用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC 買左NR
樓主: foureye964
go

RC 買左NR [複製鏈接]

panda_k 發表於 17-2-19 21:38
係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放 ...
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。由於所有面試都在這2天,仲每組15人,我估之後唔會安排, 所以,當初抽唔仲而家買來等2nd round interview, 我估行不通機會多,但有心的不妨打給學校, no downside.
呢幾年買NR的人略有下跌(可能因開咗幾間新US), 所以,quota 應該有,何況這階段才買的人不會多,好多人唔係出唔起40萬,而係接受唔到大家同一個位要俾多D錢先有。

但對一D冇backup plan, 而自覺孩子可能表現一般(即好可能wait 唔到), 40萬解決中小學13年上學問題,其實都0k

964000 發表於 17-2-20 09:41
我印象中NR是買「interview機會」,有得第一輪面試,pass就收,fail 就reject退錢,購買亦有限期(報名前) ...
係waiting 的家長打去學校, 學校講的。 有心的可以打去再問。
其實ESF也可以, 只是熱門的如SJS, BHS, kJS 等一早full 哂。

我上年都係抽吾仲first round 先買NR的,我買的是KJS, 有得in and got the offer! 大家加油啊!

panda_k 發表於 17-2-19 21:59
Y1 有買NR 的是不會waiting, 只是pass 定唔pass interview.  之前有人分享過,Y2 or Y3 位不多,因NR prior ...

Siblings真係好似大晒咁.....但ESF有公司提名權priority喺佢之上!有無人會買係另一回事。

858 發表於 17-2-20 11:04
Siblings真係好似大晒咁.....但ESF有公司提名權priority喺佢之上!有無人會買係另一回事。 ...

問題係P1 吾買NR 但又抽吾中去in 係咪 機會等於0? 及插P2 一様都係no chance at all

foureye964 發表於 17-2-20 12:33
問題係P1 吾買NR 但又抽吾中去in 係咪 機會等於0? 及插P2 一様都係no chance at all
...
所以就發明佐公司提名權呢個超必。我相信買咗公司提名權嘅考生只要智力正常,學校都會收,冇位都會夾硬加個位。

hong0706 發表於 17-2-20 09:53
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。 ...

I see

858 發表於 17-2-20 12:55
所以就發明佐公司提名權呢個超必。我相信買咗公司提名權嘅考生只要智力正常,學校都會收,冇位都會夾硬加個 ...

所以買左NR係咪一定收硬?有冇啲真係reject

foureye964 發表於 17-2-20 13:25

公司提名權係五百萬,睇返網頁寫住有最高priority, 比siblings更高。此物同個人提名權唔同,兩樣野黎架。我相信學校唔會reject俾得起五球嘅申請人。反而想知道一年賣出幾多位,因為老實講唔值呢個數。

foureye964 發表於 17-2-20 13:25

50萬的NR只是有得interview ,不是收硬,有人interview完仍是reject

panda_k 發表於 17-2-19 21:38
係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放 ...

RC 個5萬deposit好似系任何情況都囉吾返的

964000 發表於 17-2-20 16:00
50萬的NR只是有得interview ,不是收硬,有人interview完仍是reject

其實年年都有網友講,無論 RC 定 ESF ,係有人有提名權都 reject。
但,到這個地步,唔會有人信,唔會有人在乎 "真相"。

有些人,可以講到話其他人有 offer,係因為和校長有不道德交易。
可以如何討論下去?

Artie 發表於 17-2-22 09:49
其實年年都有網友講,無論 RC 定 ESF ,係有人有提名權都 reject。
但,到這個地步,唔會有人信,唔會有人 ...

今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, 現校家長可能會擔憂將來學校的風氣不知會變成點。

birdbird 發表於 17-2-22 11:14
今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, ...

請問內容講什麼?

大當家 發表於 17-2-22 11:44
請問內容講什麼?

有個舖已經封咗, 但仲睇到內容。

另一個舖仍然活躍。

自己睇睇兩個post 去感受一下。

hong0706 發表於 17-2-20 09:53
12月admission briefing 學校講過抽唔中可以買NR,補入。幾時截止唔止,我估一定在1月19和20日呢2曰面試前。 ...
Does RC admission office welcome phone calls? There's no direct admissions number listed on their website

今年的 year 1 admission post 的回應令人大開眼界, 部份家長的心態及指控令人側目。如果呢批家長有offer, ...
agreed. is parents interview counts? i wonder who caused the interview failure by seeing those agressive comments by some parents

你有講出我的擔憂

cusoon  same here!  發表於 17-2-22 15:44

回覆 luckyveronique 的帖子

I couldn't agree more! I wish her son will secure a Y1 place very soon, though I sincerely hope the kid will not be placed at the same school / class with my kids.

cusoon  same here!  發表於 17-2-22 15:44

Removed
‹ 上一主題|下一主題