用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友幾多歲,你哋先俾零用錢
樓主: little_kid
go

小朋友幾多歲,你哋先俾零用錢 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-17 17:59
佢今年個秋季大旅行之前, 同我話:媽咪你記得入多D錢入八達通度喎, 同埋記得俾五蚊我, 如果用晒八達通, 都 ...
佢今次有進步,識得帶定後備車錢。
不過,你上次無話佢,今次可能比上次更好客(已經叫你入多D錢係八達通),核心問題無改善仲嚴重左。

little_yolky    發表於 17-3-20 11:45

little_kid 發表於 17-3-17 16:49
我也想用完成任務/達目標的形式俾錢佢儲。 咁你有無限制小朋友什麼情況(什麼節日/限每次花費金額) 下才可 ...
1/早期任務唔同成績掛鉤嘅2/會定期結算
3/正常情況係唔會用
4/早期我亦會不定時增加資金,免得小朋友太專注
5/習慣左要儲蓄,後來有有兩年加入過成績獎勵計劃,亦係入賬,少用

本身小朋友有零用錢在八達通嘅,隱約係實報實銷嘅。

小一開始$10一個星期,我想佢學理財,學分配零用錢同儲蓄買東西

little_yolky 發表於 17-3-17 17:18
八達通真係..........
我會月頭一次過去晒全個月既車費入八達通, 阿細小一時去秋季大旅行, 佢事前問過我可 ...

又係喎, 俾小朋友用八達通買嘢真係好危險。 咁我都係比實錢好啲。

ABC-DAD 發表於 17-3-17 21:08
1/早期任務唔同成績掛鉤嘅2/會定期結算
3/正常情況係唔會用
4/早期我亦會不定時增加資金,免得小朋 ...

謝你分享。
第一點, 唔同成績掛鈎有咩好處?
第四點唔明。 不定時增加資金,免得小朋友太專注什麼?

回覆 little_kid 的帖子

1/任務不直接與學業掛鉤,免卻混淆。4/只是個人做法,提供入賬的機會,可以見到賬戶增長的樂趣。

希望鼓勵小朋友感受一下儲蓄、入賬享受一下管理金錢嘅好處,但唔希望太專注揾錢,忽略左學習嘅樂趣。
畢竟在這年齡,只算是一種體驗。

如何運用,家長就自己心意進行程安排…

小學呢個年紀一定要畀實錢。因為八達通,畀完錢,唔覺得「少左忽肉」,唔識得肉赤,八達通冇錢咪搵父母再增值(父母好多時因為小朋友搭車要用八達通,所以會同佢增值)
反而畀實錢,小朋友見到張銀紙變左碎銀,比較會識得肉赤。當然,父母要配合,計算好一個禮拜用幾多錢,幾時再增值,講明呢筆錢夠搭車一個月,每個月剩地 $2/$3 咁,你要用八達通去買野冇問題,自己每個月慢慢儲。父母唔會因為你用曬就增值,如果八達通冇錢就要行返屋企。

不過小朋友多搭校車、巴士、小巴、地鐵,少機會用到好大金額,每次增值$50 都應該夠,煩 d 都要咁做,增 100 同 200 太多,佢地唔係好識得慳啲洗同埋諗將來。

同大人刷卡原理一樣,例如去美食展、書展等等,刷卡就覺得冇咩大問題,洗大左都得。但係用實錢就會三思,荷包出血,會覺得每次一洗錢就唔見左一大忽。

唔放心的話,電話裝個八達通 app,拍一拍卡就可以 check 到幾時、邊度用左幾多,個 app 會顯示到「七仔」「小巴」等等,然後隔離寫住幾點用,用左幾多錢(都估到呢個價錢大概買左咩),一目了然,冇得抵賴,從實招來。

1998Ruby1998 發表於 17-3-18 12:59

小學呢個年紀一定要畀實錢。因為八達通,畀完錢,唔覺得「少左忽肉」,唔識得肉赤 ...

都唔知有八達通app,  個app幾有用, 可以check埋俾工人姐姐用果張八達通

阿仔讀小一,我家的做法是:
如果阿仔今天努力做功課、肯溫習、成績好、或幫手做家務之類,我會按表現比一至三元當獎勵給他,如果表現不好,我會扣他亦一至三元。每天先mark 在月曆上,每星期結算一次,我教他記錄在收支表上,亦送他銀包即是放入銀包中,如果去街,他很開心去shopping,買了什麼,都要記錄,順便學埋加減數。

P1每周$1,P2 每周$2......P5每周$5, P6每個月$25. 中一開始每日$50午飯錢,車錢另計,每個月俾。P1~P3其實買唔到野,要儲一排先夠錢去小食部買野,儲到禁上下佢又唔捨得買野食。中一每月一次過俾$1000都唔會亂洗,從未試過用凸。八達通一早講明只可以用黎搭車用。

Yanamami 發表於 17-3-22 00:30
P1每周$1,P2 每周$2......P5每周$5, P6每個月$25. 中一開始每日$50午飯錢,車錢另計,每個月俾。P1~P3其實 ...

嘩,你女同啊女同一年代,果然處理方法都一樣,連銀碼都相同。

睇黎暫時未有人小學零用錢多過我

有趣!儲蓄同財務陷阱(信用卡)係两个無抵觸既範疇。有儲蓄但無用錢(尤其係先洗未來錢)既人-样係会死~所以教曉儲蓄亦要教其他概念。

有次学校旅行我俾左$20个女買零食,佢番黎好兴奮話我知食左ABCDE禁多野……我話奇嘞~点解$20可以買到禁多野?佢諗諗下先記起唔記得分开擺自己儲既零用錢,食鬼哂添……笑死我!幾肉赤呀佢~好吖!用錢先要心裡有数其实自己真正可以afford幾多先嘛~

i give the kids certain amount of pocket money per week. But I also give them following options
option 1) if they have any pocket money saved, they can deposit them with me and I'll give them interest of 7% per month, ie, they will double their savings in 10 months.
option 2) if they spend all their pocket money, they can borrow money from me, i will lend them money for 10% per month and they will have to pay back with their current pocket money within 3 months.

回覆 Yanamami 的帖子

隱約覺得無小朋友嘅,睇法就會同家長唔一樣

我用兩個舊透明水樽,分別寫住savings和donation

每星期俾零用錢,按原先約定的分法分成spending,savings,donation三份,佢自己入水樽,spending放平時帶出街的小銀包

1998Ruby1998 發表於 17-3-17 17:27
回覆 little_yolky 的帖子

呢個情況真係想發火但係發唔落。
仔的八達通只可以搭車搭船用,要佢自己每次拍卡後留意餘額,當餘額接近$10,就要出聲,我地比錢佢自己去增值
這個方法令他知道八達通的錢系每次減少和用現金換成,唔系自動增加

‹ 上一主題|下一主題