用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效減少小學生考呈分試壓力
樓主: hy2910
go

如何有效減少小學生考呈分試壓力 [複製鏈接]

angiehouse 發表於 17-1-20 17:17
可能學校出卷比較深

唔係啦,其他同學個個90幾

bb鼠 發表於 17-1-20 17:20
唔係啦,其他同學個個90幾

發考試瘟, 我女經常系甘

angiehouse 發表於 17-1-20 17:22
發考試瘟, 我女經常系甘

可以點算
唔識都可以教,發瘟真係

考呈分試,就梗有壓力架啦! 邊個唔想考得好?
建議你 hea d, 放鬆D果D人,到你考得唔好時,無責任架。
想考得好,又無壓力,你甘大個人,自已想下得唔得啦!

2jkidsfather    發表於 17-1-21 11:24

hy2910 發表於 17-1-18 12:04
小女今年小五,數學成續一向唔錯,但考試時可能太過緊張,經常計錯數。                        

(考試期 ...

同我女一樣,一向數學不錯,剛升小五無端端跌到七十幾,以往未試過咁,剛考完試,吾知今次考成點,超擔心,一直系補習社操卷㳄次有9字頭,考試就失手,好驚呈分,吾知點教佢放鬆心情

brother4 發表於 17-1-16 12:12
少操卷多休息,做運動,多接觸大自然,均衡飲食,培養休閒興趣,安排學習目標但要合理性,考試前充分準備如 ...

無論成績如何,試後有獎!

回覆:如何有效減少小學生考呈分試壓力

請看自由講塲→虎父媽太可怕 女孩的遺書 我去天堂 那裏太累

洋蔥頭媽咪  果個case 似是個別例子啫  發表於 17-1-23 07:55

hy2910 發表於 17-1-18 12:04
小女今年小五,數學成續一向唔錯,但考試時可能太過緊張,經常計錯數。                        

(考試期 ...

都係果句,冇期望自然冇失望,睇你睇唔睇得開。呈分試個個都要面對壓力架啦,由其懂得緊張自己嘅小朋友,壓力通常會更大,唔好只睇倒人家拎倒高分,人地背後亦付出了不少心機同努力,壓力人人都有,我兒考呈分試,試過緊張到偷偷地喊,作為家長只可以開解佢,支持佢,教佢放鬆,學以平常心面對。

數學好講天份,小五數學亦開始要思考,經常計錯數,就未必係因為太緊張,有可能基本功根本未夠穩,一轉灣問佢就唔明。你小朋友已小五由於時間緊迫,唯有操練多啲,考試時緊張就教佢心呼吸。但恕直言,你提到小朋友  「性格特徵,懶,樣樣不在乎,悠閒讀書,最重要是受不了壓力。」,我看問題不在不能受壓,而是學習態度懶散先係問題所在。你只求入第一志願中學,咁當然要付出架啦,冇可能完全冇壓力囉⋯⋯

其实d孩子自己都知發生緊咩事,要面对三次呈分又要面对升中,佢地都想入间好中学,所以孩子自己都已经有壓力。做父母只可從旁協助温習同提点。我自己都好緊張,但我盡量不在仔面前顯露出來,以免令他更緊張加重壓力。以前试过考试温書我会鬧/發颠,令佢考時好緊張而出錯。後來我反而吾鬧,由他自由發挥,考到高分。到左呈分我会陪温習,有時温温下我会同佢講下笑,令佢轻松d,效果也不錯。現階段我对住仔要保持高EQ,忍丶忍丶忍……

阿女以前的學習態度的確有些少問題,但經過調教,現在改善了。阿女數學底其實不差,就是考試久缺攞滿分或全级第一的考試運。面對最近一次考試,我相信阿女己盡了力,但發揮不出所有水準。只可說,一認真阿女就緊張。作為父母,我們更加想阿女認真不緊張,有壓力但發揮出水準。

kkhon 發表於 17-1-22 16:43
其实d孩子自己都知發生緊咩事,要面对三次呈分又要面对升中,佢地都想入间好中学,所以孩子自己都已经有壓 ...

agree. 父母控制自己情緒和期望都要時間訓練,最好一早在初小階段開始
‹ 上一主題|下一主題