用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德兆vs九龍灣聖若瑟
樓主: Topcherry
go

德兆vs九龍灣聖若瑟 [複製鏈接]

Topcherry 發表於 16-12-5 10:00
己比較,St. Joe升B1率有6X%而德兆只有4X%。

好大機會引用錯資料!

Topcherry 發表於 16-12-5 09:59
己比較,St. Joe升B1率有6X%而德兆只有4X%

德兆邊止4x%?

肯定過50

sukitelfold 發表於 16-12-5 10:11

所以要小心求證(emoji)
如果比率差不多,為何要付鈔而且幫不到細妹

如果樓主有數據後,其實絕對不用擔心2者選其一的問題。

而且是在local stream繼續升學,反而中文DSE更值得關注

可參考以下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

15-16年度: Net 48

聖公會德田李兆強小學: B1%=61%

九龍灣聖若瑟 : B1% 不知道, 沒有沒人有資料?

回覆樓主:

所以要小心求證(emoji)
如果比率差不多,甚至乎更差,為何要付鈔而且幫不到細妹

如果樓主有數據後,其實絕對不用擔心2者選其一的問題。

而且是在local stream繼續升學,反而中文DSE更值得關注

Topcherry 發表於 16-12-5 10:00
己比較,St. Joe升B1率有6X%而德兆只有4X%。
你唔係以為St Joe話有63.4%入讀EMI中學, 就代表全部係B1中學呀?

http://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_1516.pdf#18  (最後一頁)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:54
你唔係以為St Joe話有63.4%入讀EMI中學, 就代表全部係B1中學呀?

http://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_ ...

救得一個得一個(emoji)

我揀德兆

個升B1%我覺得應該掉轉差唔多。

我舊年都有呢個選擇,最後揀德兆原因如下︰
1) 升中區相同,無有利到
2) 升中B1%應該德兆較強
3) 德兆免費,慳返唔少
4) 德兆VS ST JOE, 德兆唔駛搭校車返學
5) 德兆學界數學及運動都出色,增值高

所以最後揀德兆,但並不代表ST JOE較弱,只係個人原因各有不同,但我其實都好鍾意ST JOE。

利申︰1個仔無咁多考慮都會揀德兆,雖然最後去左其他學校讀。

Chirley    發表於 16-12-5 12:35

唔知樓主住邊, 不過俾我揀都揀德兆...
你仲要有個妹跟尾, 學你自己講阿妹叻到識飛都跟唔到尾要再搞過小一既野,
如果唔想再煩多次, MUST 德兆啦~如果唔係就隨心了
我仲有個細仔, 大仔自行入左德兆, 我已當之後唔駛煩多次了...
同埋如果德兆讀得好, 想再上一層樓亦唔會無機會..

引用:Quote:snoopyman20+發表於+16-12-5+09:18+

原帖由 Topcherry 於 16-12-05 發表
德兆自行落空,等大抽獎,如果大抽獎都失敗就去扣門。聖若瑟是私校可以註冊後再參加大抽獎,但因為是男校 ...
英小等於一定好?!?

嘉道理都係英小,佢好嗎?!

引用:Quote:Topcherry+發表於+16-12-5+10:00+己

原帖由 hkpapa852 於 16-12-05 發表

http://www.sjacps.edu.hk/awards/awards_ ...
如果真係有超過六成畢業生入到一線學校,肯定會好似APS SFA有個詳細清單,使咩只比條大數

晴晴小B 發表於 16-12-5 13:32
英小等於一定好?!?
嘉道理年年都有人入到QC/BPS/MSS喎!

兆強都唔得啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

九龍灣St Joe升中表現:

升讀EMI中學比例:
2010-2011: 45%
2011-2012: 45%
2012-2013: 52%
2013-2014: 54%
2014-2015: 61%
2015-2016: 63.4%

比例持續上升, 不過EMI係包括D乜呢? 可以睇吓呢個帖:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2625749

王錦輝, 啟思, 唐乃勤, 基崇, 德信, 林大輝, 匯知呢D都一概計入EMI, 咁你話百份比會唔會差先?

hkpapa852 發表於 16-12-5 14:45

之前曾向你請教,邊幾間直私比九龍塘基華好。很可惜,小兒除了九龍灣st jo外,全軍覆沒。
按所知數據,好難在九龍灣st jo和九龍塘基華作出選擇,未知你有何高見?先謝

hkpapa852 發表於 16-12-5 14:45

首先,我係認同入EMI%不等於band 1%既
但係你最後個句咁寫好似唔太公平,因為st jo 每年只係有人入2-3間你所講既EMI band2

請教一下,以近年6x%入EMI,你估大約有幾多band1?謝謝

starry_night 發表於 16-12-5 16:43
首先,我係認同入EMI%不等於band 1%既
但係你最後個句咁寫好似唔太公平,因為st jo 每年只係有人入2-3間你 ...
X%入 EMI 係無意義, 根本估計唔到有幾多B1

就自扣除我講個堆, 仲有好多名不符其既EMI, St Joe都一定每年有幾個人入去..... St Joe一級唔夠100人, 1個人就1%....

hkpapa852 發表於 16-12-5 16:55
X%入 EMI 係無意義, 根本估計唔到有幾多B1

就自扣除我講個堆, 仲有好多名不符其既EMI, St Joe都一定每年有 ...

請問貴公子現就讀年級。望指教心得,謝謝

alextseat 發表於 16-12-5 19:11
請問貴公子現就讀年級。望指教心得,謝謝
我兒子不是九龍灣St Joe.

我一向強調, 選校除了心儀, 亦要小心留意升中資訊既發佈.

hkpapa852 發表於 16-12-6 09:02
我兒子不是九龍灣St Joe.

我一向強調, 選校除了心儀, 亦要小心留意升中資訊既發佈.

多謝,因見你對每一區及很多小學及中學也有很深了解,真係教育達人。

hkpapa852  新界區既小學我唔係咁熟  發表於 16-12-6 10:43
‹ 上一主題|下一主題