用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網~馮晴派位..
樓主: HK-MAN
go

95網~馮晴派位..   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 17-7-13 15:22
唔知點解...是否一舨學校都係咁呢???

我親戚個女間女校津小今年都係111人畢業

apple~y 發表於 17-7-13 16:45
我親戚個女間女校津小今年都係111人畢業
小1 ,1級有幾多人??係咪年年係咁,有冇問過原因呀??

HK-MAN 發表於 17-7-13 17:16
小1 ,1級有幾多人??係咪年年係咁,有冇問過原因呀??

我無問,無諗過有咩問題音樂椅轉動玩到9月中,當中可能有人直私有offer走
親戚對學校有讚無彈
據聞今年叩門無收足,甘多人見都唔收足
即係唔達標有位都唔收

馮晴好小收插班,據聞對插班要求高所以多數情願唔收
同埋勁都出去試插班,好小留係tko

apple~y 發表於 17-7-13 18:15
我無問,無諗過有咩問題音樂椅轉動玩到9月中,當中可能有人直私有offer走
親戚對學校有讚無彈
據聞今年叩門 ...
哦,仲諗住叫95網啲派位差既,又叩唔到門既人出年去插馮晴小2添,即係冇希望啦.

回覆樓主

其實學校都好勁,可以將小朋友train到咁勁

HK-MAN 發表於 17-7-11 11:07
標題:        入讀理想中學--為孩子高興
內容:        本屆畢業生共110人
獲首三個志願派位有106人【96.4%】(全港約83%) ...
請問馮晴份派位資料邊度搵返嚟?

校網見唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-19 13:27

校網見唔到

校網...放咗條LINK係升中POST

hkpapa852 發表於 17-7-19 13:27

校網見唔到
係咪呢個? http://www.plkfcmps.edu.hk/new_fcs/news_view.php?id=1853

kinwlau 發表於 17-7-19 14:42
係咪呢個? http://www.plkfcmps.edu.hk/new_fcs/news_view.php?id=1853

完全跟唔上的學生,校方會要求退學。

還有完全跟得上的學生,他們也會自動退學,如果唔收插班生,到畢業自然會少左。

ymc 發表於 17-7-29 15:16
完全跟唔上的學生,校方會要求退學。

退學?
咁讀乜呀?

對學校心中有疑問不妨去簡介會詳細了解
再到答問時間再問校長,主任
我上年去簡介會校長話知網上有好多對學校唔好傳聞,也花了很多時間講解中,英,數跟能力分小組用意,絕不是標籤學生,只係協助唔同能力學生跟學習進度,當然會有家長唔認同
正如sen問題,我另一個post有提過如學校不是行融合路線,小朋友係sen派入左,倒頭來說學校無充足資源幫小朋友,甘係學校問題定家長問題
選校前自己親自了解

我去陸小簡介會時,答問時間有家長問對sen小朋友有什麼支援
校長都直接話我地可以自己收生基本上無咩sen學生
津校遇到一定比我地多,無咩學生有sen須要
甘講即係話比個家長對sen無咩支援有咩問題唔怕問,最重要了解清楚學校

apple~y 發表於 17-8-1 08:03
我去陸小簡介會時,答問時間有家長問對sen小朋友有什麼支援
校長都直接話我地可以自己收生基本上無咩sen學生 ...
我相信上EK既家長都會為自己小朋友選合適學校,明知自己小朋友係SEN或輕微SEN都會為佢地安排唔會亂揀學校. 至於果啲冇乜知識既家長,以為好學校(熱門學校)會教好佢個小朋友(連自己子女係SEN都唔知).真係算把啦.
至於一般跟唔上既學生,正常非SEN/ADHD果類,家長自己真係要了解及衡量一下.,相信內裡好多原因..

HK-MAN 發表於 17-8-1 10:11
我相信上EK既家長都會為自己小朋友選合適學校,明知自己小朋友係SEN或輕微SEN都會為佢地安排唔會亂揀學校.  ...
個個學生總有唔同能力中學都分b1,2,3
就係比唔同能力學生入讀
如果一個b3成績學生有b1收,如果你係家長有無信心比小朋友讀,會唔會大壓力
小一未睇得清小朋友咩位置,上到小4較為明顯
聽親戚講女個班有人小一係中游上到小4全級第3
仲有好多空間進步
當然如果小朋友能力不能更上一層樓,我都唔會強求

apple~y 發表於 17-8-1 10:22
個個學生總有唔同能力中學都分b1,2,3
就係比唔同能力學生入讀
如果一個b3成績學生有b1收,如果你係家長有無 ...
如果一個b3成績學生有b1收,如果你係家長有無信心比小朋友讀,會唔會大壓力.<== 升小並不能分B1-B3, 只有一些名幼生叫做羸在起跑線.經過小1,2大家學埋同一樣野,差距唔會好大了.....

任何學校都會有成績一般,跟住開竅,成績就大躍進的學生.大家都了解小一時,最細既學生只得5歲幾,大既接近7歲...年紀既差異係有分別的,5歲幾成績麻麻唔代表佢係B3生...7歲果個成績較好唔代表B1生...上到小3,4,甚至小5,6才見真章的..

HK-MAN 發表於 17-8-1 10:39
如果一個b3成績學生有b1收,如果你係家長有無信心比小朋友讀,會唔會大壓力.

你改了紅色句子,可能係我講得唔清楚意思係指升中時假設唔係升小

apple~y 發表於 17-8-1 10:52
你改了紅色句子,可能係我講得唔清楚係指升中時假設唔係升小
升中時更加唔會出現啦,除非B3生係學業成績外有突出表現啦,學校才會收. 做家長當接受這OFFER啦, 可以在兒女專長上有更好的培訓...

回覆樓主

請問馮晴對有讀寫障礙的小朋友有支援嗎?
幼稚園老師懷疑親戚兒子有讀寫障礙,但父母心儀馮晴

gugupug 發表於 17-8-1 20:42
請問馮晴對有讀寫障礙的小朋友有支援嗎?
幼稚園老師懷疑親戚兒子有讀寫障礙,但父母心儀馮晴
...
親戚真係心儀,去簡介會聽下如果唔想答問時間問,可簡介會散會時問問校長主任
我有問過用家,學校都有支援sen學生
始終津校抽入sen間間都會有
但有咩支援情況係點,我就唔清楚
當然我提議去埋黃藻深參觀,再比較兩間比小朋友支援邊間最好

‹ 上一主題|下一主題