用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇考咗樂理既媽媽可以解答我
樓主: babysunbaby
go

有冇考咗樂理既媽媽可以解答我 [複製鏈接]

陳年舊事分享:

仔9歲時暑假用兩個多月速成班學樂理,仔同另一位中學生一齊跟鋼琴老師上堂,一星期上兩堂,一堂兩小時,上完堂返屋企做足要做嘅功課,亦做咗幾年past papers,做錯咗嘅題目再翻做一次,10月考樂理拎97/100分。

Discuz!

ivantissue 發表於 16-12-22 08:57
陳年舊時分享:

仔9歲時暑假用兩個多月速成班學樂理,仔同另一位中學生一齊跟鋼琴老師上堂,一星期上兩堂 ...

不過先決條件系小朋友可以坐定兩個鐘,我個有d難度

sheep_le 發表於 16-12-22 08:32
以前夠唔會話小學就要考哂咩咩級啦⋯⋯其實樂理是應該慢慢學的,宜家既人唔知做咩咁急,又想要張野又唔想 ...
可惜而家大多數都係為張CERT而去學樂器,目標幾年內考到8級
最心UP就係聽到人地話學鋼琴冇用,D學校唔計

ho_yan2406 發表於 16-12-23 01:17
可惜而家大多數都係為張CERT而去學樂器,目標幾年內考到8級
最心UP就係聽到人地話學鋼琴冇用,D學校 ...

by the way, 所以愈來愈叻既不是完全係小朋友,是老師⋯容許你教既時間就係得咁多,你諗辦法教到佢合格!有時,有考試測驗默書或其他活動時,功課又唔做齊⋯自己又唔溫,考到張野簡直已是神蹟⋯⋯

我小朋友小四,老師建議佢學10個月,一個月四堂,每堂45分鐘。其實需唔需要咁耐呢? 我女考 五級琴,跟同一個老師, 用咗少個7個月,中間還 參加了校際音樂節 三級

我小朋友小四,老師建議佢學10個月,一個月四堂,每堂45分鐘。

我都有教樂理,我覺得差不多,小朋友年紀小,要多些時間指導。
事實上,有些學生醒目、勤力,會快些。有些學生懶惰,多多時間都唔夠。

sheep_le 發表於 16-12-23 09:37
by the way, 所以愈來愈叻既不是完全係小朋友,是老師⋯容許你教既時間就係得咁多,你諗辦法教到佢合格! ...
呢D我寧願佢唔合格,等佢知道冇不勞而獲

dingdingba 發表於 16-12-23 13:45
我小朋友小四,老師建議佢學10個月,一個月四堂,每堂45分鐘。其實需唔需要咁耐呢? 我女考 五級琴,跟同一個 ...
平均係半年至9個月,我都係一星期一堂45MINS的~9歲咁細吸收可能都慢D添,同埋要要睇佢勤唔勤力啦~

好奇一問,為什麼考樂理要特別參加琴行的樂理班?大家小朋友學樂器時,老師是否完全不會教樂理,只是教授演奏技巧?
我本身完全不懂音樂,我見琴老師每次教新樂曲前也會介紹樂曲的背境和旋律的特色,每堂也有少量樂理功課,但只需10分鐘就可完成。我見老師6月始給小兒一本字典和3年的past paper去預備考試,所以小兒算是預備得頗為輕鬆,亦順利在樂理考試取得不錯的成績。

問題係學咗5個月個老師唔叫我買字典亦唔俾功課做,咁點識點記?

回覆 lingling06 的帖子

我覺得上鋼琴堂個D淺好多,唔同樂理考試學的

其實學的時間拖得越長,小朋友越不記得。試想下如果要學九個月,當他學到第七第八個月的時候,他第一第二個月學的東西還會記得嗎?

stringpiano 發表於 17-1-2 22:22
其實學的時間拖得越長,小朋友越不記得。試想下如果要學九個月,當他學到第七第八個月的時候,他第一第二個 ...

又唔會唔記得嘅,樂理係一級比一級難啲,學識簡單嘅嘢,再慢慢加深,好似滾雪球咁。
‹ 上一主題|下一主題