用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信 vs 羅定邦
樓主: littlebear2017
go

德信 vs 羅定邦 [複製鏈接]

如果著眼於DSE成績,呢兩間都一定吾符合要求!

洋蔥頭媽咪 發表於 17-2-18 12:01
咁佢地dse 成績一般亦是事實,因呢兩間都以收b2生為主。我仔(一缐小學)去年有個同學2尾3頭,主科有唔合格 ...
所以配對好緊要

如果學生成績只係B2中或以下, 呢兩間都係唔錯既選擇, 但如果係B2頭, 有更多更好既選擇

洋蔥頭媽咪  Agree  發表於 17-2-18 21:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

brother4 發表於 17-2-18 10:24
入 Open U 都冇嗎?
都很少,羅定邦就尚有人入到港大,十四歲拔尖入城大,但整體都麻麻

brother4 發表於 17-2-18 10:21
大埔羅定邦中學 交流區,ㄧ看有約20個老師及副校長。。。
副校長就是退休,其餘二十個老師集體離職是甚麼事,心中有數啦!一所管理正常的學校,又怎會這樣。

回覆 virgokaren 的帖子

是有non chinese中文科,所有學生都可以讀西班牙語。

rhk451 發表於 17-2-18 22:28
回覆 virgokaren 的帖子

是有non chinese中文科,所有學生都可以讀西班牙語。
NCS學既中文科, 是指高中課程還是初中?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Fanny_ma 發表於 17-2-18 20:29
副校長就是退休,其餘二十個老師集體離職是甚麼事,心中有數啦!一所管理正常的學校,又怎會這樣。 ...
什麼時候的事?

Fanny_ma 發表於 17-2-18 20:29
副校長就是退休,其餘二十個老師集體離職是甚麼事,心中有數啦!一所管理正常的學校,又怎會這樣。 ...

集體辭職?真定假?講詳細好嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

如果係ncs應該會走GCE條路,不需要考中文吧!

rhk451 發表於 17-2-19 18:12

如果係ncs應該會走GCE條路,不需要考中文吧!
呢兩間都無開GCE, 咁NCS咪又係要考DSE

hkpapa852 發表於 17-2-19 20:45
呢兩間都無開GCE, 咁NCS咪又係要考DSE
羅定邦有設GCE課程。

Fanny_ma 發表於 17-2-19 21:01
羅定邦有設GCE課程。
剛看到了2015-2016校務報告有提及.....

羅好像係打算今年開辦GCE或APL, 但決定咗未呢? 係咪真係今年9月會開辦?

羅舊年已有學生用GCE成績入科大

loveissac  拔尖果位?  發表於 17-2-20 10:12

rhk451 發表於 17-2-20 10:06

羅舊年已有學生用GCE成績入科大
那就奇怪了, 羅的校務報告完全隻字不提?

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:53
所以配對好緊要

如果學生成績只係B2中或以下, 呢兩間都係唔錯既選擇, 但如果係B2頭, 有更多更好既選擇
但係大埔同北區都好慘, 北區唔夠位B1生都要入B2校, 大埔就好少少, 但B2中學唔多有得揀, 如果係B2A, 得圓玄同孫方中好D, 但孫書有龍校, 剩位唔多, 所以响大埔, 做B2生都好頭痕, 偷唔到雞入恩主教/沐恩, 就好煩惱, 附近直資學校又唔太多, 如果願意跨遠D區就多少少選擇。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-2-18 12:01
咁佢地dse 成績一般亦是事實,因呢兩間都以收b2生為主。我仔(一缐小學)去年有個同學2尾3頭,主科有唔合格 ...
我仔粉嶺一線小學1尾2頭,上年3月收左,佢有同級同學入讀羅中,有叻過佢既亦有差過佢既,其中一個真係2尾3頭,中文唔合格,不過佢英文成績好好,代表學校暑假去美國做交流生。因為打算讀幾年比仔去英國留學,所以我揀左羅中。讀左半年,比我感覺阿仔好鍾意返學,日日都要7點半返到學校,返學好似無乜壓力。
功課唔多,幾hea吓!如果要考DSE係有D擔心既。

洋蔥頭媽咪    學校適合孩子先係最重要  發表於 17-2-20 18:45

little_yolky 發表於 17-2-20 14:44
但係大埔同北區都好慘, 北區唔夠位B1生都要入B2校, 大埔就好少少, 但B2中學唔多有得揀, 如果係B2A, 得圓玄 ...
即使幾不堪,羅定邦始終高心誠一班,成績尚算與同區前列中中平排,但我認為仍有許多進步空間囉。

Fanny_ma 發表於 17-2-20 16:25
即使幾不堪,羅定邦始終高心誠一班,成績尚算與同區前列中中平排,但我認為仍有許多進步空間囉。 ...
是的, 所以B2學生如果唔係諗住搏恩主教/沐恩, 又或計劃出外升學, 都會考慮羅定邦。始終出外升學英文緊要過中文。講成績, 佢似乎比同區中中好少少添。

little_yolky 發表於 17-2-20 16:39
是的, 所以B2學生如果唔係諗住搏恩主教/沐恩, 又或計劃出外升學, 都會考慮羅定邦。始終出外升學英文緊要過 ...
去年,被同區家長推崇的BAND2中中迦密聖道,3322比率亦只得11.5%渣!

Fanny_ma 發表於 17-2-20 16:44
去年,被同區家長推崇的BAND2中中迦密聖道,3322比率亦只得11.5%渣!
有乜辦法, 本區B2學生其實有條件上游到B1學校, 咁, B2學校自然要收B2學生為主, 有D無咁受歡迎既, 或成績差少少既, 都有可能收B3學生, 如此, DSE成績一定係差D的了。不過, 未來幾年生源增加, 應該會有改善吧。只要學校有心辦學, 捱過咗個難關就有好學生入了。聖道始終係以關愛為賣點, 唔係成績嘛。
‹ 上一主題|下一主題