用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 圓玄VS崇真主流
樓主: gwenmother
go

圓玄VS崇真主流 [複製鏈接]

知道TT國際班語境很好,主流班唔肯定。但我不會為TT主流班而搬。

宏信直上,但有一半機會要考DSE,要考慮清楚,而且跟據IBO網頁,PYP, MYP仍只是candidate school,不知如將來取得authorization後學費會否繼續上調。

如未確定行邊一條路,CKY也未必是你杯茶。
自強不息 厚德載物

留住祟小、YY先,贊成Annie Sammy講8月先算。
你仲有TSL 3rd in,入得3rd in 機會好大。 等下先。
新界西出TSL其實唔搬都得,西鐵都好快。
我都是新西人,都有類似難題,不同的是我不會搬,所以只考慮車程可接受的學校,現在都在等結果。
加油!

gwenmother  大家加油!  發表於 16-11-24 10:12

回覆樓主:

崇小我覺得唔值得搬啦,你而家間屋咁正去2到九龍變窩居喎
我唔覺得崇真同圓玄嘅差別會好大
而家仲未到6月我估你另外個幾間有機會,如果係個幾間就值得搬
TSL都幾多屯門學生讀,佢返學8點幾坐校車都得喎

見到圓玄呢兩日單新聞中校長既應對, 仲考慮圓玄?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bearbee004 發表於 16-11-24 10:05
留住祟小、YY先,贊成Annie Sammy講8月先算。
你仲有TSL 3rd in,入得3rd in 機會好大。 等下先。
新界西出 ...

我就係新界西返 TSL, 校車時間 ok 呀,不見得住九龍一定遲好多上校車

當然,我係屯門站中、尾,同人地九龍站頭個啲比較啦

返左三個月 TSL, 語境真係一流,又多野玩,小女返得超開心

樓主住 house, 我估和我一樣住青公一帶,青公出九龍校車時間幾好的,算站尾,不用太擔心

hkpapa852 發表於 16-11-25 13:43

搵唔到啊,咩報導?

hkpapa852 發表於 16-11-25 13:43

我覺得校長咁嘅回應係正常喎,佢唔係教育局,雙學位出現左佢冇權叫人唔可以選番津校, 係個機制上係可以簽番份野取消直資個位,所以校長比番佢選擇權家長好正常
反而教育局遲左一日先回應太慢,應該一早表明教育局唔容許呢批家長再註冊津校
係屯門谷到都有註冊左圓玄嘅學生問過,學校都提醒取消程序要再上教育局未必趕得切註冊津校,我諗在於學校只能做到咁多

hippoo 發表於 16-11-25 14:43
搵唔到啊,咩報導?

追番呢個post就知

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3383812

dttmtong 發表於 16-11-25 14:34
我就係新界西返 TSL, 校車時間 ok 呀,不見得住九龍一定遲好多上校車

當然,我係屯門站中、尾,同人地九 ...
我住洪水橋, 請問要唔要博多一程車去元朗或屯門上車呀?起碼要預多十幾分鐘!

gwenmother 發表於 16-11-25 15:29
我住洪水橋, 請問要唔要博多一程車去元朗或屯門上車呀?起碼要預多十幾分鐘! ...

洪水橋出九龍番學我估要早好多
所以我都搬咗去元朗

利申,番緊cky 一年班

bobo_2014 發表於 16-11-25 15:12

我覺得校長咁嘅回應係正常喎,佢唔係教育局,雙學位出現 ...
你認為校長真的沒有問題嗎?

註冊直資後不能再取得派位學位係理所當然既事, 就算唔處理, 相關獲派自行學位既家長既官津學位, 係EDB系統中既直資學生名單更新後會自動取消. 校長咁講, 其實係咪俾咗D唔正確既資訊, 同不切實際既暇想(以為可以二揀一)俾相關家長呢?

另一樣嘢, 雖然係EDB戇居接受圓玄申請延期交註冊學生名單再加自己做漏招做成, 但點解圓玄可以接受個別家長不依學校期限註冊呢?

校長無理由唔知呢D嘢可能牽一髮動全身(我諗依家點都知啦!), 如果真係唔知, 我好懷疑佢既危機處理能力.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-25 15:50

註冊直資後不能再取得派位學位係理所當然既事, 就算唔處理, 相關獲派自行學位 ...

圓小校長係星期一晚的新聞說讓家長自行選擇,我只覺得佢唔憂收生,既然你想走就走,學位留番俾有心入讀之人士。因為事件上EDB既錯失應該俾學校大很多。
其實圓小係24-25/10才註冊,其中一篇新聞有提及過圓小因要call waiting而waiting未能於26/10前註冊才向EDB申請延後交名單。

hkpapa852 發表於 16-11-25 15:50

註冊直資後不能再取得派位學位係理所當然既事, 就算唔處理, 相關獲派自行學位 ...

佢就係太懂處理危機,比教局反應快得多,將決定權交比家長係正確的
校長如果表態唔比家長選擇,得到雙學校嘅家長又會怪圓玄強制留人, 況且學校都提左家長取消手續未必做得切,個d家長仍堅持要取消都冇計喎, 錯誤已經出現左,有2個學位係到教局又唔即時澄清提供指示,個d家長又三心二意(我明佢地當圓玄係水泡),成件事就好似公關危機咁
教局咁慢先講個安排, 我相信連教局都唔知比唔比人選多次好,佢地都要開會後決定做法

By the way, 我啱係屯門谷收到消息,相關學生教局已打電話交待件事,有學校已call左後備,呢件事提醒教局要更認真處理派位,否則真係玩死家長

bobo_2014 發表於 16-11-25 16:33
佢就係太懂處理危機,比教局反應快得多,將決定權交比家長係正確的
校長如果表態唔比家長選擇,得到雙學校 ...
你地覺得校長沒有問題就OK

hkpapa852 發表於 16-11-25 16:43
你地覺得校長沒有問題就OK

大家觀點與角度不同啫 ,冇話啱定錯
而家件事教局都處理左,希望教局反思一下個制度
‹ 上一主題|下一主題