操行好難有A, 所以都冇所謂啦

Deleted

回覆 lololala 的帖子

依個答案都好正常

lololala 發表於 17-9-5 11:58
尋日打咗去某直資中學,職員講到幾白,話無5、6年級無B+操行,副校長在挑選表格時唔會揀你見,話就算見完 ...

中英數一定要全B+以上至會考慮面見>>呢個問題我之前問過, 呈分卷間間唔同, 遇著呈一二份卷深, 最叻個D可能都只攞B, 全級可能得幾個, 其餘攞C嘅唔代表佢唔叻, 只是深過佢水平, 咪實冇得見啦

我覺得應睇埋排名至公平
‹ 上一主題|下一主題