用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 回顧返,面試班幫到你考一缐小學嗎?獎項有用嗎? ...
樓主: Hailey88899
go

回顧返,面試班幫到你考一缐小學嗎?獎項有用嗎? [複製鏈接]

其實我覺得有無offer,有好多天時地利人和因素
有無上面試班,有無cert,一定唔係只有呢2個原因
我覺得上乜學乜考乜cert都好.最緊要係小朋友唔抗拒,唔辛苦
你嚇怕左佢,就算上到好小學,都後勁不繼,而且仲有漫漫長路
而家我女上乜學乜,都係佢鍾意,次次上完話要再去,我先繼續
(p.s. 佢9月K1)

回覆樓主

現今情況,除非是好優秀成績及受肯定的機構外,其他都無用。現在小學識彈琴都可以話唔當一個技能,唔通d 豬肉獎可以打動到校長的心?朋友帶個女去參加某連鎖補習社的"比賽"得了獎,但同日最少有200,300人都有,你話對考小有用嗎? 不過倒可以增強小朋友信心。
至於面試班,另一朋友讀鳥又入鳥心宜一線,咪話有用。若考不到佢就可能話都無用。我自己無學無考。

醒目開學勳章 貢獻勳章

獎項~ 某興趣項目初學半年,已攞同齡組別第一,結果叩門津校全部無2nd in

恐龍家

Hailey88899 發表於 17-6-25 22:16
回覆 babyhelen87 的帖子

覺得有用但再來一次都唔會上?為什麼?

其實當初係覺得所在12校網唔差,可以等抽獎,報私立都係想囡囡練習面試,萬一叩門可以有經驗。去到女拔同救恩先明白,成幾千人in,運氣都好重要。

我諗面試班係有用,因為可以即刻stand out,但同時都要睇運氣。咁就無謂為咗呢個操小朋友面試喇。多啲時間玩吓仲好。

考小一最實際係學術好, 中英"大量"伴讀, 數學靠學校(我唔信幼稚園都要外補學術)

報學校做模擬面試(唔讀即時寫信去放位),從來無考慮過要報面試班.

佢IQ高, EQ低,但提點佢既技巧應該應用到, 否則好難有取錄信.

身邊有唔少人報超過一個面試班, 特別係針對神校, 但極少人成功.

jesswu 發表於 17-6-26 02:13
冇上面試班,冇考任何cert, 冇寫portfolio....
主要教小朋友有禮、謙遜、自信、歡容……
盡量表現自己是積 ...

你講嘅同上面試班有咩分別?外補/內補,比錢請出面人教/唔使錢自己教

Ocean419 發表於 17-6-26 08:53
你講嘅同上面試班有咩分別?外補/內補,比錢請出面人教/唔使錢自己教

其實都係架……雖然我都冇玩過……
只係見坊間d收好貴又唔知有冇效,如果真係想實習下,覺得朋輩間互利互惠都不失為一個選擇……
即係咁,就算唔比$出去補習自己點都會同佢溫下卦
我當年做法,最求其,就由我自己扮老師問佢野…大概比佢了解下個形式過程咁,係咁意做過下野便算

ar_mak 發表於 17-6-25 22:37
呢個係神級問題,亦係永遠唔會有答案,因為,根本冇人會知道真相.

我覺得讀面班同上補習班,基本上唔能夠完全 ...

一針見血,我小朋友有讀,效用取決好多因素,完全是judgement call

呢個問題, 應該永遠唔會有答案. 同一劑補藥, 亞甲食完覺得精神咗. 亞乙食完覺得冇咩功效. 亞丙食完唔單止覺得冇健康咗, 仲頭暈暈兼流鼻血添! 咁你話劑補藥有冇效? 又用好多人成日講嘅"+x哥都冇讀過大學"嚟作為例子. 有人話以佢嘅聰明才智, 如果再讀多啲書 (讀過大學), 成就應該會更大. 但又有人話, 如果佢讀多啲書 (讀過大學), 佢今日最多只係一名高級打工仔或專業人士. 咁你覺得x哥冇讀過大學呢個fact, 對佢本人嚟講, 係好事定壞事? 真相恐怕永遠冇人知!

Hailey88899 發表於 17-6-25 12:19
小一結果差不分定了,回望返,面試班幫到你嗎?
如果再來一次,你會怎樣準備打呢場仗? ...

勁既小朋友係本身父母已經花左好長時間去栽培,禮貌學術2樣都有,上唔上面試班分別唔大,因為呢d小朋友已經好outstanding.

表現弱既小朋友再上面試班幫補唔大,一星期一堂一個老師對幾位學生,老師都未必有時間成日提住佢聽書答問題。

本身資質唔差 父母又無時間教 可以交比面試班老師再調教同提點。

依家面試題目越出越深,學術要求又高左。好明顯表現好既小朋友 一定係父母平日教導有方而小朋友又用心學習。

呢個係神級問題,亦係永遠唔會有答案,因為,根本冇人會知道真相.

一針見血!十分贊同!

我家兩位小孩,也曾報讀同一間面試班、也是相同老師,不同在於是一男一女。

最終,大女沒有透過面試班而考獲最心儀的兩所女私校。

而細佬卻透過相同的面試班考獲兩間心儀的直資男校。

結論係:

真的無人知道、或者無人可以肯定上面試班有沒有用!因為實在有太多其他因素影響著孩子有沒有offer。

個人覺得有些事情並非我們能控制的:如面試時間、面試撞期、小孩生病、小孩心情、小孩狀況、小孩吸收、領會、表達、融匯貫通等等之能力。

但是我卻是可以控制自己做到幾多的:如身教、由細至大輸入的價值觀、與人之間相處之道、基本學術、禮貌、如經濟及時間許可下,提供埋面試班,只是盡我所能的,而不是拋個波比面試班,自己什麼也不用做,其實家長往往也要自己跟進的。我只是盡力做好我作為父母個部分,其餘的,就看孩子的造化了!

試上1-2個月再决定,未試過又點知有無用呢?

回覆樓主

我家小孩的個案,面試班老師係幫到佢的。其實坊間面試班俾小朋友嘅工作紙大同小異,導師能否準確指出小朋友弱項再回家加以訓練先係最重要。

大仔以前就冇參加過.

幾年後到而家細仔,  就參加過幾個月面試班, . 因他比較慢熱, 多多少少俾佢多一點心理準備.  到正式考不同校時, 有一間玩的盒裝遊戲我的仔說他未見過, 不懂玩, 但聽其他家長說是早先面試班有玩過但我地個時未報.   所以當時都會覺得人地早上可能都其有理由.

至於面試老師評的強弱, 我又唔覺得好重要, 因為一向自己對佢了解得幾多. 所以我覺得面試班是其中一樣學野的班而已, 有錦上添花,  試下無坊, 冇就同所有野一樣自己來教.  而且現在的面試班都唔會叫人背答案. 不需要太緊張去讚成或反對,

LittleButter 發表於 17-6-27 00:10
一針見血!十分贊同!

我家兩位小孩,也曾報讀同一間面試班、也是相同老師,不同在於是一男一女。 ...

(emoji)(emoji)

回覆 LittleButter 的帖子

講得好好~~~
‹ 上一主題|下一主題