用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有全職媽媽的小朋友的學業成績
樓主: rinarina
go

有全職媽媽的小朋友的學業成績   [複製鏈接]

讀書睇小朋友資質和性格多。我是ftm,2個小朋友成績都不一樣。。。

2jkidsfather  Agree!  發表於 17-1-25 09:50

回覆 rinarina 的帖子

品行絕對同家敎有關,所以我認為,全職媽媽的小朋友的品行是媽媽的成績表。
之於學業,因受先天及後天太多因素影響,不能說全關全職媽媽的事。

自己當年辭職,就是為了唔想小朋友太過依賴工人和家中長老。

當然全職媽媽會有較多時間學習關於育兒知識,小朋友自然係得益者。

2jkidsfather   Good. 品行 is very important, despite how good results you have.  發表於 17-1-25 23:04

引用:+本帖最後由+rinarina+於+17-1-24+11:34+編

原帖由 rinarina 於 17-01-24 發表

有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當 ...
我係FTM, 不過一早放手,仔女自己温習測考默書,冇補習,冇操卷,考試前做少少補充練習,兩個成績都不錯,如果谷下佢地,成績可以去到更好,但我從來唔谷佢地,只想佢地對學習有興趣,同埋多D時間玩。

Bobo1210    發表於 17-1-26 12:36
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

rinarina 發表於 17-1-24 11:29
有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當然,吾計學習障礙的兒童。是否普遍都比較好?我 ...

我全職揍 小朋友全級頭四名

little_yolky 發表於 17-1-24 12:23
老實講, 我成日覺得, 如果我係FTM, 我可以教出兩個天才出嚟!Tailor made課程俾兩個跟喎, 點講得笑。但大前 ...
有道理

回覆 gracelam 的帖子

我都係FTM, 我係好想谷佢, 好可惜佢唔會理我, 除左考試前佢先肯做少少補充。

小朋友的學業成績 和 有全職媽媽與否 不是有絕對關係吧??

和成績最有關的一定係天資。

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 17:14
如果想做全職媽媽,一定要做「忍得夫人」同「跟得夫人」。

細路仲細,唔係下下都可以自動波/生性,如果睇 ...

講得好好,特別品格方面。

希望多D 人了解。

讀書講資質,反而資質一般or麻麻就ftm好d,因為尼類人能力弱唔理佢更弱!

judy 發表於 17-1-24 17:27
全職又點?半職又點?最重要睇阿媽係點!
同意

有全職媽媽, 三個小朋友,由2個工人和三部ipad湊,媽媽日日煲劇行街tea,大女日日欠交功課仲講大話,學校要見家長,媽媽反而投訴學校對家長太多要求,家長交左小朋友俾學校教,點解仲要家長跟功課温習?

山海兒女 發表於 17-1-25 18:24
回覆 rinarina 的帖子

品行絕對同家敎有關,所以我認為,全職媽媽的小朋友的品行是媽媽的成績表。

絕對同意。

我果代,呀媽唔駛讀幾多書,只係在家做關公紙版公仔,細路一定唔會攪攪震先。

最少唔會四圍泡學壞。

宏心 發表於 17-1-29 15:50
讀書成績,係媽咪學識、子女資質、教導方法的綜合成果,做全職媽咪不保證子女成績好。

品德性格,要睇媽 ...

同意全職家庭主婦難淹自身缺點, 要24小時以身作則談何容易,同子女感情算是互相倚賴成長。每人處境有異,選擇會按自己需要,但勿過份計算成果(成績),不然結果不似預期, 多年後驀然回首只有無奈。

ftm唔係重點,可以投入幾多資源先係重點。
中三ftm vs 大學ftm已經好大分別
另外,明星藝人ftm除左自己仲有一隊家教!

我估對成績沒有絕對的影響, 但ftm應該對小朋友的成長會比較了解, 我自己是ftm, 有時聽到小朋友跟同學講電話,隔住電話都聽到同學跟自己的弟妹吵架,但跟同學父母傾,他們又覺得自己的仔女相處好好, 很少吵架。當然,我聽到的吵架可能極小發生, 但也有可能是小朋友在父母回家後才合作變乖,如父母不在只有工人的時侯就是第二個樣。

little_yolky 發表於 17-1-24 12:23
老實講, 我成日覺得, 如果我係FTM, 我可以教出兩個天才出嚟!Tailor made課程俾兩個跟喎, 點講得笑。但大前 ...

我都有一段時間做個全職媽,無錯!係一定要有工人幫你做晒家務、買餸煮飯,仲要唔使點替家人跑腿,你先可以多時間集中精神去教仔女!至於成績如何,亦好對你孩子天份,吸收幾多!

我系ftm,無工人,即系兼埋家務助理,廚師,仲有系各長老隨傳隨到的跑腿,所以ftm吾等於可以有時間放在小朋友身上

回覆樓主:

對於資質中庸、 慢手慢腳嘅小朋友, 相信做得稱職的全職媽媽幫助很大。

rinarina 發表於 17-1-24 11:29
有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當然,吾計學習障礙的兒童。是否普遍都比較好?我 ...

唔一定

敎仔同埋返工大不同

做開老闆係公司指揮成人,同埋係屋企令到青少年配合係兩回事。當然做得高層EQ一定高但係佢有冇耐性去容忍,引導,同埋呃呃氹氹啲小朋友或者中朋友去聽佢支笛呢?

自己個仔當然特別緊張但係成日鬧又破壞親子關係,真係要自己衡量點樣做最好。

如果覺得自己返工搵錢叻啲其實返工搵錢然後用啲錢去請好老師都唔錯。
‹ 上一主題|下一主題