用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何發掘小朋友強項,加強自信?
樓主: mlau216
go

如何發掘小朋友強項,加強自信?   [複製鏈接]

mlau216 發表於 17-7-13 14:40
其實都有諗過轉做大,但我地plan緊過多兩年返澳洲settle down , 所以又想留個repeat機會比澳洲返學時用。 ...
suggest 你時間許可的話盡量自己教,outsource 左好多detail 你會睇唔到,咁又點觀察到強弱項呢?當然我是指學習上,eg, 長期記憶,空間感,手眼協調。
至於其他eca,有時間多餘$咪玩下,或者亦可從中看到些長處。

ps 小小年紀盡量limit 小朋友電玩時間

mlau216 發表於 17-7-13 17:41
我係教到但佢地完全唔聽,我啱啱先問佢:She 係男仔定女仔呀,媽媽唔記得左,不如你提吓我啦!,跟住佢即 ...
雖然問得好有技巧,但都可能佢怕錯令你失望

我補習個小師妹都係膽小冇自信,慢熱,學野慢半拍,容易失憶,唔肯試做又唔鍾意用腦,成日話「唔識啊」然後 lur 答案(呢個係佢媽媽形容)。佢串字唔識用 phonics(我讀 stamp,佢可以串 sntap )。媽媽話跟過好多間英文中心,班導師話佢係學唔識,不如放棄。

我第一堂用左 2.5 小時去溝通(課堂應該係 1.5 小時),之後 phonics
練習有深有淺,慢慢再去 build up 自信。初初真係好辛苦,好想唔教佢,但係過多 2、3 堂之後,串字進步左 d,連 escape 呢隻字都可以自己串到出來(呢下真係好感動)。佢仲好開心攞住份練習同佢媽媽講:「媽咪,我份練習淨係錯左 3 題咋!」佢好鍾意食糖,不過我同佢講:「做功課/練習食糖會蠢架,會唔記得點串字」佢就真係忍到落堂先食,都冇再點 lur 答案(或者有可能佢知道 lur 我冇用掛)。有時候我咪陪佢玩下 word search、Scrabble、過三關、蓋棉被(當然要係咁易都要「鬆將」啦)佢都玩到咯咯笑,玩得認真,冇話怕醜而唔敢玩。可能又外人讚佢的話會效果好 d,容易有自信?

所以真係要慢慢去相處同建立自信,由基礎做翻起。你係佢親人,相信有朝一日一定會見到佢改變嘅一刻。

1998Ruby1998 發表於 17-7-13 19:30
我補習個小師妹都係膽小冇自信,慢熱,學野慢半拍,容易失憶,唔肯試做又唔鍾意用腦,成日話「唔識啊」然後 ...

你很有心啊!

1998Ruby1998 發表於 17-7-13 19:30
我補習個小師妹都係膽小冇自信,慢熱,學野慢半拍,容易失憶,唔肯試做又唔鍾意用腦,成日話「唔識啊」然後 ...

有時自己教唔到,要俾人教…自己孩子連補習社都唔收,為有請人教,方法—様打好個底先,再教深D…成績好就有自信

你真係一個好好嘅補習老師!

mlau216 發表於 17-7-13 08:58
我有對孖女5歳,今年9月升小一,極度冇自信,例子:
1. 做數學功課時明明知道答案,但冇勇氣寫出黎,一定要 ...

你覺得學課外可以增強自信?!

有D 講返轉頭,細路自信,由自理開始。佢覺得“我都做得到” 自信心慢慢會來。

佢點解會問過你先答人? 你多唔多替佢代答,不自覺替佢做野?

有時外面叔叔姨姨較心急,第一次聽唔清楚,會望著家長,我會堅持叫細路答返人。

外面係好似默認父母幫拖,呢樣唔係好事。

mlau216 發表於 17-7-13 14:53

其實我K1時都有同學校request過留班,但老師好反對,佢不停 ...

兩位加減,睇下點教。

直式橫式當然難明。

閱讀理解K3 係會做到,不會對培養閱讀習慣,係倒米之作。

mlau216 發表於 17-7-13 17:41
我係教到但佢地完全唔聽,我啱啱先問佢:She 係男仔定女仔呀,媽媽唔記得左,不如你提吓我啦!,跟住佢即 ...

其實SHE/HE 出現得多(睇書多),就知邊個性別。

點解你咁想知佢識唔識?

佢唔答可能玩野姐。

little_yolky 發表於 17-7-13 15:31
除咗游水, 我無迫過阿女學任何嘢的。

同意。好媽!

回覆樓主:

建議你多培養佢哋自理:

幫簡單家務,抺枱,擺餐具,掃地等。

出外叫佢幫叫埋單,計下幾錢找錢,什麼雙位加減甚至三位都識啦,D 叔叔姨姨一定又讚。

家庭內玩下講故事比賽,輪流講。佢哋可能講返睇返來既野,唔駛更正佢準唔準。講故事呢樣野有培養簡單邏輯思維,有得同父母姐妹比賽,亦會好玩。

retriever 發表於 17-7-14 08:50
建議你多培養佢哋自理:

For low self esteem, better take one step back:
Bedtime story
Twins, 可分糖,一個比2粒,另一個比3粒…

retriever 發表於 17-7-14 08:50
建議你多培養佢哋自理:

佢地自理不論在家或在學校都冇問題,試過好多次叫佢試吓自己叫野食,比錢果啲就死都唔肯試,如果迫佢只會攪到喺街上大哭大鬧!

睇書由3歲開始每晚陪佢睇,但到而家都唔肯睇字,只要我講比佢聽,我有時邊講邊指住啲字同佢認吓字,佢就會發脾氣話唔鐘意咁樣睇書。。唉我真係好灰!佢地最怕做功課,有時病佢都要話返學,問佢係咪好鍾意返學?佢話唔係,只係唔想之後一次過做返兩日嘅功課。

我見有啲小朋友自己做到一啲野就會好proud咁同人講,但我個女唔會,例如佢有一日自己喺我放工前做晒功課,我話佢好叻,我會話比爸爸知,但佢唔准我講。早幾日佢去完poo poo 自己清潔,我有讚佢大個女好叻呀,跟住我去同婆婆講,佢即刻衝過黎阻止我講。。。真係好奇怪

mlau216 發表於 17-7-14 09:50
佢地自理不論在家或在學校都冇問題,試過好多次叫佢試吓自己叫野食,比錢果啲就死都唔肯試,如果迫佢只會 ...
繼續伴讀,其他的順其自然就得

回覆 mlau216 的帖子

我以前都會咁,唔肯打招呼、唔肯自己叫野食(總之就唔想同外人講野,寧願唔食),同親戚講野都唔想,但係同父母或者同朋友就冇問題。你問我點解,我自己都唔知,總之就係怕醜。我中學都有同學繼續都係咁,唔肯自己叫餐,寧願餓死,做說話評估、Presentation,次次都細聲到冇人聽到。佢生得好可愛,眼大大、細路樣,我同朋友都唔忍心直接幫佢就算。後來我同佢一齊行去搭車果陣,我係咁玩,同佢講「我高過你」,佢先大聲 d 講「唔係啊,我高過你」,我同佢講:「我條腿長過你,跑得快過你」,佢二話不說,立即賽跑鬥快。
唔緊要,大大下就會好 d,順其自然,話唔定翻學隔離位果個同學就係改變佢性格嘅人呢。

mlau216 發表於 17-7-14 09:50
佢地自理不論在家或在學校都冇問題,試過好多次叫佢試吓自己叫野食,比錢果啲就死都唔肯試,如果迫佢只會 ...

閱讀時認字唔駛太認真。

你考佢未必鍾意。

1998Ruby1998 發表於 17-7-14 14:06

我以前都會咁,唔肯打招呼、唔肯自己叫野食(總之就唔想同外人講野,寧願唔食),同 ...

多謝 鼓勵,希望佢大啲會改變啦!

MrBeast 發表於 17-7-14 11:13
繼續伴讀,其他的順其自然就得

唯有係咁啦,迫唔到亦唔鐘意同強迫方式去教小朋友,加上佢地情緒好容易失控,5歲細路已經會反鎖自己喺房發脾氣,有時我都好自責,大肚果陣試過多次崩潰,日日以淚洗臉,情緒起伏得好緊要(因為4個月時發現有第三者),可能係我既情緒另到佢地而家咁⋯⋯

你搵native補係要四五百一個鐘,不如試搵本地老師或回流香港的人試堂,聽你講你小朋友是要活動形式的教學會較合適。

似乎細孖可試試學做手工/摺紙/玩泥膠/合唱團之類的興趣班。其實小朋友唔肯學/試,係因為怕忙要成日練,少左時間玩,所以真係一個course起,兩個止。現還是起步階段,小學應該會有好多興趣班可以試的,慢慢來找興趣/強項,多問老師意見。另外如果你那裡近社區中心,可帶她們試參加社交小組、情緒管理小組、專注力小組,順道問問社工或其他專業人士意見吧。
‹ 上一主題|下一主題