用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無Offer 加油站
樓主: jojo_janelle
go

無Offer 加油站   [複製鏈接]

回覆 snakesnake 的帖子

看情况你俾我還差,但不要灰心,大家也加油其實35網内寶校也不是太差,只是雙奉、黃宣、紅馬比較人喜歡(天神不講,因天神要求小孩資質及後天資源💲,不入流也會淘汰)、其實摩太及葛小也不差,俾我選擇我也不想到果欄(現我個仔派在31果欄,現只有奉基、二線摩太、葛小等待看可否返回35網,其他已叩門失敗,今年競争太大,誇區返學對小童不太好

HK-MAN 發表於 17-6-23 22:43
你可以悲傷,但唔可以懷疑你小朋友能力....無論最終係點,請你同小朋友都要積極面對.
加油!

講得好啱

大家一起加油,我叩6間得2間有得in,依張音樂椅轉到我既機會真是好微

好好彩現在已有津小及私小offer, 大家繼續努力!心 儀的繼續寫信比學校,加油

回覆樓主

其實七月中後,開始暑假後,老師都放假了,係咪唔會call 住?要等到八月中至尾,老師開始返工,才會再call?

buzz1234 發表於 17-6-24 14:09
其實七月中後,開始暑假後,老師都放假了,係咪唔會call 住?要等到八月中至尾,老師開始返工,才會再call? ...

其實老師唔一定有暑假放,學生唔駛返,佢地都可能要返去開會,或者有活動要搞

jojo_janelle 發表於 17-6-23 21:21
阿仔派左誇區小學,目前為止,叩左6津,2私;結果都係一間學校都無Offer 好灰(emoji)(emoj ...

前人教路,叩十間算普通,二十幾間過份,於是阿囡一派到寶校,我就預備叩十九間,但其實有幾間都冇報,因知道撞其他面試時間,又有一些報後才知道撞時間,所以其實真正只叩了十一間左右,放榜後,老師仲話唔建議叩咁多間,話大人同小朋都好辛苦,我承認真的很大壓力,但都只是一段時間罷了,最近給我叩到,脫離寶校,好在當日冇聽老師講。

Fivedragon 發表於 17-6-24 00:37
唔駛灰心。
唔好懷易自己小朋友,佢同你一齊長大,佢有幾多料,你最清楚。
我當時扣四間,7月10都無聲氣, ...

請問咁你最後去咗邊一間?第一志願還是000?

回覆樓主

我都係同你一樣,日日見到其他人有好消息,但唯獨等極都冇自己份,真係好灰!自問個仔唔係差,in過的學校都有second in,但都係冇offer。

jojo_janelle 發表於 17-6-23 21:21
阿仔派左誇區小學,目前為止,叩左6津,2私;結果都係一間學校都無Offer 好灰(emoji)(emoj ...

我的情況與你一模一樣,經常想起阿囝派得差,其實他英文都不錯,但叩了6間,沒有1間offer!好痛苦!

cherrieshum 發表於 17-6-24 18:13
我的情況與你一模一樣,經常想起阿囝派得差,其實他英文都不錯,但叩了6間,沒有1間offer!好痛苦!
...

其實都唔知有何準則,好似只是數分鐘就决定了命運
叩門真係唔好受,尤其是聽到人地本身有好既offer 都繼續叩四五間,而且offer 多到可以有得揀

二姑媽 發表於 17-6-24 18:40
其實都唔知有何準則,好似只是數分鐘就决定了命運
叩門真係唔好受,尤其是聽到人地本身有好既offe ...

我好認同你,真係數分鐘決定命運,唔知拎咩準則去選擇!有好學校問的問題不是考學生的能力,只當一般傾計,我自問阿仔唔太差,認字強,識懂一本故事書,卻偏偏不考呢D! 你識的人甘多offer,究竟係咪超勁叻?

LINGKONG 發表於 17-6-24 17:55
我都係同你一樣,日日見到其他人有好消息,但唯獨等極都冇自己份,真係好灰!自問個仔唔係差,in過的學校都 ...

我開頭以為叩門是講能力,但經歷過後,其實也是一場鬥運氣的遊戲

加油!仲有機會

回覆樓主:

6月3日,同學媽咪同我講「XX係叻仔泥㗎,入寶校真係唔抵,你個仔嗰間唔係最差,校長幫都幫佢先」。之後不斷有其他人話,冇關係好難叩門⋯⋯識人好過識字
我灰左三星期,知道叩門學校出2nd in, 自己無。唯有再等。

回覆樓主

但今年點同往年比呢!今年派得咁差,又多學生,講緊間間都過百人去叩門,但得10個8個位,唔灰都要面對現實,唯有發掘下間寶校嘅優點
Ps 阿仔都派咗寶校,叩咗7間,in 咗4間,全無offer

小蘿蔔頭 發表於 17-6-24 17:09
請問咁你最後去咗邊一間?第一志願還是000?

入咗第一志願:馬灣基慧
000個間係聖公會何澤芸

回覆樓主

我叩左6間,暫時4間唔得,兩間要等3/7先知
心情灰爆

今年狀況激烈,係米7月3號之後再in都有可能啊?我其實想來多輪啊

回覆樓主

俾多點信心小朋友,就算最後扣門不成功,都可以努力打造另一片天空,大家加油
‹ 上一主題|下一主題