用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教培道及聖母,如何決擇
樓主: clolo8888
go

真心請教培道及聖母,如何決擇   [複製鏈接]

siden 發表於 16-11-5 18:06
嗱,就算你係KL4碌入MCS容易些,KL4 band1位咁少,我唔會為咗一間MCS呢棵樹,放棄KL3呢個band1森林。

MCS ...

請教一下為何聖母會較易入MCS?因為同是天主教嗎?但是我見聖母網上升中資料,上年又無人入MCS...

siden 發表於 16-11-5 18:06

嗱,就算你係KL4碌入MCS容易些,KL4 band1位咁少,我唔會為咗一間MCS呢棵樹,放棄KL3呢個band1森林。

MCS ...

咁我又真係俾d紅磚咪左既。。。至少當年我都俾左個甲一佢!

不過又咁講,在SSPA個乙一玩得他區,果區B1位多位少都唔係一個重點咯。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-11-5 15:30
個人會選聖母,宗教固然係考慮因素之一;然而若成績配合到(B1),可能入
MCS的機會更勝於留在KL3 ...

MCS? 可否詳細解釋下?唔太明白。謝指教。

開心小B 發表於 16-11-5 18:14

請教一下為何聖母會較易入MCS?因為同是天主教嗎?但是我見聖母網上升中資料,上年又無人入MCS...

非也,只是在KL4,MCS只有四個位;咁要放佢在乙一係需要有莫大的
勇氣和膽量,亦要有叩門的準備。若無中學部在背後,咁做可能會係好險的
一著。

奥脫福 發表於 16-11-5 17:13
在KL3乙一入MCS容易點,還是在KL4?

我喜歡扒逆水,我會選在KL4。

咩叫Kl3 and kl4

emilytam826 發表於 16-11-5 18:09

想請教聖母小學係黃大仙
咁中學係咪只可派黃大仙區或跟住址
對嗎?

係,不過本網亦會有他區的學校。

secretrose 發表於 16-11-5 18:22

中學學位分配校網。遲下出左統一派位校網學校名單時可以睇下:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

secretrose 發表於 16-11-5 18:22

中學網
KL3 九龍城
KL4 黃大仙

KL3 is better than KL4 when choosing B1-B2 secondary schools ???(for girls)

hailey_ma 發表於 16-11-5 19:00
KL3 is better than KL4 when choosing B1-B2 secondary schools ???(for girls)

Of course

奥脫福 發表於 16-11-5 15:30
個人會選聖母,宗教固然係考慮因素之一;然而若成績配合到(B1),可能入
MCS的機會更勝於留在KL3 ...

請問什麼是MCS?

hppa  Maryknoll Convent School  發表於 16-11-6 03:34

siden 發表於 16-11-5 19:12
Of course
KL3 secondary schools have reserved many seats for 直屬小學嗎 ?? where can we find the data?

hailey_ma 發表於 16-11-5 19:29
KL3 secondary schools have reserved many seats for 直屬小學嗎 ?? where can we find the data?

仲有大把band1 學校冇直屬小學。

siden 發表於 16-11-5 19:35
仲有大把band1 學校冇直屬小學。
I found this website:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758本區Banding既影響統一乙部(即大抽獎)....It means Band 2 students can still have more chance to get B1 places in KL3? > 90% ???Am i right?

hailey_ma 發表於 16-11-5 20:29
I found this website:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758本區Banding既影 ...

You search Hkpapa852 post, he has very good data

siden 發表於 16-11-5 20:46
You search Hkpapa852 post, he has very good data
Thank you ....聖母是否弱區強校? Pooi To is 強區弱校 ?? I feel curious that why not so many students promoted to 培中....and most entering B2 schools

引用:真心請教培道及聖母邊間比較適合我比較活躍

原帖由 clolo8888 於 16-11-05 發表
真心請教培道及聖母邊間比較適合我比較活躍的女兒
啊~原來我都剛收到聖母,估唔到咁快wait到。不過我應該冇樓主嘅煩惱,應該會留培道,放聖母

回覆:siden 的帖子

我揀培道,校網九龍城,女仔成績上游去band1中学,中游有培道2A頂住。雖則培道聯繫25%,但培小男女校,男仔唔會爭中學。

hailey_ma 發表於 16-11-5 21:03
Thank you ....聖母是否弱區強校? Pooi To is 強區弱校 ?? I feel curious that why not so many students  ...

之前已經計過,培道升band1 中學係1/3。

當然唔可以話係強校,但也未至於係弱校。至於抵唔抵俾$讀 band1有1/3的私校,見人見智。

如果我住Net 88/Net 14/Net 91又抽到不錯津校,我唔會讀培道囉。閒閒地搵間一線尾二線頭津校,band1 都唔止1/3,升中網又ok。

不過培道有band2A校風好女校作backup, 確係吸引,進可攻退可守。

siden 發表於 16-11-5 22:53
之前已經計過,培道升band1 中學係1/3。

當然唔可以話係強校,但也未至於係弱校。至於抵唔抵俾$讀 band1 ...

早前有jm post培道升中结果,真係強差人意,乜有三分一band one咩?講返呢兩間學校,都係back up之選,我亦認同聖母較嚴。
‹ 上一主題|下一主題