用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良 地獄訓練營
樓主: bananaGi
go

保良 地獄訓練營 [複製鏈接]

新世代(唔係要阿媽一齊見工嗰班)駛鬼阿媽出頭,覺得你冇理又迫我咪傳媒見囉。話時話,老一輩都要適應新世代嘅玩法。

學校咁強硬要逼學生參加,為乜呢?老師見到教練出刀仔都唔出聲?

話是話,教練又唔識d仔,唔知人地乜嘢性情,遇到個情緒唔穩定,被教練刺激得勁,覺得太屈辱,桶你幾刀,就大件事。

akys 發表於 17-3-16 12:43
通常都係點勸都唔肯去,上到中學記過又冇乜所謂,學校又唔想開個頭有人有特權唔去,陣間個個都用唔同理由唔 ...

學校攪活動要「追數」,尤其 funding 來自...

唔通因為父母打仔會比人告
所以要比錢叫其他人咁教仔?
點解唔報警?
定報過無人理?
其實因為裡面教練都係 前啊SIR
訓練警察都有用呢套
但係警察可以唔撈
學生無得閃人

如果要告
非法禁固
虐待兒童
刑事恐嚇
中硬

little_yolky 發表於 17-3-16 12:25
因為係平時上堂時間, 話如果唔參加當曠課。所以三日曠課, 咪退學lol。不過, 我唔明點解家長唔做嘢, 老師迫 ...

一不滿就揾阿媽阿爸出頭,對小朋友成長是好事嗎?

little_yolky 發表於 17-3-16 09:44
但最大問題係呢D訓練營係校方「強迫」參加, 學生同家長無得say no。

病左有醫生纸唔得?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

小一前見識過好多保記校長同老師後堅決唔揀佢哋辦學嘅學校,果然無做錯決定

shadeslayer 發表於 17-3-16 13:39
病左有醫生纸唔得?
睇報紙好似話學校原本話可以唔參加, 個學生已經返到學校自修, 點知無端端學校話一定要去, 仲俾埋的士錢。所以我咪話要出動阿媽囉, 老師校長見你鬼咁精神, 點咋病呀。一定要出動阿媽接走個仔。

ppmmbb 發表於 17-3-16 13:17
一不滿就揾阿媽阿爸出頭,對小朋友成長是好事嗎?
好似呢D事, 學校係強權, 學生係弱者, 被迫一定要做, 你唔出動阿爸阿媽, 咁請問學生仲可以點做? 咪唯有死死哋氣去囉。

long0 發表於 17-3-16 13:07
唔通因為父母打仔會比人告
所以要比錢叫其他人咁教仔?
點解唔報警?
最緊要係小學果D, 中學生都可以話夾埋dup個教練一身, 但小學生真係任人魚肉。

報道話, 有家長之前已經投訴咗虐待兒童會, 虐兒會派出主任同學校&家長開會傾過, 虐兒會都覺得有問題, 當時學校答應以後唔再參加呢類訓練營。點知後來學校受辦學團體壓力, 又搞, 個家長就好嬲, 因為佢仲有細既响度讀, 怕又要被迫參加。

不過, 呢類活動肯定有學校老師跟去, 我真係唔知班老師做緊乜。

PLK小學D老師無跟去架 只係夜晚到一到叫自己D學生堅持同埋忍耐囉

long0 發表於 17-3-16 15:18
PLK小學D老師無跟去架 只係夜晚到一到叫自己D學生堅持同埋忍耐囉
吓? 點會無跟去架? 小學搞活動唔係有指引咩, 我哋學校搞camp, 同一時間要有幾個學校老師在場喎。

little_yolky 發表於 17-3-16 14:46
好似呢D事, 學校係強權, 學生係弱者, 被迫一定要做, 你唔出動阿爸阿媽, 咁請問學生仲可以點做? 咪唯有死死 ...
關鍵字係「不滿」同「被迫」,兩回事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

long0 發表於 17-3-16 15:18
嘩, 咁都得, 小學老師無人在場? 安排都有問題. 根本呢D係洗腦訓練營.

回覆 little_yolky 的帖子

呢d父母無得唔介入,你話鬧兩句,罰吓企都算。去到暴力啦,仲唔出聲?驚真係搞出事。

1998Ruby1998 發表於 17-3-16 00:44
以前小學唔識咁多野,依家睇返好多呢 d 訓練營同洗腦冇咩分別。

我記得玩過一個環節,最慢果隊要罰企河水 ...

好似北韓!

回覆 little_yolky 的帖子

相同機構 點睇訓練營權力都大過小學老師啦 留係度等炒?

Jane1983 發表於 17-3-16 10:16
話唔參加被威脅退學...

我又唔信... 不過家長真係兩難

其實人地早有遠謀
黄荆棍下出好人
嚴父唔出
惡機構代勞姐
怎料被看穿跟強國做事方法
同出一轍
無論點計都係為中國好
PLK應記一功

回覆 Jane1983 的帖子

PLK 學校就因為辦學團體係 PLK,所以強迫出席。其他學校就「冇野搵野黎做」,同埋要證明畀家長睇真係有多元化活動同培養領袖/合作精神,唔淨係得讀書。
通常訓練營,老師會偷懶,坐係 canteen 等或者隔壁觀火,如果老師知道邊 d 係問題學生,一定會睇得好緊同埋有機會唔畀佢玩。我曾經畀學校列為「問題學生」(其實我冇咩問題,只不過係比較活躍、鍾意玩同多野講),所以我知道老師呢 d 時候係邊到,所以其實老師未必知道發生咩事。

Jane1983    發表於 17-3-16 17:32
‹ 上一主題|下一主題